Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 8. 14:36

E-book kartell: büntetés helyett engedmény az Apple-nek?

Nem tetszik a legnagyobb amerikai könyvkiadóknak annak a bírósági ügynek az ítélete, melyet a kiadók és az Apple ellen kartellvád miatt indított 33 állam és az Amerikai Igazságügyi Minisztérium. A cégek szerint a bíróság által előírt korlátozások valójában többet ártanak a kiadóknak, az Apple pedig komoly trauma nélkül megússza.

Kifogást emelt öt nagy amerikai könyvkiadó cég annak a bírósági pernek az ítélete ellen, mely az Apple ellen zajlott az e-könyvek piacán folytatott kartellezés miatt. Az ügyben érintett kiadók már korábban vádalkut kötöttek a bírósággal, az Apple azonban ragaszkodott a perhez, melyet július 11-én elsőfokon elvesztett. A kiadók szerint a kiszabott büntetés valójában a könyvkiadókat sújtja, az Apple számára pedig semmilyen retorzióval nem jár végül az ügy, sőt, valójában még engedményt is kapott a cupertinói cég.

A bírósági ítélet értelmében az Apple a következő öt évben semmiféle ügynöki megállapodást nem köthet a könyvkiadókkal Észak-Amerikában, mivel a vád szerint a cég elsősorban ezzel a módszerrel érte el, hogy a könyvkiadók egységesen árat emeljenek és az Apple számára kifejezetten kedvező feltételekkel tegyék elérhetővé kiadványaikat az iBookstore-ban. Az ügynöki modell azonban lehetővé teszi, hogy a kiadók határozzák meg a kiskereskedelmi árakat, így ennek a tiltása gyakorlatilag oda vezet, hogy az Apple eztán kénye-kedve szerint árazhatja az e-könyveket - állítja a kiadók ügyvédje.

A múlt hónapban született ítélet szerint az érintett cégek, a Hachette, a HarperCollins, a Penguin, a Simon & Schuster és a Macmillan a megállapodás szerint az ügynöki modellben összehangoltan határozták meg a kiskereskedelmi árakat, melyből 30 százalékot fizettek be az Apple-nek. Mivel az Amazon válaszul hasonló megállapodások megkötésére kényszerült, a kartell összességében az e-könyvek kiskereskedelmi árának jelentős növekedéséhez vezetett. A kartellezés a vád szerint az Apple-nek elsősorban azzal az előnnyel járhatott, hogy az e-könyvek piacára 2010-ben belépő cég az Amazon akkori 90 százalékos piaci részesedését letörje.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A könyvkiadók és az Apple lehetséges kartelljét korábban az Európai Unió versenyjogi szerve is górcső alá vette, végül eltekintett a büntetés kiszabásától, mivel a felek vállalták, hogy megszüntetik a piaci versenyt hátrányosan befolyásoló, és az árak növekedéséhez vezető üzleti modell alkalmazását. A kiadók belementek abba is, hogy a következő ötéves ciklusban egyetlen kereskedővel sem kötnek olyan szerződést, mely az árazási politikát tekintve jelentősen eltérő feltételeket szab meg a számára.

Az e-könyek piaca az iBookstore indulása óta jelentősen átalakult, az Amazon egyeduralma pedig számottevően csökkent. Egyes kutatások szerint a cég jelenleg a teljes piac 65 százalékát tartja kézben, 20 százalék felett rendelkezik a Barnes&Noble, míg az Apple egyszámjegyű részesedéssel bír.

a címlapról