:

Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 5. 09:37

Digitális átállás: fájdalommentes első ütem

Az előzetes várakozásokkal ellentétben viszonylag fájdalommentesen zajlik a földfelszíni televíziós műsorsugárzás analóg lekapcsolásának első üteme az országban. Ma a tájékoztató inzert sugárzása is megszűnik.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, a nézők részéről felfokozott érdeklődés mellett, ugyanakkor eddig fájdalommentesen zajlik a magyarországi analóg földfelszíni tévéadás lekapcsolásának első üteme. A kereskedők állják a rohamot, akárcsak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által üzemeltetett helpdesk, mely a lekapcsolás első óráiban ugyan többnyire elérhetetlen volt, de a hatóság a hétvégén is igyekezett válaszolni minden felmerülő kérdésre.

Problémamentes első fázis

A földfelszíni sugárzású analóg tévéadás július 31-én szűnt meg az ország 14 megyéjében, valamint a fővárosban. A lekapcsolás első ütemére mind a hatóság, mind az összes többi érintett (műsorszórók, csatornatulajdonosok, kereskedők) egyaránt fokozott várakozásokkal készült, hiszen tapasztalatok híján senki nem tudta pontosan megjósolni, hogy hány néző marad ténylegesen hoppon a lekapcsolás első ütemét követően.

Az NMHH korábbi közleménye szerint a folyamatban elsődlegesen mintegy 570 ezer magyarországi háztartás lehet érintett, ebből az első ütemben érintettek közül 55 ezren igényeltek állami támogatást az új vevőberendezések beszerzéséhez és beszereléséhez. Mindebből arra lehet következtetni, hogy százezres nagyságrendű lehet azoknak a háztartásoknak a száma, melyek önerőből oldják meg a digitális átállást vagy vevőkészülék vásárlással, vagy úgy, hogy előfizetnek valamilyen havidíjas csomagra az egyik tévészolgáltatónál.


Ma délben ez is megszűnik

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lekapcsolásban elsődlegesen érintett háztartások nagy része ezt láthatóan megtette még időben, leginkább a lekapcsolást megelőző hetekben, vagy pár napban, ettől függetlenül az elmúlt napokban tízezres nagyságrendben érkeztek hívások az NMHH által üzemeltetett zöld számra a teendőkkel kapcsolatban. Kirívó esetekről sem a hatóság, sem az átállásban érintett felek nem számoltak be eddig, a HWSW által végzett rögtönzött, nem reprezentatív felmérés szerint a kereskedőknél bőségesen rendelkezésre álltak set-top boxok és antennák, melyek iránt a legjobb esetben is közepes érdeklődés mutatkozott a hétvégén.

A második keményebb lehet

Az analóg lekapcsolás következő fázisaként ma délben megszűnik annak az inzert feliratnak a sugárzása, melyet a nézők az m1, a TV2 és az RTL Klub programhelyén láthatnak július 31. óta. Az Antenna Hungária ezt követően megkezdi a sávkiürítési folyamatot, az NMHH pedig a mostani tapasztalatok alapján megkezdheti a felkészülést a következő ütemre, mely valamivel komolyabb kihívást jelenthet, több szempontból is.

Egyrészt az analóg lekapcsolás második, október 31-re időzített üteme az ország több olyan területét is érinti, ahol a digitális írástudatlanság jellemzően magasabb az átlagnál, másrészt a mostaninál több anyagilag hátrányos helyzetű háztartás is érintett lehet a lekapcsolás által. A második ütem emellett jóval nagyobb adóhálózatot érint, mint az első, a kereskedők számára pedig az okozhat fejtörést, hogy hogyan készletezzenek be a beltéri egységekből és antennákból, hogy végül ne maradjon a nyakukon eladhatatlan készlet az eszközökből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.