Szerző: Koi Tamás

2013. július 30. 11:55

Közelebb kerül egymáshoz a Qualcomm és az Alcatel-Lucent

Több cégnek is részesedést adna a részvényportfólióból az Alcatel-Lucent új vezérigazgatója, aki tavasszal jelentette be a cég átszervezését. Az egyik részvénycsomag a Qualcomm kezébe kerülhet.

A várakozásokat minden szempontból felülmúló második üzleti negyedévről számolt be az Alcatel-Lucent, Európa egyik legnagyobb hálózatieszköz-gyártója. A társaság részvényeinek árfolyama különösen azután kezdett meredek emelkedésbe, hogy az új vezérigazgató bejelentette, a cég átalakítása jó ütemben halad, ennek részeként pedig sikerült megegyezni a Qualcommal egy kisebbségi tulajdonrész értékesítéséről.

Noha az elemzők veszteségre és a forgalom csökkenésére számítottak, az Alcatel-Lucent meglepetésre 24 millió eurós működési profitról és 3,61 milliárd eurós forgalomról számolt be - ez 1,9 százalékkal múlta fel az egy évvel korábbi értéket. A 2006-ban vegyesvállalatként létrejött cég az utóbbi időszakban viszonylag kevés ilyen pénzügyi időszakról tudott számot adni, a Bloomberg összeállítása szerint a társaság a megalakulása óta összesen mintegy 10 milliárd dollárnyi veszteséget termelt, piaci értéke pedig mára a megalakuláskori összeg tizedére csökkent.

A vállalatnál idén áprilisban vette át a kormányrudat Michael Combes vezérigazgató, aki kinevezésekor az átalakításokban, költségcsökkentésekben és a megerősített partneri kapcsolatokban látta a kiutat a cég számára. Ez utóbbinak részeként az Alcatel-Lucent a napokban megegyezett a Qualcommal arról, hogy a chipgyártó kisebbségi részesedést vásárol, a csomag részeként pedig részt vesz bizonyos, elsősorban a mobilhálózati mikrocellákat érintő fejlesztési munkálatokban.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A femto- és pikocellák fejlesztésében és értékesítésében nagy tapasztalattal rendelkező Alcatel-Lucent a Qualcomm mellett további szakmai befektetőkre is számít. Combes a negyedéves jelentés kapcsán kifejtette, a cég három-öt szakmai partnernek adna összesen körülbelül 5 százaléknyi részesedést.

A nagy európai hálózatieszköz-gyártók közül mára az Alcatel-Lucent. illetve az átalakuló Nokia-Siemens Networks kifejezetten nehéz helyzetbe került, a két cég azonban láthatóan más-más úton próbálja megoldani problémáit. A Nokia Siemens Networks a Siemens kiszállásást követően a Nokia egyik legértékesebb részlegévé válhat, mely számos fejlődő piacon rendelkezik komoly megrendelőkkel, míg az Alcatel-Lucent elsősorban IP-alapú hálózati eszközök fejlesztésére és gyártására helyezné a fő hangsúlyt, minden más terület háttérbe szorításával.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról