Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 24. 12:21

Okos otthoni riasztó lehet az év kütyüje

Ma már egyre kevésbé szokatlan az átlagemberek számára is, hogy az interneten keresztül saját gépeikkel is tudnak kommunikálni. Bármilyen háztartási eszköz “okosítható”, s a korai még sokszor esetlen koncepciók után egyre több jól használható megoldás bukkan fel. A tavalyi év sikere a Nest nevű okostermosztát volt, idén viszont a házőrző Canary terelheti a gépek internete felé a figyelmet.

Az elmúlt években számtalan alkalmazás jelent meg, ami egy okostelefont, tabletet vagy IP-kamerát próbált meg otthoni megfigyelőrendszerré alakítani, s úgy tűnik az ötlet egyáltalán nem rossz. Mióta az otthonokban van szélessávú internetelérés, azóta piszkálja a fejlesztők fantáziáját, hogy hogyan lehet a tulajdonos számára a lehető legsokoldalúbb, de mégis egyszerűen elérhető lehetőséget nyújtani arra, hogy távollétében is kontroll alatt tarthassa az ingatlant.

Professzionális megoldások régóta léteznek, ezek a kamerák mellett légnyomás, hőmérséklet és egyéb szenzorokkal és ajtónyitás-érzékelőkkel kiegészülve működnek és egy dedikált biztonsági szolgálat, biztosíték mobilinternet kapcsolattal és extra tápellátással ígérnek biztonságot a lakásnak. A profi rendszerek azonban drágák, a legtöbb átlagos otthon számára ráadásul feleslegesek is. Gyakran az emberek csak annyit szeretnének tudni, hogy bezárták-e az ablakot, él-e még a macska vagy van-e otthon már valaki. A piac éhezik egy univerzális, olcsó, az okostelefonos ökoszisztémára épülő, telepítést nem igénylő termékre.

Csicsereg a kanári, ha nem vagyunk otthon

Egy New York-i startup ezt a kört célozná meg Canary nevű termékével, ami egy 15 centi magas henger, mely egyáltalán nem igényel beépítést, telepítést és beállítást. Az eszköz maga egy hordozható szenzorállomás, a lényeges dolgok pedig a felhőben történnek, az adatokhoz, üzenetekhez a bejelentkezett felhasználó saját mobilján keresztül hozzáfér.

A tervek szerint a Canary szenzorállomás 199 dollárba kerül majd, amiért cserébe egy mozgásérzékelőt, gyorsulásmérőt, Wi-Fi-t, HD kamerát, mikrofont, egy szirénát, színes ledkijelzőt és a levegő állapotát mérő szenzorokat (hőmérséklet, páratartalom, levegőösszetétel) is kap a vásárló. A Canary albérlők számára kitűnő választás, hiszen a Nesttel szemben itt nem szükséges beavatkozni az épületgépészeti rendszerekbe, nem kell fúrni-faragni, ráadásul a szenzor költöztetése sem probléma.

Az ajánlás szerint a szenzort a központi helyiségbe, nappaliba érdemes letenni, ahol az elkezdi figyelni az eseményeket, a környezet állapotát és amennyiben az algoritmus bármilyen nem szokványos, meglepő anomáliát észlel, akkor értesítést küld a felhasználónak. A Canary megalkotói szerint a bonyolult és drága rendszerekkel ellentétben a valódi fogyasztói igényt kell keresni, amiben sokkal kevésbé van szó a tényleges behatolásvédelemről, sokkal inkább a mindennapi események követése a cél. A startup által adott válaszhoz tartozó kérdés az, hogy “mi folyik a lakásomban, amíg nem vagyok otthon”?

Alkalmazkodó riasztások

A háttérrendszer tanul, így nem fog riasztást küldeni arról, hogy szokás szerint délután fél hatkor hazaért a lakó, ha viszont napközben nyílik az ajtó vagy meglepően meleg van, esetleg a szénmonoxid szint felszökik vagy magát a szenzort mozgatják, akkor létrejönnek a riasztások. A biztonsági rendszerek ugyan a betörésektől próbálnak óvni alapesetben, pedig sokkal gyakoribbak a nyitva felejtett ablak, bekapcsolt sütő, fűtés vagy a háziállat napközbeni akcióiból eredő problémák. A terméket előrendelni nem meglepő módon az Indiegogo közösségi finanszírozásgyűjtő oldalon lehet, jelenleg a megcélzott 100 ezer dolláros hozzájárulás ötszörösét fizették be előre az érdeklődők.

A Canary-hoz hasonló szerkezetet készít a magyar Intellisense is Cubilog néven, ami viszont elsősorban nem otthoni, hanem üzleti- és ipari felhasználásra ajánlott. Az univerzális, moduláris adatgyűjtőrendszer itt is egy szenzorállomásból és egy felhős háttérrendszerből áll, ami folyamatos online kapcsolaton keresztül a szenzorok adatait összegyűjti, azokat rendszerezi és a háttérben futó algoritmusok az elemzés alapján jelentéseket, riasztásokat készítenek. A Cubilog elsődleges piaca a mezőgazdaság lehet, a fejlesztők bemutatói szerint egész ültetvények, szőlőskertek, üvegházak megfigyelése könnyen megoldható. Valós idejű adatok segítségével pontosan meghatározható, hogy mikor és mennyi öntözésre van szükség, mikor kell szüretelni, lehet-e permetezni. Az innováció alapja a Cubilognál is a könnyű és univerzális telepíthetőség, kombinálhatóság, illetve az, hogy az érdemi munka nem a helyszínen történik, ott csak az egyszerű szenzoros adatfelvétel van.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A folyamatos szenzoros figyelés következménye az lesz, akár egy otthonról, akár egy paradicsomültetvényről van szó, hogy kontroll alatt tarthatjuk a környezetet és az aktuális döntéseket nem megérzés alapján, hanem megalapozottan hozhatjuk meg. Az első lépés az értesítések küldése az eseményekről, de az algoritmusok fejlődésével nincs messze az sem, hogy a felhasználót a rendszer nem terheli az adatokkal, egyszerűen csak küld egy üzenetet, hogy ideje bezárni az ablakot és meglocsolni a virágokat.

Egyre nagyobb üzlet a sok adat

Az otthoni megfigyelés nem csak a kis startupokat, hanem az igazán nagy szórakoztatóelektronikai gyártókat is érdekli. A Microsoft nem véletlenül ágyazta be teljesen a Kinectet a következő generációs Xbox-ba, a prezentációk szerint a mozgás- és hangérzékelés tovább fejlődött, akár a konzol is képes lehet ellátni otthonőrző feladatokat. Az Apple háza tájáról is egyre konkrétabb információk érkeznek az okosóra fejlesztéssel kapcsolatban, ami pedig a személyes szenzoros érzékelés területén lehet előrelépés. Az Apple nemrégiben igazolt le több magas presztízsű kutatót, szakértőt a szenzoros érzékelés és e-egészségügy területén. Ueyn Block, a C8 MediSensors optikai rendszerek mérnöki igazgatói székéből ült át az Apple-höz, Todd White pedig a Senseonics nevű cég termékfejlesztésért felelős alelnöki pozíciójából ment át. Mindkét említett cég mobil egészségügyi eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról