:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 23. 14:05

Meghátrált az Európai Bizottság, vége a telekomadó-pernek

A jobboldali kormány győzelmével, egyben a távközlési szolgáltatók totális vereségével érhet véget a 2010-ben a szektorra kivetett ágazati különadóval kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás. Brüsszel lapértesülések szerint meghátrált a Magyarország ellen indított perben, miután júniusban egy hasonló francia ügyben is az alperesnek adott igazat az Európai Unió Bírósága.

Visszavonja beadványát Magyarországgal szemben az Európai Bizottság abban az Európai Bíróságon zajló perben, mely a távközlési szektort 2010-től sújtó különadók miatt indított kötelezettségszegési eljárás részeként indult hazánk ellen. A Népszabadság értesülései szerint az EU végrehajtó szerve azután döntött így, hogy júniusban egy hasonló ügyben, a francia szolgáltatókra kivetett távközlési különadók kapcsán egyszer már az alperes, vagyis a francia állam javára döntött a bíróság.

Precedensértékű francia ítélet

A Bizottság még 2010-ben, a távközlési szektorra kivetett különadó bevezetésének évében, gyakorlatilag az új adónem megjelenését követően azonnal kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a testület álláspontja szerint a magyar kormány a szolgáltatóktól beszedett adót nem a szektor fejlesztésére, működtetésére költötte, ahogy az az engedélyeztetési irányelvben szerepel. Az ügy 2012-ben lépett bírósági szakaszba, a döntést legkorábban jövő évre várták az érintett felek.

Az Európai Unió Bírósága időközben - június 27-én - ítéletet hirdetett a Bizottság kontra Franciaország perben, mely a magyar ügyhöz kísértetiesen hasonló felépítésű volt. A bíróság június végén végül azzal az indoklással utasította el a felperes beadványát, hogy a szóban forgó adó esetében az adóztatandó tényállás nem kapcsolódik sem az elektronikus hírközlési szolgáltatások piacára való belépést lehetővé tevő általános felhatalmazási eljáráshoz, sem pedig a rádiófrekvencia - vagy számhasználati jogok megadásához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezen adó ugyanis a szolgáltató azon tevékenységével áll kapcsolatban, amely során az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat nyújt a franciaországi végfelhasználóknak. Az ítélet további indoklásában szerepelt, hogy az adó nem általános érvényű és nem vetik ki Franciaországban minden általános felhatalmazással, rádiófrekvencia-licenccel vagy számhasználati joggal rendelkező szolgáltatóra, hanem csak azokra, melyek az elektronikus hírközlési piacon már szolgáltatást nyújtanak a végfelhasználóknak.

183 milliárd volt a tét

A Bizottság a június végi ítélet megismerését követően július 18-án döntött úgy, hogy visszavonja a Magyarországgal szemben benyújtott keresetét az Európai Bíróságon. Mindez azt jelenti, hogy a távközlési szektortól elvont több tízmilliárd forintnyi különadót nem kell visszafizetnie a magyar államnak a szolgáltatók részére. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy Magyarország ellen jelenleg is zajlik egy másik kötelezettségszegési eljárás a tavaly bevezetett telefonadó kapcsán. Ez az ügy még nem tart bírósági szakaszban, és a menetét egyáltalán nem érinti a mostani döntés.

A telekomadóval kapcsolatos per ítélethozatal nélküli megszüntetése a francia ügyben megismert végkifejlet kapcsán nem, ugyanakkor korábbi szakmai vélemények szerint mindenképpen meglepetés. Szakértők 2011-ben szinte biztosra vették, hogy az eljárás során elkaszálják az adót, az érintett távközlési szolgáltatók a HWSW információi szerint szintén biztos győzelemre számítottak. A távközlési szektor szereplői 2010-től 2012-ig évente mintegy 61 milliárd, vagyis összességében nagyjából 183 milliárd forintot fizettek meg ágazati különadó jogcímen a magyar államnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.