Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 23. 10:04

Turbó fokozatra kapcsol a Firefox OS

A Mozilla nem egyszeri show-nak szánja a Firefox OS-t és tisztán látja a szervezet, hogy egy nagyon gyors és strukturált fejlődést kell bemutatnia a rendszernek, ha a nyomába akar érni a meglévő platformoknak. Éppen ezért a fejlesztők emelik a tétet és még az Androidnál is kétszer gyorsabb főverzió váltási ritmust ígérnek.

A Firefox OS egyelőre első szárnypróbálgatásain is alig van túl, de a Mozilla szeretné tudatosítani a fejlesztőkben és a partnerekben, hogy a rendszerhez minden harmadik hónapban megjelenik majd egy új főverzió-frissítésl, a biztonsági frissítések pedig hat hetente érkeznek majd. A feszített ritmus jól hangzik, a képet talán csak az árnyalja, hogy a kemény vállalást a Mozilla valószínűleg éppen az induláskor nem tudja majd tartani. A hivatalos bejegyzés szerint még némi finomításra szorul a rendszer, mielőtt az 1.1 a publikum előtt is bemutatkozik.

Hasonlóan az Androidhoz, itt is problémát okoz az, hogy a mobilszolgáltatók, illetve a készülékgyártók lassú ciklusaihoz nehezen lehet igazodni. Hiába akarja a Mozilla kipumpálni az új verziót, ez a platform is kiszolgáltatott a mobilszolgáltatók által kezelt terjesztési rendszernek. A Firefox OS 1.0 megjelenése is egy nehéz szülés volt áprilisban és még a Mozilla is belátja, hogy komoly vállalás volt a részükről a negyedéves verzióváltás.

A Gecko motor egységesítésével a Firefox Windows, Linux és Mac OS X és Android verziója is együtt frissül minden hatodik héten, s ugyanezt az agresszív  tempót próbálja meghonosítani a cég a Firefox OS esetében is. Ugyan a mobilos operációs rendszer szíve is a böngésző, de itt nem csak meglévő platformokra készített újdonságokkal kell elkápráztatni a felhasználókat, hanem bele kell férni az OEM-ek, szolgáltatók, chipset gyártók és egyéb partnerek tervezési módszertanába és követelményrendszerébe is. Az 1.0 után ráadásul a Mozilla újabb partnerségek létrejöttét sugallja, valószínű, hogy a készülékkínálat gyorsan bővülni fog, további gyártók és további formátumok kerülhetnek be a körbe.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az 1.0 után következő 1.1-es Firefox OS verzió egyébként a fejlesztői készülékeken, a HWSW által is tesztelt Geeksphone mobilokon már elérhető, ezt a gyártó hivatalos Twitter-csatornáján jelentette be még múlt héten. Az új verzió jelentős változásokat hoz a HTML5-ös rendszer működésében, többek közt sokkal gyorsabb indulási idővel és továbbfejlesztett képernyőkezeléssel kényeztet. A HD felbontású képernyőkön jobbá válik az alkalmazások méretezése, illetve a beépített levelező és naptár alkalmazások is megújulnak.

Kereskedelmi forgalomban egyelőre hazánkban még nem kapható Firefox OS-t futtató készülék, körülbelül két hete Spanyolországban kezdődött meg az értékesítés. Információink szerint Magyarországon szeptemberben indul majd meg a forgalmazás, de egyelőre az sem biztos, hogy nálunk is ugyanaz az Alcatel modell lesz kapható, mint Spanyolországban. Elsőként minden valószínűség szerint a Telenor kínálatában jelenik majd meg az új operációs rendszer.

a címlapról