Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 23. 10:04

Turbó fokozatra kapcsol a Firefox OS

A Mozilla nem egyszeri show-nak szánja a Firefox OS-t és tisztán látja a szervezet, hogy egy nagyon gyors és strukturált fejlődést kell bemutatnia a rendszernek, ha a nyomába akar érni a meglévő platformoknak. Éppen ezért a fejlesztők emelik a tétet és még az Androidnál is kétszer gyorsabb főverzió váltási ritmust ígérnek.

A Firefox OS egyelőre első szárnypróbálgatásain is alig van túl, de a Mozilla szeretné tudatosítani a fejlesztőkben és a partnerekben, hogy a rendszerhez minden harmadik hónapban megjelenik majd egy új főverzió-frissítésl, a biztonsági frissítések pedig hat hetente érkeznek majd. A feszített ritmus jól hangzik, a képet talán csak az árnyalja, hogy a kemény vállalást a Mozilla valószínűleg éppen az induláskor nem tudja majd tartani. A hivatalos bejegyzés szerint még némi finomításra szorul a rendszer, mielőtt az 1.1 a publikum előtt is bemutatkozik.

Hasonlóan az Androidhoz, itt is problémát okoz az, hogy a mobilszolgáltatók, illetve a készülékgyártók lassú ciklusaihoz nehezen lehet igazodni. Hiába akarja a Mozilla kipumpálni az új verziót, ez a platform is kiszolgáltatott a mobilszolgáltatók által kezelt terjesztési rendszernek. A Firefox OS 1.0 megjelenése is egy nehéz szülés volt áprilisban és még a Mozilla is belátja, hogy komoly vállalás volt a részükről a negyedéves verzióváltás.

A Gecko motor egységesítésével a Firefox Windows, Linux és Mac OS X és Android verziója is együtt frissül minden hatodik héten, s ugyanezt az agresszív  tempót próbálja meghonosítani a cég a Firefox OS esetében is. Ugyan a mobilos operációs rendszer szíve is a böngésző, de itt nem csak meglévő platformokra készített újdonságokkal kell elkápráztatni a felhasználókat, hanem bele kell férni az OEM-ek, szolgáltatók, chipset gyártók és egyéb partnerek tervezési módszertanába és követelményrendszerébe is. Az 1.0 után ráadásul a Mozilla újabb partnerségek létrejöttét sugallja, valószínű, hogy a készülékkínálat gyorsan bővülni fog, további gyártók és további formátumok kerülhetnek be a körbe.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Az 1.0 után következő 1.1-es Firefox OS verzió egyébként a fejlesztői készülékeken, a HWSW által is tesztelt Geeksphone mobilokon már elérhető, ezt a gyártó hivatalos Twitter-csatornáján jelentette be még múlt héten. Az új verzió jelentős változásokat hoz a HTML5-ös rendszer működésében, többek közt sokkal gyorsabb indulási idővel és továbbfejlesztett képernyőkezeléssel kényeztet. A HD felbontású képernyőkön jobbá válik az alkalmazások méretezése, illetve a beépített levelező és naptár alkalmazások is megújulnak.

Kereskedelmi forgalomban egyelőre hazánkban még nem kapható Firefox OS-t futtató készülék, körülbelül két hete Spanyolországban kezdődött meg az értékesítés. Információink szerint Magyarországon szeptemberben indul majd meg a forgalmazás, de egyelőre az sem biztos, hogy nálunk is ugyanaz az Alcatel modell lesz kapható, mint Spanyolországban. Elsőként minden valószínűség szerint a Telenor kínálatában jelenik majd meg az új operációs rendszer.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 10:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.