Szerző: Koi Tamás

2013. július 26. 09:43

BlackBerry Q5 - mi ez a telefon, fiatalok?

A kanadai gyártó az új platform, a BlackBerry 10 bemutatójára két felsőkategóriás okostelefonnal hozakodott elő, ám már akkor sejteni lehetett, hogy a cég rövidesen az olcsóbb készülékek piacára is próbál betörni az új rendszerrel. Így született meg a BlackBerry Q5, a QWERTY-s Q10 kistestvére.

A BlackBerry termék- és ügyfélkörét hosszú évek óta különös, az iparágban szinte páratlan kettősség jellemzi: A július elejéig hivatalosan még Research in Motion néven futó kanadai cég termékeinek jelentős része két árkategóriában, a felsőkategóriában, valamint az alsó-középkategóriában mozgott. Ebből, valamint a szöveges üzenetküldésre kitűnően használható fizikai billentyűzetekből adódott, hogy a gyártó olcsóbb termékei a világ egyes részein a fiatalok körében erős kultuszt építettek ki amellett, hogy a céges flottákba is jutott belőlük szép számmal középvezetői szinttől lefelé.

A család nagy reménysége

Ezt a kettősséget a cég az új generációs operációs rendszerre, a BlackBerry 10-re épülő termékvonalnál is tartani kívánja, így született meg a BlackBerry Q5, ami nagyon leegyszerűsítve a januárban bemutatott Q10 olcsóbb (kis)testvére. Nem mellékesen ez a telefon a nehéz helyzetben lévő gyártó talán legnagyobb reménysége, legfontosabb terméke idén, a BlackBerry drágább BB10-es készülékei ugyanis a vártnál gyengébb kereslet mutatkozik. Meghozhatja-e a Q5 önmagában a várt forgalomnövekedést a gyártónak? Ezzel a kérdéssel vettem a kezembe az újdonságot.

A kanadaiak semmit nem bíztak a véletlenre, a Q5 a régi jól bevált recept alapján készült. A Q5 az aktuális QWERTY-s csúcsmodell szerényebb tudású változatának minősül, de a magam részéről azt gondolom, hogy ez esetben jóval kevesebb kompromisszumra készteti a gyártó a vásárlót, mint a Curve termékcsaládnál, mely a Bold széria nyomdokaiban lépdelt. A BlackBerry Q5 tehát éppúgy QWERTY-gombsort kapott, mint a csúcskategóriás Q10, első ránézésre azonban ennél a modellnél nem olyan egyértelmű a spórolás, mint a régebbi szériáknál.

A Q5 formátuma alapján szinte pontos mása a Q10-nek, méreteit tekintve még kicsit nagyobb is a csúcsmodellnél. A BlackBerry ennél a típusnál a burkolathoz nem használt sem fémet, sem karbonszálas mintázatú műanyagot, helyette a Q5 a gyártó kínálatában elsőként egybeépített, polikarbonát burkolattal rendelkezik. Azaz mégsem, a műanyag keret ugyanis továbbra is láthatóan két darabból áll össze, de a hátlap ennél a modellnél már nem pattintható le úgy, mint az összes korábbi BlackBerrynél.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A telefonba ennek megfelelően egy oldalsó ajtón keresztül lehet betuszkolni a SIM-et és a háttértár bővítésére használható microSD-kártyát. A készülék jobb oldalán és tetején ezen kívül még két kezelőgombot helyeztek el, a drágább modellekkel ellentétben ezek fém helyett már kivétel nélkül műanyagból készültek. Szerencsére azonban a Nokia után a BlackBerry is felismerte, hogy attól, hogy egy telefon nem a felsőkategóriába lett pozicionálva, még nem feltétlenül kell minden porcikájából az olcsóságnak áradnia, a jó minőségű műanyagoknak is lehet minőségi hatása.

Fiatalos irány

A Q5 ezt az irányzatot követve felépítését és minőségét tekintve kifejezetten erős csomagnak számít, a készülékház annak ellenére nagyon egyben van, hogy valójában - felhasználói szemszögből teljesen feleslegesen - két darabból áll. A Q5 kialakítását tekintve a nagytestvér mintáját követi, formaterve mégis markánsan különbözik a Q10-től, köszönhetően a minden oldalán egyenes éleknek és az eltérő formájú QWERTY-gomboknak.

A telefon nyomógombjai a régi Curve-széria tagjaihoz hasonlóan teljesen különállóan emelkednek ki az előlapból, nincs köztük semmilyen díszítőelem, mint a drágábbik modellnél. A kiosztás ezzel együtt ugyanaz mindkét típusnál, magyar ékezetes karakterek továbbra sincsenek és nem is lesznek valószínűleg soha. Cserébe az automatikus, öntanuló korrekció révén idővel nem feltétlenül lesz szükség az ékezetek beírására, a rendszer korrigálja helyettünk az ékezethibákat.

A Q5 gombsorának tapasztalataim szerint jóval határozottabb nyomáspontja van, mint a Q10-nél használt billentyűzetnek, a gombokat tehát valamivel erősebben kell lenyomni, cserébe határozottabb visszajelzést is kaphatunk gépelés közben. Bár egyes külföldi tesztoldalak panaszkodtak lötyögő, rossz minőségű gombokra, én ezt a jelenséget a nálam lévő QWERTY-kiosztású tesztpéldánnyal egyáltalán nem tapasztaltam. Összességében a Q10-en és a Q5-ön való gépelés közt komfortérzetet tekintve semmilyen számottevő különbséget nem tudtam felfedezni, ami a részemről mindenképpen egy piros pontot eredményez a Q5 füzetkéjébe.


Balra a Q10, jobbra a Q5

Érdekes különbség a két típus közt az előlapon a kijelző elhelyezkedése. A Q5-nél a gombsor felett a gyártó logója található, nem pedig közvetlenül a kijelzőpanel, aminek látszólag az égvilágon semmi jelentősége nem kellene legyen. A BlackBerry 10 esetében azonban az egyik legfontosabb gesztus a kijelző aljától felfelé simítás, a logó miatt a gesztus indítására a Q5-ön sokkal több hely van. Ezzel szemben a Q10-nél többször azon kaptam magam, hogy a kijelző helyett a gombsort tapogatom egy alkalmazás háttérbe küldésénél, vagy a Hub-betekintésnél (peek).

A telefon egyébként egy paraméterét leszámítva pontosan ugyanolyan kijelzővel rendelkezik, mint a drágábbik modell: A BlackBerry a Q5 esetében is 3,1 hüvelykes, 720x720 pixeles, tehát négyzetes elrendezésű kijelzőt használt, ez a panel azonban a Q10-zel ellenétben nem AMOLED, hanem IPS LCD technológiával készült. Eleinte el sem hittem, de végül be kellett lássam, a Q5 (amúgy karcálló üveggel fedett) paneljének minősége sokkal jobb a drágább Q10 kijelzőjénél. A színek pontosak, a háttérvilágítás egyenletesen oszlik el a teljes felületen (ezzel mondjuk a Q10-nél sem volt gond), a Q5 IPS-paneljének fényereje pedig összehasonlíthatatlanul jobb, ami erős napfénynél valóságos áldás. A Q10 kijelzője mellett így legfeljebb a technológia alacsonyabb fogyasztását lehet felhozni érvnek, a kistesónál használt panel ezt leszámítva számomra legalábbis jobb választásnak tűnt.

A külső nem minden

A BlackBerry olcsóbb BB10-es modelljének külsejéről összességében elmondható, hogy sokkal fiatalosabb, sokkal modernebb benyomást kelt, mint a jóval elegánsabb és komolyabb Q10, vagyis ebből a szempontból a beválthatja a hozzá fűzött reményeket, és van esélye a fiatalok újbóli meghódítására. A külső azonban nem minden, a BlackBerry Q5 viszont szerencsére a költségcsökkentések ellenére más szempontok alapján is vállalható - nagyrészt a kitűnően skálázódó BlackBerry 10 operációs rendszernek köszönhetően.

BlackBerry Q5 (SQR100-2) adatlap

Kijelző: 3,1 hüvelyk, 720x720 pixel (~328 ppi), tükröződésmentesített, ujjlenyomat-taszító réteggel
CPU: Qualcomm Snapdragon 1,2 GHz (Krait), két processzormaggal
Memória: 2 GB RAM, 8 GB flash háttértár (microSD-kártyával bővíthető)
Kommunikáció: GPRS, EDGE, HSxPA, HSPA+, LTE, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Kameramodul: Elsődleges kamera: 5 Megapixel, 1080p videofelvétel. Másodlagos kamera: 2 Megapixel, 720p videofelvétel
Csatlakozók: microUSB töltő/szinkron
Akkumulátor: 2180 mAh, eltávolítható
Méretek, tömeg: 120x66x10,8 mm, 121 gramm

A BlackBerry Q5-ben a Qualcomm Snapdragon S4 processzorcsaládjának egy 1,2 GHz-en járó, kétmagos példánya dolgozik, 2 GB rendszermemóriával megtámogatva (ezen a téren nincs különbség a BB10-es mobilok közt). A BlackBerry 10 operációs rendszer működését és felépítését két előző cikkünkben már érintettem, a Q10-re vonatkozó megállapítások a kezelőfelülettel kapcsolatban itt is állnak. A Q5 az alapvető napi használat során a lassabb processzor dacára semmilyen szinten nem tűnik lassabbnak a Q10-hez képest, az operációs rendszer grafikus elemeit és az effekteket gyorsan jeleníti meg a rendszer, jelentős megakadást nem tapasztaltam, az alkalmazások gyakorlatilag ugyanolyan gyorsan töltődnek be, talán a weboldalak renderelésénél kerül némi előnybe a Q10 (itt érdemes megjegyezni, hogy a Q5 gyári böngészője ugyanúgy teljes Flash-kompatibilistást nyújt, mint a család többi tagja).

A gyári szoftverválaszték a Q5 esetében semmit sem változott a korábban megjelent típusokhoz képest, a BlackBerry Worldben található alkalmazások jelentős része azonban egyelőre még nem telepíthető az olcsóbb modellre - vélhetően ehhez a fejlesztők közbenjárása is szükséges lehet. A feltételezett célcsoport miatt a Q10-en elfutó játékprogramok közül néhányat kipróbáltam a Q5-ön is, az ismertebb címek közül a Cut the Rope, a Where's My Water és a Riptide GP tökéletesen futott a telefonon, utóbbi ráadásul úgy, hogy a kifejezetten számításigényes 3D-s grafika sem tudta különösebben megizzasztani. Más kérdés, hogy a hagyományosan szélesvásznú kijelzőre fejlesztett játékok elég furcsán mutatnak az 1:1-es képarányú kijelzőn, de ugyanez nem csak a játékokra, hanem például a szélesvásznú videókra és más médiatartalmakra is igaz.


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik

A Q5 kamerája egy manapság már ebben a kategóriában is alapfelbontásnak tekinthető, 5 megapixeles képérzékelővel lett ellátva, a telefonnak továbbá egy 2 megapixeles előlapi kamerája is van, ami többek közt az immár mobilhálózaton keresztül is bonyolítható BBM-videohívásokhoz használható. A képrögzítő a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.1-es verziójának minden kamerafunkciójával rendelkezik. köztük támogatja a timeshift-módot, ami csoportképeknél lehet hasznos, valamint a szélesebb dinamikatartományt biztosító HDR-rögzítést. A telefon különlegessége, hogy az 1:1-es képarányú kijelzőhöz teljes mértékben igazodó fotók is készíthetők vele.

A teszt során igazán kíváncsi lettem volna rá, hogy a Q5 beépített, 2180 mAh-s akkumulátora hogyan teljesít a Q10 2100 mAh-s áramforrásához képest, ám a hozzám került tesztpéldány sajnos nem volt hajlandó tovább tölteni az akkumulátort 60 százaléknál, így ez a vizsgálat végül elmaradt. A műszaki paraméterek alapján azonban nagy biztonsággal levonható olyan következtetés, hogy a Q5 egy feltöltéssel működik olyan hosszú ideig akkumulátorról, mint a Q10, vagyis a bő egy, másfél nap üzemidő nagy átlagban jó eséllyel kihozható a telefonból - persze ez nagyon sok tényezőn múlik, így nem csak a felhasználási szokásoktól, hanem egyebek mellett a hálózati paraméterektől is.

A hardveren nem múlik

A BlackBerry Q5-tel a kanadai gyártó lényegében nem tett mást, mint minimális, vállalható kompromisszumok mellett elérhetőbbé tette a BlackBerry 10 platformot egy jóval nagyobb vásárlóközönség számára. A telefon közel sem akkora visszalépés a Q10-hez képest, mint a Curve modellek voltak a Bold sorozat tagjaihoz hasonlítva, sőt, több szempontból semmilyen visszalépés nem tapasztalható a csúcsmodell és a középkategóriás típus közt. Ráadásul a BlackBerry abban a kényelmes helyzetben van, hogy a QWERTY-s készülékek mezőnye nem bővelkedik versenytársakban, már csak az a kérdés, hogy a nyomógombos telefonok kultusza kitart-e annyira, hogy ez önmagában sikeres termékké emelje a Q5-öt.

A hardveren mindenesetre nem múlik semmi, a BlackBerry Q5 egy jól összerakott, modern, több szempontból egyedülálló és fiatalos okostelefon, melyet tippem szerint valahol a százezer forintos lélektani határ közelébe fog pozicionálni itthon a legtöbb mobilszolgáltató. A Q5 sikerében ez utóbbi szempont kulcsszerepet fog játszani, remélhetőleg ezt a BlackBerrynél is hasonlóképpen látják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról