:

Szerző: Koi Tamás

2013. június 21. 09:58

BlackBerry Q10 - következzen valami egészen más!

A QWERTY-s BlackBerry Q10 az okostelefon-piac igazi különce lett, mely ötvözi egy minden szempontból modern okostelefon és egy üzleti céleszköz jegyeit.

A BlackBerry neve sokáig fogalomnak számított az okostelefon-piacon, a mobilos e-mailezést hatalmas tömegek számára elérhetővé tevő gyártó a mögöttes infrastruktúra-rendszer és a rá épülő, vállalatoknak és kormányzati szerveknek kínált szolgáltatások révén évekig kényelmesen ült a trónon. A piac azóta sokat változott, ami a BlackBerryt is változásra késztette: a cég az utolsó utáni pillanatban, január végén piacra dobta a vadonatúj BlackBerry 10 operációs rendszert, azóta pedig megjelentek a rá épülő első készülékek is. A testvérpárból a teljes érintőkijelzős, mondhatni hagyományos okostelefon-forma Z10-et már bemutattuk (a BlackBerry 10 újdonságait is ebben a cikkben veséztük ki), most a QWERTY-billentyűs Q10-en a sor.

Vissza a gyökerekhez

Míg a már hazánkban is kapható Z10 "csupán" egy versenyképes felsőkategóriás okostelefon BlackBerry 10 operációs rendszerrel és BlackBerry logóval, addig a Q10 ízig-vérig BlackBerry, az ikonikus forma csaknem minden jellegzetességével. A fizikai QWERTY-gombsorral ellátott készülék a BlackBerry Bold szériájának közvetlen leszármazottja - ezt a termékcsaládot elsősorban írásban sokat kommunikáló felhasználók, zömében üzletemberek vették igénybe, és alighanem ez így is marad majd a Q10 esetében is, mellyel az új rendszernek köszönhetően még könnyebb és még gyorsabb lehet a gépelés, mint a korábbi szériákkal.

A fizikai gombsor alapjaiban meghatározza nem csak a készülék funkcionalitását, hanem formáját és méreteit is. A BlackBerry Q10 az átlagos érintőkijelzős okostelefonokhoz képest valamivel szélesebb és rövidebb, a telefon ennek megfelelően kissé tömzsi látszatot kelt, ráadásul nem is tartozik a kifejezetten vékony készülékek közé, ennek azonban praktikus szempontból vannak előnyei is. A Q10 felépítése alapvetően tehát nem tér el jelentősen a korábbi QWERTY-s készülékektől, a telefon előlapja azonban így is megváltozott: A készülék egy az iparágban igazi fehér hollónak számító, 1:1-es képarányú AMOLED-es érintőkijelzőt kapott, ezzel párhuzamosan teljesen eltűnt az előlapról az a kezelőpanel, mely a híváskzelő- és menügombokat, valamint a trackpadet tartalmazta.

Régi BlackBerry Bold-felhasználóként eleinte tartottam tőle, hogy ezzel az átalakítással nehéz lesz együtt élni, a trackpad elhagyása az érintőkijelző miatt még csak-csak vállalható, de a hívásgombok és a menügombok nélkül még úgy sem lesz könnyű dolgom, hogy előtte hónapokig szoktattam magam egy Z10-hez. Tévedtem, a Q10 használhatóságának egyáltalán nem árt ez a változás, mely legfeljebb az első egy-két napban szokatlan, utána készségszintűvé válik a telefon kezelése az érintőkijelzővel és a gyorsbillentyűkkel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kicsit azért változott is a Q10 billentyűzete a régi típusokhoz képest, a dizájnhoz, illetve legfőképpen a kijelző aljához igazodva a gombsor kiegyenesedett, nem olyan íves elrendezésű többé, mint gyakorlatilag a kezdetek óta. Tapasztalataim szerint ez semmilyen szinten nem befolyásolja a gépelés komfortját és hatékonyságát, pláne mivel egyéb tekintetben a gombok kiosztása, alakja és nyomáspontja szinte teljes egészében megegyezik a BlackBerry 9900-nál alkalmazott billentyűzettel.

BlackBerry Q10 (SQN100-3) adatlap

Kijelző: 3,1 hüvelyk, 720x720 pixel (~328 ppi), tükröződésmentesített, ujjlenyomat-taszító réteggel
CPU: Qualcomm Snapdragon 1,5 GHz (Krait), két processzormaggal
Memória: 2 GB RAM, 16 GB flash háttértár (microSD-kártyával bővíthető)
Kommunikáció: GPRS, EDGE, HSxPA, HSPA+, LTE, 802.11a/b/g/n kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Kameramodul: Elsődleges kamera: 8 Megapixel, 1080p videofelvétel. Másodlagos kamera: 2 Megapixel, 720p videofelvétel
Csatlakozók: microUSB töltő/szinkron, microHDMI
Akkumulátor: 2100 mAh, eltávolítható
Méretek, tömeg: 119x66,8x10,4 mm, 136 gramm

Az újdonság jelenleg két színben kapható, a fekete és az egyre divatosabb fehér kiszerelés az alapszínen kívül két ponton, az oldalsó, fém keret színében, illetve a hátlapot tekintve különbözik egymástól. A fekete változatnál a fém is fekete lett, a hátlap pedig karbonszálas mintázatú, kissé selymes tapintású, biztos fogást nyújtó műanyag, míg a fehér színű Q10-nél a fém keretnek megmaradt az eredeti színe, a hátlap pedig tisztán fehér, anyagában mintázott és jóval csúszósabb, mint a fekete esetében. A mobil hátlapja egyébként lepattintható, ami ma már igazán ritkaságnak számít, és a BlackBerry is szakítani fog ezzel a hagyománnyal (a Q10 kistestvére, a májusban bejelentett Q5 hátlapját már nem lehet eltávolítani).

Ez egyébként több dolgot is jelent egyszerre. Egyrészt a Q10 akkumulátora is eltávolítható, cserélhető, másrészt a SIM- és memóriakártya-foglalatok nem a telefon valamelyik oldalán éktelenkednek, hanem a hátlap alatt (a SIM-et csak az akkumulátor kivételével, a microSD-kártyát bármikor lehet cserélni). A telefonon egyébként pont ugyanazok a gombok és kezelőszervek találhatók, mint a Z10-en (a QWERTY-gombsort leszámítva), melyekből talán a microHDMI-port az egyetlen kuriózum, legalábbis egy alapvetően üzleti felhasználásra szánt készülék esetén.

A BlackBerry Q10 összességében nagyon jól megépített telefon, sem a felhasznált anyagok minőségébe, sem az összeszerelésbe nem lehet belekötni, még akkor sem, ha manapság az egy műanyag-, vagy fémdarabból készült készülékházakat preferálják a gyártók. A fém keret a Z10-hez képest is elegánsabb, minőségibb megjelenést biztosít a telefonnak, a levehető hátlap pedig egy tartalékakkumulátor révén még ma is biztosítja azt a rugalmasságot, ami váratlan lemerülés esetén életmentő lehet.

Négyzetes elrendezés

A gyártó első, BlackBerry 10-es QWERTY-s készülékén alapvetően ugyanaz az operációs rendszer fut, mint az elsőként megjelent modellen, a Z10-en, de a fejlesztők azért itt-ott átalakították a kezelőfelületet, részben a kijelző képarányához, részben a technológiához igazodva. A BlackBerry 10 alapvetően azért egy széles érintőkijelzőre tervezett kezelőfelülettel rendelkezik, az 1:1-es kijelzőjű Q10-en ezért néhány dolog kevésbé mutat, mint a Z10-en, illetve értelemszerűen kevesebb hely jut a kijelzőn a tartalomnak.


Balra a Q10, jobbra a Z10 Active Frame panelje (arányos méretezésben)

Az átalakításon átesett menü egyik sarokpontja a háttérben futó alkalmazások kis widget-szerű ablakainak, vagy ahogy a BlackBerry nevezi őket az Active Frame-eknek az átformálása. Ezekből egy oldalon továbbra is négy jelenik meg, a widgetek ezért kisebbek lettek, amilért bizonyos helyzetekben kevesebb információ is jeleníthető meg rajtuk. Tipikus példa erre az időjárás-előrejelző program, mely a Z10 esetében a következő órák időjárását is meg tudja jeleníteni, míg a Q10-nél csak az aktuális hőmérséklet fért el az Active Frame-ben.


Balra a Q10, jobbra a Z10 ikonrácsa (arányos méretezésben)

A QWERTY-s modell esetében más lett az ikonrács felosztása, a Z10 4x4-es rácsa helyett itt csak 4x3 ikonnak jutott hely. Az operációs rendszer vezérlése, az ikonpanelek közti lapozás, a Hubba való belépés egyébként minden esetben ugyanúgy történik, mint a teljes érintőkijelzős testvérnél, az operációs rendszer ugyanazokat az egyedi gesztusokat használja mindkét telefonnál. Fontos különbség, hogy a Q10-nél a kevesebb hely miatt bizonyos vezérlőikonokat kisebb helyre zsúfoltak be a fejlesztők, a natív alkalmazások, illetve a Hub esetében pedig az alsó, kontextusfüggő ikonsáv (kivéve a böngészőcímsort) görgetéskor el is tűnik, hogy egyáltalán ne foglaljon helyet.

A kezelőfelület kialakítása során a BlackBerry arra is figyelt, hogy a Z10 fehér menüelemeit a Q10 esetében ahol csak lehet, feketére vagy szürkére cserélje. A gyártó szerint ez alapvetően a kitűnő kontrasztú, alig tükröződő ám csak átlagos fényerejű 720x720 pixeles felbontású AMOLED-kijelző hozadéka, a szerves technológiára épülő panel ugyanis sötét háttér esetén kevesebbet fogyaszt, emellett a pixelek kevésbé is hajlamosak a beégésre így. Érdekes, hogy a BlackBerry ennek ellenére nem színezte át a teljes interfészt, az egyik legtöbbet használt modul a Hub, valamint a főmenü háttere továbbra is maradt fehér.

A rendszer vezérlése, illetve a bevitel során a Q10 esetében kulcsszerephez jut a fizikai billentyűzet, mely a Z10-nél megismert, gondolatolvasó-prediktív virtuális gombsor helyébe lép. Szinte minden alkalmazást lehet vezérelni billentyűparanccsal, mely ráadásul a beépített nyelvtől függően változik. A képernyőtartalom lefelé lapozásához például elég megnyomni a szóközt, az oldal aljára vagy tetejére ugráshoz pedig a "B" vagy "T" betűket (angol nyelvi beállítások esetén). A telefon egyik teljesen egyedi funkciója, a Type and Go szintén a billentyűzet segítségével vehető igénybe: a billentyűzeten bevitt parancsokra kontextusfüggően felkínál egy adott műveletet a telefon. Ha például fel akarjuk hívni egy ismerősünket, elég bepötyögni a "call" szót, illetve az ismerős nevének egy részletét, majd az érintőkijelzőn rábökve a találatra máris indítható a hívás.

A fizikai gombsor használata a Z10 gesztusvezérelt virtuális billentyűzetéhez képest bár talán kevésbé tűnik intuitívnak, vagy látványosnak, a Q10-zel sokkal kényelmesebben és sokkal pontosabban lehet gépelni, mint bármilyen teljes érintőkijelzős okostelefonnal. A telefon a legtöbb virtuális billentyűzethez hasonlóan prediktív szójavaslatokat kínál gépelés közben, illetve beállítástól függően automatikusan korrigál, méghozzá a felhasználó szóhasználata alapján. A rendszer emellett gyárilag, külön alkalmazás telepítése nélkül képes érzékelni, hogy a felhasználó milyen nyelven gépel és akár egy mondaton belül is tud váltani. Több nyelven gépelőknek ez a képesség nagyon hasznos lehet, bár az előrejelzés azért nagy ritkán melléfog, itt sem árt tehát elolvasni egy üzenetet, mielőtt elküldjük, nehogy a túloldalon valamilyen félreértést szüljön.

A gépelési komfort nyújtotta előnyök mellett ennek a kialakításnak ugyanakkor hátrányai is adódhatnak, melyek elsősorban a korábban már említett, kijelző által behatárolt interfészhez kötődnek. Így például a BlackBerry Q10-en nem, vagy nem megfelelően fut a legtöbb, kizárólag Z10-re készült alkalmazás, az 1:1-es képarányhoz a fejlesztőknek kissé át kell gyúrniuk a kódot, rosszabb esetben a legtöbb grafikus elemet. Az appokat szerencsére más tekintetben nem kell átalakítani, hiszen a Z10 és a Q10 szinte hajszára ugyanakkora teljesítményt nyújt.

Appok a négyzeten

Eleinte azt gondoltam, hogy ezzel gyakorlatilag az összes, Z10-re elérhető ismert játékprogramot leírta a BlackBerry a Q10-en, de ismét tévedtem. A BlackBerry Worldben ott van többek közt az Angry Birds Star Wars/Space, a Cut the Rope és a Where's My Water is a Q10-kompatibilis sikerjátékok közül, ami már csak azért is érdekes, mert mindhárom említett játék vertikális vagy horizontális felépítésű játékteret tartalmaz, a négyzetes kijelzőn ezért eléggé szokatlanul festenek.

A legtöbb multimédiás alkalmazással hasonló a helyzet, az 1:1-es kijelzőn pedig kifejezetten helypazarló módon tűnnek fel a szélesvásznú YouTube-videók vagy fényképek. A Q10 kameramodulja a fényképekből egyébként gyárilag képes 1:1-es képarányú változatokat lőni, videóból azonban csak a 16:9-es felvétel támogatott, az is két felbontásban, 720p-ben és 1080p-ben (a hátlapi kamerát használva). A fényképek felbontásának változtatását a gyári kameraalkalmazás nem teszi lehetővé. A gyári böngésző HTML5 és Adobe Flash támogatása a Z10-hez hasonlóan továbbra is példás, feltéve, hogy a felhasználó meg tud barátkozni a weboldalak kissé szokatlan látványával a négyzet alakú kijelzőn.

Az átlagoshoz képest valamivel kisebb, 3,1 hüvelykes képátlójú kijelző, az AMOLED-technológia, az interfész optimalizálása a gyári, 2100 mAh-s akkumulátorral párosítva az akkumulátoros üzemidőt tekintve megteszi a hatását: A BlackBerry Q10 átlagos használat és majdnem 100 százalékos fényerő mellett egy feltöltéssel bő másfél napig, takarékos üzemben akár két napig is kihúzza, ami a mai mezőnyben figyelemre méltó eredménynek számít, a BlackBerry Z10-hez képest pedig jó 30-40 százalékos többletet kínál.

A legjobb fizikai billentyűzet

A BlackBerry Q10 összességében egy nagyon különleges, modern, egyszersmind tradicionális okostelefon, mely mondhatni immár hagyományosan a világ legjobb okostelefonos fizikai billentyűzetét tartalmazza. Az újdonság éppen ezért nem ajánlható mindenkinek - aki elsősorban játszana, videókat nézegetne, weboldalakat böngészne, az jobban járhat egy teljes érintőkijelzős típussal, ám aki a telefonján tőszavak és rövidítések helyett összetett mondatokban kíván írásban kommunikálni, vagy egyszerűen csak jóval többet ír az átlagnál, az ma nem talál jobb megoldást a BlackBerry Q10-nél.

A készüléket a magyarországi mobilszolgáltatók a napokban kezdik forgalmazni, a Q10 ára két év hűségvállalás mellett szolgáltatótól függően 160-180 ezer forint (a tarifára vállalt hűség nélkül), vagyis a mobil alapvetően a csúcskategóriás mezőnybe illeszkedik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.