Szerző: Koi Tamás

2013. július 22. 09:15

Huawei Ascend P6 - a kínai penge

A Motorola a V-sorozatú pengetelefonjaival stílust teremtett anno, a készülékek vastagságának drámai mértékű lecsökkentésével a gyártó óriási sikereket ért el. A mai, modern okostelefonok világában ez a méretparaméter már kevésbé játszik szerepet, de ez nem akadályozta meg a Huawei-t abban, hogy elkészítse a világ legvékonyabb okosmobilját, az Ascend P6-ot.

Hosszú hónapok, talán évek óta szajkózza a média, hogy a feltörekvő kínai telefongyártókra nem árt figyelni, a cégek ugyanis a jövőben egyértelműen domináns szerepre törnek a telefonkészülékek piacán, méghozzá immár nem csupán abban a komfortzónában, amiben eddig mozogtak, hanem a prémiumkategóriában is. Ezek a cégek ma már időről-időre képesek meglepni a piacot olyan készülékekkel, mint például a Huawei Ascend P6, ami gyakorlatilag a semmiből előkerülve lett a világ legvékonyabb okostelefonja.

Borotvamobil

Vékony mobilt gyártani első hallásra triviális feladatnak tűnhet, ráadásul többen hajlamosak az ilyen paraméterek hallatán legyinteni: nem mindegy, hogy egy telefon 7,5 vagy 6,2 milliméter vastag? Az a helyzet, hogy távolról sem. Először is érdemes leszögezni, hogy ebben a méretkategóriában (az Ascend P6 kijelzőjének képátlója 4,7 hüvelyk) ilyen vékony telefont gyártani kisebbfajta bravúr, ráadásul mindezt vállalható kompromisszumok árán sikerült megvalósítania a Huawei-nek. Másfelől pedig kényelmi szempontból nagyon úgy fest, hogy sokkal előnyösebb egy nagyon vékony mobilt használni, mint egy nagyon könnyűt - na nem mintha az Ascend P6 a vékonysága mellett nehéz készülék lenne.

A kínaiak pengemobilja a vékonysága mellett minden várakozást felülmúlóan nagyon egyben lévő telefon, noha kétségtelen, hogy a dizájnelemekben felfedezhetők bizonyos hasonlóságok egy jól ismert márka igen népszerű készülékével - különösen a telefon felső élére vonatkozóan. A mobil burkolata csupa üveg és csupa fém, egy minimális méretű műanyag betétet leszámítva. A karcálló kijelzőüveg a telefon előlapját csaknem teljes egészében beborítja, az oldalsó perem rozsdamentes acélból készült, a hátlap anyaga pedig szálcsiszolt alumínium.


Balra az Ascend P6, jobbra nála 3,1 milliméterrel vastagabb HTC One

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Műanyag burkolati elem egyedül a telefon alsó, kissé lekerekített élén található, vélhetően ide zsúfolta a gyártó az antennákat annak érdekében, hogy a fém hátlap ne árnyékolja le a rádiójeleket. A lekerekítésnek egyébként egy praktikus vonzata is van: a telefon ennek köszönhetően könnyebben siklik bele az ember zsebébe.

Ahogy az az ilyen készülékeknél újabban lenni szokott, a hátlap nem pattintható le, azaz a SIM-et egy oldalsó kis ajtócskát, illetve fiókot kinyitva lehet becsúsztatni a telefonba, csakúgy, mint a microSD-kártyát. Ezeket a fiókokat, továbbá a hangerőszabályzó és bekapcsológombokat a telefon jobb oldalára szerelte a gyártó, ezért itt a kelleténél talán kicsit nagyobb a zsúfoltság, miközben a bal oldalon a jack-aljzaton kívül semmi nincs - a microUSB-s töltőcsatlakozó is a telefon tetejére került.

A Huawei egy-egy diszkrét logót helyezett el a telefon előlapján és hátlapján, nem mintha szégyellnie kéne a tulajnak az Ascend P6-ot, éppen ellenkezőleg, ez a telefon minden szempontból vállalható, sőt feltűnően jól néz ki, ráadásul ez nem csak a külsőre vonatkozik. A 4,7 hüvelykes kijelző bekapcsolása sem ront semmit a helyzeten, pedig a kínai gyártók korábban itt többször elvéreztek - az Ascend P6-ba épített megjelenítő viszont IPS+ technológiával készült, ami erős háttérfénynél is jó képet produkál, ráadásul szinte minden betekintési szögből jól látható a kijelző tartalma. Az AMOLED-es panelekkel ellentétben itt színekkel sincs baj és a háttérvilágítás fényereje is teljesen egyenletesnek tűnik.

Belül is szép

A mobilra az Android operációs rendszer jelenleg elérhető legfrissebb, 4.2.2-es verziója került, a korábbról ismert Emotion UI-jal kiegészítve. Ez nem más, mint a Huawei saját fejlesztésű kezelőfelülete, vagy témája, mely mostanra annyira kikupálódott, hogy számos nagy gyártó példát vehetne róla. A kezelőfelülethez gyárilag több "bőr" is jár, emellett teljesen egyedi sajátossága, hogy az alkalmazásoknak, illetve ikonoknak nincs saját menüstruktúrájuk, az ikonok egyszerűen a widgetek mellett érhetők el, sima jobbra lapozással.

A szépen megrajzolt kezelőfelület mellett vannak még érdekes aspektusai a rendszernek, ilyen például a ki-be kapcsolható "kesztyűs" mód, amivel elvileg kesztyűben használva is vezérelhető az érintőkijelző. Az nem teljesen világos, hogy mi szükség van ennek a funkciónak a kapcsolgatására, azok a gyártók, melyek hasonló üzemmódot támogatnak, többnyire fixen nyújtják ezt a szolgáltatást. Hasznos, szintén ki- és bekapcsolható extra, hogy a telefon csöngése elnémítható, ha megfordítja a felhasználó, csökken a csengetés hangereje, ha felemelik az asztalról, valamint automatikusan felveszi a hívást a készülék, ha a füléhez emeli a telefonáló. Ezek az extrák a telefonba épített mozgás- és közelségérzékelő szenzorokat használják.

Huawei Ascend P6 adatlap

Kijelző: 4,7 hüvelyk, 1280x720 pixel (~312 ppi), Gorilla Glass üveggel
CPU: HiSilicon K3V2, 1,5 GHz, négy processzormaggal
Memória: 2 GB RAM, 8 GB flash háttértár (microSD-kártyával bővíthető)
Kommunikáció: GPRS, EDGE, HSxPA, HSPA+,  802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0
Kameramodul: Elsődleges kamera: 8 Megapixel, 1080p videofelvétel. Másodlagos kamera: 5 Megapixel, 720p videofelvétel
Csatlakozók: microUSB töltő/szinkron
Akkumulátor: 2000 mAh, fixen beépített
Méretek, tömeg: 132,6x65,5x6,2 mm, 120 gramm

Az egyedi kezelőfelület és a kevésbé egyedi, ám annál vékonyabb burkolat mellett a Huawei egyedi belsőt is álmodott az Ascend P6-nak. Így ebbe a telefonba is a kínai gyártó saját fejlesztésű lapkája, az ARM-Cortex A9-alapú HiSilicon K3V2 került. Az 1,5 GHz-es, négymagos processzor még 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, nagyrészt ennek köszönhetően a telefon terhelés alatt borzasztóan felmelegszik. Erre alighanem csak ráerősít, hogy az egész fém hátlap és a fém keret gyakorlatilag egyetlen hűtőbordaként funkcionálva adja át a hőt a környezetnek, leginkább a telefont tartó kéznek.

A 2 GB rendszermemóriával és 8 GB háttértárral ellátott készülék teljesítménye alapján inkább a felső-középkategóriába sorolható, a mai csúcskategóriás - és persze jóval drágább - készülékek állva hagyják a kínaiak mobilját. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a penge-Ascend ne lenne tökéletesen használható a mindennapokban: a kezelőfelület mindenféle akadozás nélkül, teljesen simán működik, a K3V2-ben pedig van annyi erő, hogy a legtöbb 3D-s játékkal is elboldoguljon, igaz ehhez hozzájárul, hogy csupán 1280x720 pixelt kell egyszerre megjelenítenie a kijelzőn a grafikus magnak.

A 45 nanométeres gyártástechnológia ellenére a telefon fogyasztása bőven az átlagos szint alatt marad, köszönhetően a széleskörűen szabályozható energiatakarékossági beállításoknak. Így például a telefon készenléti módban képes lelőni az adatkapcsolatot, a folyamatos szinkronizálást, ezzel az akkumulátora gyakorlatilag alig merül, ha nem használják. Terhelésnél a melegedéssel viszont együtt jár az áramforrás tartalékainak villámgyors leapasztása, de hacsak nem játszik valaki folyamatosan, átlagos használat mellett az egy napot bőven kihúzhatja az Ascend P6.


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik

Érdemes még pár szót ejteni a telefon képrögzítési képességeiről is, noha a mobillal készített fotók minősége semmilyen szempontból nem tekinthető kirívónak. Ellenben az előlapi és a hátlapi kamera felbontása közt alig van különbség (az első 5, a hátsó 8 megapixeles szenzort kapott), ami viszonylag ritkaságnak számít az iparágban. Ráadásul az első kamerával készített önarcképekre ráereszthető egy automatikus fiatalító-sminkelő retus is, aminek bizonyára nagyon örülnek azok, akik önarcképek tömeges készítésében találják meg az önkifejezés módját.

Fizetni ne akarj vele

A Huawei Ascnd P6 az eddigiek alapján kitűnő középkategóriás okostelefon, ráadásul olyan stílusjegyekkel, melyek többségében csak a felsőkategóriás készülékeket jellemzik. A készülék ezzel együtt sem tökéletes, de csak nagyon szőrszálhasogató módon lehet belekötni. Az egyik hiányosság a telefon rádiós egységéhez köthető: az Ascend P6 csak a HSPA+ hálózatokat ismeri, vagyis a letöltési sebesség 21 Mbps-ben maximalizálódik. Ez ma talán kevéssé kézenfekvő hiányosság, a jövőben azonban annál inkább az lehet, akárcsak az NFC-modul hiánya. Ez a két tényező valamelyest rontja a készülék időtállóságát, de a fogyasztói árat tekintve együtt lehet azért élni velük. Végül az irgalmatlanul melegedő processzort lehetne felhozni hátránynak, mely különösen ebben a nyári kánikulában huzamosabb terhelés mellett már tényleg kényelmetlen élménnyé teszi az okostelefon-használatot.

A fentiektől eltekintve a Huawei Ascend P6 egy gyakorlatilag minden szempontból vállalható, mind a külsejét, mind a menüfelépítését tekintve kifejezetten esztétikus okostelefon, melyet ráadásul az tesz különlegessé, hogy eddig soha, senkinek nem sikerült ilyen vékony készülékházba bezsúfolnia ilyen technikát. A telefon kártyafüggetlenül várhatóan valahol 110-120 ezer forint környékén kerülhet a boltokba, ami azt jelenti, hogy a mobilszolgáltatóknál, hűségvállalással kifejezetten jó vétel lehet - aki nem feltétlenül a legmodernebb, legerősebb androidos csúcstelefonokban gondolkodik, de mégis egy ízléses, egyedülálló paraméterekkel rendelkező okostelefonra vágyik, a megjelenést követően mindenképpen vessen egy pillantást az Ascend P6-ra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról