Szerző: Barna József

2000. szeptember 11. 13:05

A 3dfx újabb kudarca: Voodoo4 4500 AGP

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a tengerentúlon már kapható a 3dfx V4 4500 kátyacsaládja . Egy dolog azonban még néhány nappal ezelőtt sem volt világos: a csupán Mac platformra bejelentett kártyát vajon a PC-s piacon is megjelenteti-e a 3dfx? Mostanra kiderült, hogy igen: a kártya AGP-s kivitelben kapható 149,99 USD javasolt fogyasztói áron.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a tengerentúlon már kapható a 3dfx V4 4500 kátyacsaládja. Egy dolog azonban még néhány nappal ezelőtt sem volt világos: a csupán Mac platformra bejelentett kártyát vajon a PC-s piacon is megjelenteti-e a 3dfx? Mostanra kiderült, hogy igen: a kártya AGP-s kivitelben kapható 149,99 USD javasolt fogyasztói áron.

A VIAHardware nemrégiben közzétett tesztje azonban arra is magyarázatot ad, hogy a kártya PC-s megjelenését miért nem kísérte nagy hírverés. A kártya nem képes a T-Buffer Cinematic effektusok kezelésére, a V5 család áldásos újdonságai közül egyedül a 2x FSAA valósítható meg rajta (igaz jelentős teljesítménycsökkenés mellett).

A teszt legfontosabb tanulsága az, hogy bizony az új kártya semmivel sem teljesít jobban, mint a V3, ráadásul - azzal ellentétben - igen csekély mértékben tuningolható. A GeForce2 MX alapú kártyákkal pedig sem ár, sem teljesítmény szempontjából nem veszi fel a versenyt (még UT alatt sem!). Egyetlen előnye a V3-al szemben a 32-bites renderelési képesség és a nagyobb textúrák kezelése, de - úgy gondolom - ez vajmi kevés lesz a sikerhez.

Kizárólag Voodoo fanatikusnak ajánlható... (Remélhetőleg hamarosan mi is közelebbről szemügyre vehetjük a kártyát és akkor majd részletesebb információkkal is szolgálunk.)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról