Szerző: Koi Tamás

2013. július 12. 10:32

Páratlan képalkotási funkciókkal jön a Lumia 1020

A Nokia tegnap bejelentette legújabb csúcskategóriás okostelefonját, a Lumia 1020-at, melyben a cég jelentősen továbbfejlesztette a tavaly megjelent, majd a Lumia 920-ban is felhasznált PureView kamerát. Az újdonság képalkotási funkciói ennek megfelelően az iparágban teljesen egyedülállóak lettek.

A Nokia tegnap egy New York-i rendezvényen fellebbentette a fátylat legújabb csúcskategóriás okostelefonjáról, a Lumia 1020-ról. A rendezvény gyakorlatilag teljes egészében az újdonság képalkotási képességei köré épült, ennélfogva inkább hasonlított egy fényképezőgép-bemutatóra, mint egy hagyományos értelemben vett telefonpremierre. Nem véletlenül: a Lumia 1020 kétségtelenül új szintre emeli a mobilos fotózást, több olyan technológiát is integrálva, melyet ebben a kategóriában semmilyen digitális képalkotórendszer nem képes nyújtani.

Gigantikus szenzor

A finn gyártó a Lumia 1020-szal bevallottan a tavaly útnak indított, symbianes PureView 808-nál megalapozott utat követte, illetve a Lumia 920-ba is átültetett képrögzítési technológiát fejlesztette tovább.A szenzor a PureView 808-hoz hasonlóan ebben a szegmensben óriási, 41 megapixeles (38 megapixeles hasznos) felbontást kínál, 1/1,5"-es méretben. Az új kamera egy hattagú Carl Zeiss lencserendszert tartalmaz, ebből az első lencsetag üvegből, a többi műanyagból készült. A lencséket optikai stabilizátorral látta el a Nokia, mellyel a képek bemozdulása jelentősen csökkenthető akár hosszabb expozíciós idő, akár instabil képrögzítési körülmények közt. A kamera egyébként a Lumia 920-hoz hasonlóan gyér fényviszonyok mellett is átlag feletti képminőséget produkál köszönhetően a hosszabb záridőnek és a hátsómegvilágítású szenzornak.

A Lumia 1020-ba épített szenzor 34 és 38 megapixeles állóképek készítésére alkalmas 16:9-es és 4:3-as képaránnyal, újdonság ugyanakkor, hogy a kamera minden felvételről eltárol egy 5 megapixeles változatot is, melyet hétszeres túlmintavétellel állít elő. A Nokia szerint ezek a felvételek az erős túlmintavételezésnek köszönhetően minden eddiginél élesebbek és kevesebb zajt tartalmaznak. A nagyfelbontású szenzor a túlmintavétellel együtt lehetővé teszi a veszteségmentes digitális zoom használatát is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A digitális zoom esetében a Nokia egészen újszerű megközelítést alkalmaz, a zoom állapota ugyanis a felvétel elkészülte után is megváltoztatható, ráadásul mindkét irányba. A kameramodul maximum 25-31-szeres (képaránytól függő) digitális utózoomot támogat, 3x-os szintig változatlan képfelbontás mellett. A zoom ráadásul a kép teljes újrakomponálására is lehetőséget biztosít, ezzel olyan utómunkálati lehetőséget adva a fotós kezébe, amiket eddig külön képszerkesztő alkalmazások segítségével lehetett elvégezni.

Az új képrögzítő rendszerhez a Nokia vadonatúj kameraalkalmazást is készített, a Pro Camera névre keresztelt felület a Windows Phone 8 alap kamerafunkcióihoz képest lényegesen több beállítási lehetőséget kínál, intuitívabb felületen. A fotós többek közt manuálisan szabályozhatja az expozíciókorrekciót, a záridőt (a legrövidebb záridő 1/6000 másodperc, a leglassabbat nem tünteti fel a gyártó), az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, valamint újdonságként a fókusz is teljesen fokozatmentesen, manuálisan állítható.

A Lumia 1020 a videofelvételnél is profitál a hatalmas szenzor nyújtotta előnyökből. A kameramodul 1080p felbontású mozgókép készítése esetén maximum 4x, 720p felvételeknél pedig maximum 6x veszteségmentes digitális zoomot támogat - a videofelvételek esetében utólagos zoomolásra értelemszerűen nincs lehetőség. A Nokia különösen büszke a kamera által rögzített hang minőségére is, amit a két nagy érzékenységű, nagy dinamikatartományban üzemelő mikrofon, valamint a hangfeldolgozó algoritmus biztosít.

A Nokia Lumia 1020 fejlesztése során a finn gyártó láthatóan elsősorban a kreatív hobbifotósok kedvében kívánt járni, ennek megfelelően egy olyan tartozékot is kínál a telefon mellé, amikkel  kompakt fényképezőgéppé alakítható a készülék. A PD-95G típusú kamera grip kényelmesebb fogást biztosít a telefonnak fotózás során, emellett saját, beépített áramforrással is rendelkezik, mellyel meghosszabbítható a kameratelefon akkumulátoros rendelkezésre állási ideje.

920-örökség

A Windows Phone 8-at futtató Lumia 1020 egyéb tekintetben nem múlja felül nagy elődjét, a tavaly boltokba került Lumia 920-at, a telefonban ugyanaz az 1,5 GHz-es kétmagos Qualcomm processzor dolgozik, a két telefon kijelzőjének felbontása és képátlója is megegyezik (előbbi 1280x768 pixel, utóbbi 4,5 hüvelyk). Az egyetlen lényeges változás, hogy a Lumia 1020-ba kétszer annyi, 2 GB-nyi rendszermemória került, mint a Lumia 920-ba.

A finnek új kameratelefonja a tegnapi bemutatón elhangzottak szerint még ebben a negyedévben a boltokba kerül a kulcspiacokon, Magyarországra várhatóan csak ezt követően, az év utolsó hónapjaiban érkezhet meg. A készülék magyarországi ára egyelőre nem ismert.

a címlapról