Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 10. 13:18

Menet közben újratervez az új Google Maps

Ugyan az asztali böngészős változat még csak próbaverzióban elérhető, de meglepetésként ma reggeltől elindult a Google Maps androidos verziójának frissítése. Mivel a szoftver szinte minden Androidot futtató készüléken megtalálható, ezért hetekig eltarthat mire mindeki számára elérhető lesz.

Készüléktípustól és földrajzi helytől függetlenül mindenki hozzájut majd a legújabb Google Maps verzióhoz mindenki, akinek mobilján vagy tabletjén legalább 4.0.3-as Android fut. Ez azt jelenti, hogy a több mint 900 millió androidos eszköz felén fog frissülni napokon vagy heteken belül az alkalmazás.

Now-dizájn

Az új dizájn megfelel a Google Now által inspirált, mostanság minden termékben visszaköszönő egységes, szögletes, minimalista, kártyás megjelenésnek. A hátterek végre jellemzően nem feketék, hanem megfelelve a készülékgyártók OLED-től LCD felé való elmozdulásának, világosak, ahogyan a többi Google felületen is. Az új Maps felület szinte teljesen megegyezik egyébként a tavaly decemberben megjelent Google Maps for iOS verzióval.

Az újítás elsősorban a kezelőfelületet érinti, itt is eltűntek a térképet kötelezően kitakaró mezők, szükség esetén alulról csúsznak be a kezelőszervek, illetve oldalról lehet belapozni a menüt. Az elrendezés rímel az új asztali böngészős verzióra, a Maps megjelenése és használata ezzel teljesen egységessé válik. Az eddig megszokotthoz képest változik a térképnézet színezése, illetve a rétegek közti váltás módja is. Az okostelefonos és a tabletes verzió külön layoutokkal rendelkezik, a tabletes verzió sokkal inkább támogatja a környékbeli helyek felfedezését, megismerését, a kártyák másképp is jelennek meg a nagyobb kijelzőn.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos újítás, hogy a navigáció során a forgalmi adatok már nem csak tájékoztató jellegűek és nem merül ki annyiban, hogy piros szín jelzi, hogy dugóban fogunk haladni. Ezentúl a Maps (újra) számításba veszi az optimális útvonal megtervezésénél az aktuális forgalmat és akár arra is képes, hogy menet közben dinamikusan újratervezzen, ha előttünk lelassul a haladás, baleset történik vagy lezárnak egy utat.

Ez az a képesség, amire nagyon sokan vártak a mobilos Maps kapcsán és egyszer már élesedett is, de akkor a Google mérnökei úgy ítélték meg, hogy a technológia még nem elég érett és nem elég pontos ahhoz, hogy felvállalják. Mára úgy tűnik az akadályok elhárultak, a Maps navigáció értesítést küld arról, ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy “Gyorsabb útvonal elérhető”.

Az alkalmazás szokás szerint a Play Store-ból frissül, viszont az óriási installált bázis miatt ez a szokásosnál lassabb lehet. Ha valaki nem tudja kivárni, amíg hozzá is megérkezik a frissítés, az saját felelősségre telepítheti APK-ból az új 7.0-ás verziót.

a címlapról