Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 9. 14:13

Androidos elemekkel gazdagodik a Google Chrome

A Google Identity API lehetővé teszi a webappok fejlesztőinek, hogy sokkal átláthatóbb módon, részletesebben kezeljék a azok hozzáférését a számítógép erőforrásaihoz, illetve a böngésző által elért adatokhoz. Ezzel a webappok egy újabb hátrányukat dolgozzák le a natív alkalmazásokhoz képest.

A Google soha nem állt a natív vagy a webes oldalra az online alkalmazások világában, a jelszava mindig is az volt, hogy mindkettő támogatni kell és hagyni kell természetesen kialakulni az ökoszisztémákat. Ugyan ma még úgy tűnik, hogy a natív alkalmazások az egyeduralkodóak, de bizonyos területeken már most is legalább olyan támogatottsága van a webappoknak fejlesztői részről, mint a natív alkalmazásoknak.

A webes világ támogatottságának fejlődésébe pumpál most bele a Google egy jókora löketet azzal, hogy egy új backend támogatást ad a Chrome-ba telepíthető alkalmazásokhoz. Az új API tegnap mutatkozott be a Chrome fejlesztői változatában és amennyiben a ritmus nem változik, akkor hat hét múlva érkezhet meg a stabil verzióba is. A Packaged Apps nevű csoportba azok az alkalmazások tartoznak, amik ugyan a böngészőben futó, alapvetően webes felületek, de úgy vannak tervezve, hogy akkor is tökéletesen és probléma nélkül fussanak, ha a gép éppen nincs kapcsolódva a hálózathoz. Ilyen például a Gmail, ami a Chrome-ba beépülve akkor is működőképes marad, ha offline vagyunk, a megírt levelek megmaradnak és akkor kerülnek kiküldésre, ha újra online lesz a böngésző.

A beépülő alkalmazások egyébként képesek más API-kkal is kommunikálni, például in-app fizetést lehet kezdeményezni a Payments API-n keresztül, ami a Google Walletre épül, a Native Messaging API révén a webes alkalmazások tudnak kommunikálni a natív programokkal, a Media Gallery API-n keresztül elérhetőek a helyben tárolt zenék, képek, videók, de van API Bluetooth 4.0 eszközök kezelésére és az alkalmazás működését, használatát vizsgáló analitikára is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők ezekkel a kiegészítésekkel el vannak kényeztetve és a webes, böngészőben futó alkalmazásokban olyan képességeket tudnak implementálni, mint ami az asztali appokban megszokott. A két legfontosabb elem most az In-App Payments API, amivel akár egyszeri, akár megújuló előfizetéses fizettetést lehet kezelni, a másik pedig az Identity, amin keresztül a felhasználó tájékoztatható, hogy az adott alkalmazás mennyi személyes adatot publikál közösségi felületekre vagy éppen a fejlesztő szervereire. Első hallásra ez a fejlesztők számára nem egy előnyös funkció, azonban a legtöbb alkalmazás jóhiszeműen készül, nem akar titokban forgalmazni semmit, fontosabb, hogy az igények szerint szolgálja ki a felhasználót, mint, hogy néhány extra adattal tudjon dolgozni.

Az aprólékos beállítási lehetőségek növelik a felhasználói bizalmat, ami hosszútávon jobb fejlesztő-felhasználó kapcsolatot eredményez. Ezek a lépések egyre inkább előrevetítik, hogy a Chrome és az Android útja valamikor a távoli jövőben összefonódik majd, de egyelőre ez még nagyon távoli.

a címlapról