Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 9. 14:13

Androidos elemekkel gazdagodik a Google Chrome

A Google Identity API lehetővé teszi a webappok fejlesztőinek, hogy sokkal átláthatóbb módon, részletesebben kezeljék a azok hozzáférését a számítógép erőforrásaihoz, illetve a böngésző által elért adatokhoz. Ezzel a webappok egy újabb hátrányukat dolgozzák le a natív alkalmazásokhoz képest.

A Google soha nem állt a natív vagy a webes oldalra az online alkalmazások világában, a jelszava mindig is az volt, hogy mindkettő támogatni kell és hagyni kell természetesen kialakulni az ökoszisztémákat. Ugyan ma még úgy tűnik, hogy a natív alkalmazások az egyeduralkodóak, de bizonyos területeken már most is legalább olyan támogatottsága van a webappoknak fejlesztői részről, mint a natív alkalmazásoknak.

A webes világ támogatottságának fejlődésébe pumpál most bele a Google egy jókora löketet azzal, hogy egy új backend támogatást ad a Chrome-ba telepíthető alkalmazásokhoz. Az új API tegnap mutatkozott be a Chrome fejlesztői változatában és amennyiben a ritmus nem változik, akkor hat hét múlva érkezhet meg a stabil verzióba is. A Packaged Apps nevű csoportba azok az alkalmazások tartoznak, amik ugyan a böngészőben futó, alapvetően webes felületek, de úgy vannak tervezve, hogy akkor is tökéletesen és probléma nélkül fussanak, ha a gép éppen nincs kapcsolódva a hálózathoz. Ilyen például a Gmail, ami a Chrome-ba beépülve akkor is működőképes marad, ha offline vagyunk, a megírt levelek megmaradnak és akkor kerülnek kiküldésre, ha újra online lesz a böngésző.

A beépülő alkalmazások egyébként képesek más API-kkal is kommunikálni, például in-app fizetést lehet kezdeményezni a Payments API-n keresztül, ami a Google Walletre épül, a Native Messaging API révén a webes alkalmazások tudnak kommunikálni a natív programokkal, a Media Gallery API-n keresztül elérhetőek a helyben tárolt zenék, képek, videók, de van API Bluetooth 4.0 eszközök kezelésére és az alkalmazás működését, használatát vizsgáló analitikára is.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A fejlesztők ezekkel a kiegészítésekkel el vannak kényeztetve és a webes, böngészőben futó alkalmazásokban olyan képességeket tudnak implementálni, mint ami az asztali appokban megszokott. A két legfontosabb elem most az In-App Payments API, amivel akár egyszeri, akár megújuló előfizetéses fizettetést lehet kezelni, a másik pedig az Identity, amin keresztül a felhasználó tájékoztatható, hogy az adott alkalmazás mennyi személyes adatot publikál közösségi felületekre vagy éppen a fejlesztő szervereire. Első hallásra ez a fejlesztők számára nem egy előnyös funkció, azonban a legtöbb alkalmazás jóhiszeműen készül, nem akar titokban forgalmazni semmit, fontosabb, hogy az igények szerint szolgálja ki a felhasználót, mint, hogy néhány extra adattal tudjon dolgozni.

Az aprólékos beállítási lehetőségek növelik a felhasználói bizalmat, ami hosszútávon jobb fejlesztő-felhasználó kapcsolatot eredményez. Ezek a lépések egyre inkább előrevetítik, hogy a Chrome és az Android útja valamikor a távoli jövőben összefonódik majd, de egyelőre ez még nagyon távoli.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.