Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 9. 13:35

Szupergyors videós autófókusz a Canon 70D-ben

A Canon a felsőkategóriás DSLR szegmensben nem szorult rá a frissítésre, hiszen a két éves 60D továbbra is a legnagyobb darabszámban értékesített termék a kategóriájában, most mégis érkezik az utód, ami forradalmasíthatja a fényképezővel videózást.

HIRDETÉS

A Canon EOS 70D nyilván a szokásos paraméterekben is fejlődött az elődhöz képest, de a legfontosabb előrelépés az az autofókusz rendszer újjáépítése. Az új technológiával egy sokkal gyorsabb és jobb reagálású autófókuszt kap a fotós, amivel videózás közben nyugodtan lehet mozogni, az élesség a helyén marad.

Ez a nagy dobás

A tükörreflexes gépeknél általában használt kontrasztalapú AF a lencsén keresztül érkező fény erősségét méri az érzékelő különböző pontjain és ahogy a fókusztávolság változik és egyre élesebb lesz a kép, a szenzoron egymás mellett lévő pixeleken úgy lesz egyre nagyobb a fény intenzitásának különbsége. Ezzel a módszerrel nem történik valós távolságmérés, a rendszer akkor véli élesnek a képet, ha az elérhető legnagyobb kontrasztot megtalálta a pixelek között. Amikor az AF oda-vissza állítgat apró lépésekben, akkor ezt a pontot keresi.

Ezzel szemben a most bemutatott CMOS Phase AF-nél a Canon rájött, hogyan lehet minden egyes pixelt egyszerre képalkotásra és fázisértékeléses AF-re is használni párhuzamosan. Az úgynevezett fázisérzékeléses élességmérés általában úgy működik, hogy a beérkező fényt tükrökkel dedikált AF-szenzorokra vetíti, ami viszont már valódi távolságmérőként funkcionál. A Dual Pixel rendszerben nincs szükség külön AF-szenzorra, a CMOS-on lévő minden egyes pixel mér élességet is. A szenzor pixelei mögött két-két független fénydióda kapott helyet, az egyik a képalkotáshoz küldi tovább a bejövő információt, a másik pedig az autófókusznak.

Ennek eredményeképp folyamatos  fázisérzékeléses autófókuszt kapunk, mégpedig a jelenleg ismert hibrid megoldások gyengeségei nélkül. Nincs ugrálás, nincs hullámzás, nincs késés és nincs akadozás videózás közben sem. Ennek bizonyára sok fotós és videós örül majd, akik eddig kizárólag a kézi élességállításra tudtak hagyatkozni felvétel közben. A nagyobb sebesség mellett ezzel a módszerrel az érzékelő 80 százaléka lefedhető, ami miatt a kép közepétől távolabbi részein is nő a teljesítmény, harmadrészt pedig mivel a lencséket nem kell túráztatni a fókuszpont megtalálásához, ezért sokkal finomabban áll be a fókusz, nem hullámzik majd az élesség.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Mindez az egyre elterjedtebb DSLR-videózásban igen hasznos lehet, ráadásul a Canon állítása szerint a legtöbb már meglévő objektív kompatibilis lesz a képességgel, nem szükséges a váz után azokat is kicserélni. Aki nem hisz az autófókuszban, az is találhat érdekes újdonságokat a 70D specifikációi között. A folyamatos képkészítés sebessége immár 7 teljes felbontású kép másodpercenként, ami már a professzionális 7D-hez közeli érték. Ráadásul a 70D megkapta a 6D minden videókodekjét és videokezelő megoldását, illetve egy érintőképernyős LiveView interfészt is. A mai trendeknek megfelelően persze teljes Wi-Fi támogatás jár hozzá, amivel a gépet vezérelni is lehet, illetve a fájlmásolás is lehetséges.

A gép külsejében viszont nem történt érdemi változás, illetve a főbb tulajdonságokban sincs eget rengető ugrás. A 60D 18 megapixele után a 70D 20,2 megapixeles, a képet egy 22,5x15 milliméteres szenzoron hozza létre. Az átnézeti kereső is 2 százalékot javulva már 98 százalékos lefedettségű, illetve az ISO értéket 100-tól 12800-ig, illetve szoftveresen 25600-ig állítható. Ha valaki nem külső mikrofont használ, akkor már a beépített is sztereóban vesz fel, illetve, a hátsó 3 hüvelykes kijelző érintőképernyő lett. A gép amerikai ára csak váz vásárlása esetén 1200 dollár és elvileg még ebben a hónapban megvásárolható világszerte.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 03:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.