Szerző: Hlács Ferenc

2013. június 26. 16:31

Olcsó retró fényképezőt ad ki a Fuji

Belépőszintű, ám biztató optikai szenzorral érkező fényképezőgépet mutatott be a Fujifilm. A cserélhető objektíves Fuji X-M1 képérzékelőjét drágább testvéreitől kölcsönözte, árát azonban igyekeztek barátságosabb szinten tartani.

Újabb taggal bővült a Fujifilm fényképezőgépeinek X sorozata, itt a Fuji X-M1. Bár a gépet a gyártó belépőszintű terméknek szánja, abban a drágább X-Pro1-ből és az X-E1-ből ismert, 16,3 megapixeles APS-C érzékelő található. A szenzor full-frame társaival is felveszi a versenyt, minimális szinten tartja a kromatikus aberrációt és a moiré hatást, optikai aluláteresztő szűrő használata nélkül. A készülék a mai igényeknek megfelelően már FullHD videó rögzítésére is képes.

A cserélhető objektíves fényképezőgép EXR Processor II jelfeldolgozó egységet kapott, ami rendkívül gyors képkészítést tesz lehetővé, beleértve a fél másodperces bekapcsolási időt, 0,05 másodperces exponálási késleltetést és 5,6 fps sebességű sorozatkép készítést. A Fuji kifejezetten egykezes használatra tervezte az X-M1-et, ami annak 330 grammos súlyával nem is túl vad elképzelés. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a készülék összes gombja és kezelőtárcsája a jobb oldalra került a könnyű elérhetőséget biztosítandó.

Könnyedség és Wi-Fi

A hátoldalon 3 hüvelykes, állítható pozíciójú LCD kijelző található, 920 000 pixeles felbontással. A gépben beépített vaku is helyet kapott, valamint egyre több társához hasonlóan a Fuji X-M1 is képes WiFi hálózatokra csatlakozni, az elkészült fotók így könnyen kimenthetőek a gépről.. A gyártó ingyenes alkalmazását letöltve egyszerűen másolhatjuk a képeket tabletre vagy okostelefonra, az "Autosave PC" funkcióval pedig automatikusan számítógépre menthetjük azokat.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vállalat ezen felül még sok új opcióval tömte tele a fényképezőgépet, ilyen például a "Film Simulation" mód, amelyben a képekhez különböző szűrőket adva "retro" érzetet kelthetünk, így azok a gép külsejéhez is passzolhatnak. Azon túl, hogy az X-M1 egy jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkező gép, a fotográfia romantikáját még mindig értékelő vásárlók szívét mégsem ezzel, hanem inkább a klasszikus Leica-formát megidéző dizájnnal hódítja majd meg.

A készülékkel együtt a gyártó új objektíveket is piacra dob. A vázzal együtt érkező 16-50 milliméteres f/3,5-5,6-os lencserendszert igyekeztek minél könnyebre tervezni, hogy a géphez csatlakoztatva az továbbra is használható maradjon egy kézzel is. Megjelenik továbbá egy 27 milliméteres f/2,8-as objektív is, ami 78 grammjával maga sem mondható nehéznek, és az összes X sorozatú cserélhető optikás fényképezőgéppel kompatibilis. A Fuji X-M1 váza önmagában 679 dollár, objektívvel 799,95 dolláros áron lesz kapható.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról