Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 26. 13:07

Összeborult riválisaival az Oracle

Hangnemet váltott legnagyobb ellenfeleivel szemben az Oracle, a cég partneri kapcsolatba lép a Salesforce.commal és Microsofttal is. A stratégiai megállapodások eredményeként a Salesforce CRM rendszere integrálódik az Oracle szoftvereivel, ez utóbbiak pedig elérhetőek lesznek a Microsoft infrastruktúraszolgáltatásán is.

Partneri megállapodást kötött a Salesforce.com és az Oracle, teljesen a gyártó számítógépeire és szoftvereire áll át a felhős szolgáltatás - jelentette be az Oracle. A várakozásoknak megfelelően összekapcsolható lesz a Salesforce.com ügyfélkapcsolati rendszere (CRM) az Oracle Fusion HCM (humán erőforrás) és Financial Cloud (pénzügy) rendszerekkel, erről az Oracle múlt heti negyedéves jelentésén már elejtett néhány utalást a cég.

Olcsó szerverekről Exadatákra

"Larry és én egyetértünk abban, hogy a Salesforce.com és az Oracle felhős rendszereit integrálni kell" - mondta Marc Benioff, a szolgáltató alapító elnök-vezérigazgatója. "A Salesforce CRM rendszere, összekapcsolva a Fusion FCM-mel és a Financial Clouddal mindkét vállalat kínálatának előnyeit kombinálja: a Salesforce.com egyszerűségét és az Oracle erejét." Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója hasonlóan pozitív hangnemben nyilatkozott: "A vásárlóink azért választanak felhős alkalmazásokat, mert gyors és olcsó használatba vételt akarnak, de azt is szeretnék, hogy e megoldások az első perctől együtt tudjanak működni a már meglévő szoftvereikkel, még akkor is, ha azok más fejlesztőtől származnak."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Igazi meglepetés azonban, hogy a Salesforce.com működéséhez a jövőben szabványosítani fogja az Oracle Linux operációs rendszert, az Exadata rendszereket, az Oracle Database adatbázist és a Java Middleware Platform köztesréteg-szoftvert. A Salesforce.com lépése azért igen meglepő, az online szoftverszolgáltatások jellemzően kommersz (olcsó x86-os) hardverre és szabad szoftverre építenek, ezek támogatását pedig megoldják házon belül, nem támaszkodnak a beszállítókra. A Salesforce a múltban szintén olcsó hardvereket használt, igaz, adatbázisként eddig is Oracle Database-t használtak.

Az Oracle-Salesforce.com megállapodás fontos stratégiaváltást jelent a szolgáltató számára. Két éve Benioff még azt nyilatkozta, hogy a rendszer infrastruktúrája 100%-ban Dell szervereken fut - mert azok jóval olcsóbbak, magasabb minőségűek, könnyebben üzemeltethetőek és nyitottak. "Nincs olyan internetes szolgáltatás a tudomásom szerint, amely Exadata tulajdonosi (proprietary) mainframeken szolgálna ki tranzakciók milliárdjait" - mondta akkor. Benioff szerint a szabványos x86-os hardver kiválóan bevált és megbízhatónak bizonyult, amit a leállások ritkaságával illusztrált.

Microsoft-Oracle összeborulás is van

Az Oracle a héten másik nagy riválisával, a Microsofttal is elásta a csatabárdot és stratégiai együttműködési megállapodást kötött. A bejelentés szerint az Oracle szoftverek futtatása immár támogatott Hyper-V és Windows Azure környezetben is. Az Azure-ben megjelenik a támogatott instance-ek között az Oracle Linux, előrekonfigurált lemezképként pedig elérhetőek lesznek az Oracle szoftverei (Java, Oracle Database, WebLogic Server). Fontos részlet, hogy az Oracle engedélyezte a licencmozgatást az Azure felé, így a már meglévő szoftverek felhőbe migrálásához nem generál további kiadásokat.

Larry Ellison és Steve Ballmer - tisztelet van, szeretet nincs.

A Microsoft-Oracle partnerséget egyelőre nehéz mire vélni, a két cég hosszú ideje ellenségesen viseltetik egymás iránt - 2000-ben például az Oracle magánnyomozót bérelt fel a Microsoft megfigyelésére, a vállalat vezérigazgatója pedig rendszeres kiszólogatásokban támadta a redmondi szoftverházat. A most kötött együttműködés üzleti szempontból megindokolható: az Azure-nek további alkalmazásokra van szüksége a relevánssá váláshoz. Az Oracle szoftvereinek támogatása révén így újabb potenciális nagyvállalati ügyfeleket tud behúzni a Microsoft infrastruktúrája. Az Oracle stratégiája hasonló, csak az alkalmazás oldaláról: a cég igyekszik jelen lenni a gyorsan növekvő releváns platformokon, így az Azure-ön is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról