Szerző: Koi Tamás

2013. június 24. 10:02

Vége a mobiltelefon- és konzolmutyinak?

Lényeges adóváltozásokat kíván életbe léptetni az Európai Bizottság az Unión belüli áfacsalások megfékezésére. Öt éven belül jöhet a fordított áfafizetés többek közt mobiltelefonokra, távközlési szolgáltatásokra és játékkonzolokra is.

Néhány éven belül teljesen bealkonyulhat azoknak a kereskedőknek, melyek az uniós adózási jogszabályokban rejlő kiskapukat kihasználva, az áfafizetéssel trükközve értékesítenek különböző termékeket, köztük drága elektronikai, szórakoztatóelektronikai termékeket az EU-n belül. A Napi Gazdaság mai lapszámában található cikk szerint a nemzetközösség végrehajtó szerve, az Európai Bizottság a fordított áfafizetés kiterjesztését kezdeményezi több olyan termékköre is, melyek értékesítése kapcsán az utóbbi években, vagy egy két évtizedben jelentős összegű visszaélések vélelmezhetők.

A fordított áfafizetés lényege, hogy a forgalmi adót nem az eladó, hanem a vevő fizeti be, így nem lehet trükközni azzal, hogy a vevő olyan áfát igényel vissza, melyet az eladó sosem fizetett be. Ma unió-szerte számtalan cég kasszíroz busás hasznot ezzel a módszerrel, vagyis a termékeket több EU-s országon át "utaztatják", és a honi (nagy)kereskedő végül nyomott áron veszi át az árut. Végeredményként ezek a vállalkozások lényegesen olcsóbban, sokszor a piaci ár alatt tudják árusítani ezeket a készleteket, így hátrányba kerülhetnek azok a vállalkozások, melyek nem használják ki ezt a kiskaput.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A jövőben a fordított áfafizetés intézménye a Napi értesülései szerint kiterjedhet majd a mobiltelefonokra, játékkonzolokra, számítógépekre (beleértve a notebookokat), integrált áramkörökre, tabletekre valamint telekommunikációs szolgáltatásokra is. Az új körbe tartozik még a gáz és elektromos áram szállítása, valamint a feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem is.

Az új adójogszabályok kidolgozása a következő hónapokban történik, a fordított áfafizetésről szóló szabályozás azonban az uniós bürokrácia révén több évnyi haladékot ad a szürkezónában mozgó vállalkozások kifehérítésére: Az újonnan kidolgozott szabályrendszer várhatóan 2018 végén léphet hatályba - írja a Napi Gazdaság

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról