Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 18. 16:53

Függetlenné válhat a Sony filmes-zenés részlege?

Leválhat és külön léphet tőzsdére a Sony zene- és filmkiadói részlege. Ezt a forgatókönyvet ajánlja a japán óriás számára a Third Point befektetési alap, amely mára a vállalat legnagyobb részvényesévé vált.

Tovább emeli a nyomást a Sony vezetésén Daniel Loeb, a Third Point befektetési alap alapítója. Loeb azt szeretné elérni, hogy a japán elektronikai óriás válassza le és vezesse be a tőzsdére a filmek és zenék gyártásával foglalkozó, a Sony Music és Sony Pictures brandeket is tartalmazó részlegét. A befektető ennek érdekében fokozatosan egyre nagyobb részesedést vásárol a Sony-ban, a vezetést pedig immár második levelében szólítja meg.

Szinergia nélkül

Loeb álláspontja szerint a tartalomgyártási üzlet jelentős profitot termel, emiatt jó értékeléssel futhatna a tőzsdén - jóval magasabbal, mint amennyit a Sony keretein belül él. A részleges vagy teljes eladás a Sonynak is jót tenne, fontos tőkét tudna a cég bevonni, amellyel újra beindíthatná a kutatás-fejlesztést és bevásárolhatná magát jelenleg bimbózó, de nagy növekedés előtt álló iparágakba. Loeb terve szerint a Sony leválasztaná a filmes-zenés részleget és azt külön bevezetné a tőzsdére, első körben a részvények 10-20 százalékát kínálva fel a befektetők számára. Ezután a Sony fokozatosan kivonulhatna a vállalatból.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

A befektető szerint alapvetően elhibázott lépés volt a Columbia Pictures ezelőtt 24 évvel lezajlott felvásárlása, a házon belüli filmgyártás és az elektronikai iparág jobbára képtelen egymást erősíteni. A Sonynak voltak erre vonatkozó próbálkozásai, például a PlayStationök mellé csomagolt Spiderman filmekkel, e marketingtrükkök hatása azonban erősen megkérdőjelezhető. Loeb szerint súlyos problémákat okoz, hogy a részleg teljesen átláthatatlanul működik, egyértelmű pénzügyi ösztönzők nélkül. Tőzsdei vállalatként a részleg rákényszerülne, hogy bizonyos adatokat, ügyleteket nyilvánosságra hozzon, az átláthatóság pedig nagyban javítaná a teljesítményt is.

Nem is olyan rossz ötlet?

A hírre a Sony részvényárfolyama 4,4 százalékkal emelkedett (miközben a tőzsde egésze nem mozdult), ami értelmezhető úgy, hogy a befektetők pozitívan reagáltak Loeb újabb levelére. A Third Point jelenleg mintegy 70 millió Sony részvénnyel rendelkezik, ezzel az alap birtokában van a japán óriás mintegy 7 százaléka és a legnagyobb részvényesnek számít. Loeb folyamatosan növeli a részesedés nagyságát, ezzel is nyomást gyakorolva a vállalat vezetésére.

A Sony vezetése válaszában leszögezte, hogy alapos megfontolásnak veti alá a tartalomgyártó divízió részben vagy egészben való eladásának ötletét és hamarosan végleges döntést hoz a kérdésben. Jelenleg a japán vállalat a Morgan Stanley és a Citigroup elemzőivel közösen vizsgálja a lehetőségeket

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról