Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 11. 12:27

Nyugdíjba megy az OpenVMS

A HP frissítette az OpenVMS támogatási roadmapjét, amely alapján az operációs rendszer régebbi változataihoz 2015-ben szűnik meg a támogatás, a legújabb verziót pedig 2020-ig lehet használni.

Az OpenVMS 1977-ben jelent meg az informatika színpadán, ezzel valószínűleg a legrégebbi, ma is támogatott operációs rendszer a világon. A szoftvert eredetileg a Star kódnevű VAX gépekre fejlesztették a Digital Equipment Corporationnél, ennek megfelelően a kódneve Starlet volt. A VAX-ok a PDP-11 32 bites leszármazottainak tekinthetők, a VMS pedig az azokon futó RSX-11M továbbfejlesztéséből jött létre, legfontosabb újdonsága a 32 bites támogatás, valamint a memóriavirtualizáció.

VAX-11/780

Az 1970-es és 1980-as években a VAX-ok népszerűek voltak az üzleti felhasználók körében a miniszámítógépeken, illetve később a munkaállomásokon is, a DEC pedig a második legnagyobb számítógépgyártóvá nőtte ki magát az IBM mögött. A RISC processzorok térhódításával az operációs rendszert Alpha processzorokra portolták és olyan képességekkel egészítették ki mint például az OpenGL-támogatás. A szoftver az 1990-es évek elején kapta az OpenVMS nevet, előtte ugyanis VAX-11/VMS-ként, később pedig VAX/VMS-ként emlegették. Miután a HP az Alpha chipeket leváltotta az Itanumokkal, az OpenVMS-t ezekre is portolták. A Digitalnál időközben elindult egy kezdeményezés az OpenVMS leváltására, azonban a cégnél nem volt fogadókészség erre, így a vezető fejlesztő Dave Cutler és pár társa távozott és a Microsoftnál kötött ki, hogy ott megcsinálja a Windows NT-t (amelyből eredetileg még Alphán futó verzió is készült, de a Compaq nem tartott rá igényt).

Az OpenVMS elsősorban egyedülálló fürtözési megoldásai miatt kedvelt: az operációs rendszer lehetővé teszi többféle eltérő OS-verziót futtató hardver fürtözését, amelyek lehetnek akár VAX vagy Alpha rendszerek, illetve Alpha vagy Itanium gépek is. Egy fürt legfeljebb 96 csomópontot tartalmazhatnak. A fürtbe szervezett gépeket a fürt leállítása nélkül lehet a fürtből kivenni, operációs rendszerüket vagy hardverüket frissíteni, majd a fürtbe újra visszahelyezni, ezért a VMS-fürtök nagyon kedveltek olyan környezetben, ahol az üzembiztonság kiemelt szempont.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Digital Equipent Corporation 1998-ban beolvadt a Compaqba, majd a Compaq 2002-ben a HP része lett, de az új tulajdonosok a hatalmas és jól jövedelmező installált bázis miatt nem állították le a fejlesztéseket, az OpenVMS legfrissebb, 8.4 verzióját 2010-ben adta ki a HP. A szoftver azonban nem igazán terjedt el széles körben, a Compaq és a HP is inkább saját UNIX-verziójára, a Tru64 -re és a HP-UX-ra koncentrált, az OpenVMS felhasználói bázisa pedig lassan elsorvadt.

A HP most úgy döntött, végleg befejezi a platform támogatását. A frissített roadmap szerint a VAX és Alpha rendszereken futó OpenVMS-hez 2015 végéig lehet támogatást igénybe venni, kivéve az Alphákon futó OpenVMS 8.2-t, amelynek támogatási ciklusa 2014. április 30-án jár le, illetve a szintén Alphán elérhető 8.4-et, amely 2016 végéig biztosan támogatott. Az Integrity rendszereken futó OpenVMS esetében a 8.2 szintén 2014. április 30-ig kap supportot a gyártótól, a 8.3-ra 2015 végén jár le a támogatás, aki viszont 8.4-et üzemeltet, annak semmi oka a kapkodásra, ugyanis egészen 2020 végéig bizonyosan igénybe vehet támogatást hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról