Szerző: Dojcsák Dániel

2013. május 31. 15:39

Krakkóban is várja a startupokat a Deutsche Telekom

A Deutche Telekom csoportszinten erősítené a saját nevelésű startupok ügyét, Berlin után Krakkóban is útnak indult a telekommunikációs cég háttértámogatásával működő inkubációs szervezet, a hub:Raum. Iroda, infrastruktúra és seeding pénz is jár az ígéretes ötleteknek.

A lengyel iteráció célja, hogy a berlinihez hasonló feltételrendszerrel közép- és dél-európai kezdő vállalkozásokat segítsen, tehát nem feltétlenül csak lengyeleket várnak. A magyar Kitchen Budapesthez hasonló formula alapvetően a coworking helyen túl szakértői hátteret, infrastruktúrát és seed finanszírozást ad a jelentkezőknek.

A T-Mobile Poland innovációs csoportjának vezetője, Jakub Probola a HWSW-nek az inkubációs központ nyitásával kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően olyan kezdeményezéseknek tudnak aktív segítséget nyújtani, amik a Telekom-csoport valamelyik alapvető szakterületével foglalkoznak. Így az okostelefonos, online és telekommunikációs ötletek számíthatnak extra segítségre, kompetens mentorokra, éles környezetben végezhető tesztekre, piackutatási segítségre.

A krakkói központba egyelőre még csak gyűjtik a jelentkezőket, az iroda április végén nyílt meg hivatalosan. Idén 5 sikeres jelentkezéssel kalkulálnak, amit jövő évben 10 újabb csapat felkarolása követ. A seeding finanszírozás mértéke a tervek szerint csapatonként 30-40 ezer euró lehet maximum, ami teljes egészében felhasználható keret, tehát a Telekom nem számolja el az irodai szolgáltatást és mentori segítséget a startupoknak költségként. A hub:Raum célja, hogy a hozzájuk forduló csapatok teljes egészében az ötlet megvalósításán tudjanak dolgozni és ne kellejen mellette az alapvető megélhetési problémákat is megoldani.

A jelentkezőknél a mentorcsapat vizsgálja magát az ötletet is, illetve az azt prezentáló csapatot is. A tapasztalatok szerint a startupok általában rendelkeznek kellő fejlesztői, programozói tapasztalattal, ez többnyire kiegészül jó dizájner, illetve projektvezetői készségekkel, amiben viszont az eddig látottak szerint hiány van, az szinte mindig az üzleti, üzletfejlesztési képességek.

A Telekom-csoport ilyen szempontból bizonyára hasznos segítség, de komoly rizikója van annak, hogy egy nagyvállalat által szervezett, támogatott és finanszírozott inkubációs program nem az igazán sikeres, egészen nagyra skálázott vállalatokat szüli. A kínált előnyök, az elérhető szakértők könnyen fordíthatják a fiatal vállalkozókat abba az irányba, hogy a nagyvállalat beszállítói legyenek vagy adott esetben a megoldásaikat integrálják. Ez alapjában véve nem egy rossz szcenárió, de a hub:Raum-tól nem érdemes azt várni, hogy innen bújik ki az új Soundcloud, Spotify, Endomondo vagy az Evernote. Sokkal valószínűbb, hogy a Telekom, illetve a T-Mobile által a jövőben nyújtott egyik szolgáltatás, app vagy egyéb megoldás érkezik a krakkói keltetőből.

Aki úgy érzi, hogy ötlete és csapata illeszkedik ide és szívesen tanulna-dolgozna fél évet Krakkóban, annak az első lépés egy egyszerű jelentkezési ív kitöltése, ami után kezdődhet az érdemi beszélgetés a program vezetőivel, mentoraival.

a címlapról