Szerző: Koi Tamás

2013. május 29. 09:17

Az Intelé lesz az ST-Ericsson GPS-üzletága

Az Intel kezébe kerül az ST-Ericsson GPS-chipeket gyártó és fejlesztő üzletága - az értékesítés része a jelenleg komoly átalakítás alatt álló chipgyártó túlélési stratégiájának.

Az Intel kezébe kerül az ST-Ericsson GPS-vevőket fejlesztő és gyártó üzletága, erősítette meg a két vállalat illetékese tegnap a Reutersnek. Az európai mobilchip-gyártó az utóbbi időben súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, miután a legtöbb megrendelője (így egyebek mellett a finn Nokia) a piaci kihívásokra reagálva drasztikusan csökkentette, vagy akár teljesen meg is szüntette a mobiltelefonokba szánt processzorok rendelését. A cég ráadásul időközben technológiai szempontból is veszített a versenyképességéből, a cég mobiltelefonokba szánt lapkája, a Novathor sem a Qualcomm, sem a Samsung vagy az NVIDIA chipjeivel nem tudott lépést tartani.

Egyik fél sem nyilatkozott a tranzakció értékéről, az ST-Ericsson ugyanakkor korábban közölte, hogy az üzletág potenciális eladása, illetve a munkaerő-átcsoportosítás és elbocsátás révén nagyjából 90 millió dolláros adósságcsökkenést vár. Az üzlet révén a szokásos forgatókönyv alapján az Intel kezébe kerülhet a chipgyártó teljes, GPS-egységekre vonatkozó szabadalmi portfóliója, valamint az ST-Ericsonnál dolgozó mérnökök egy részét is átveszi az amerikai cég.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az ST Ericsson mindeközben jelentős átstrukturálást hajt végre, az egyetlen európai mobilchip-gyártó a jelenlegi formájában rövidesen lényegében megszűnik létezni. Az Ericsson és az STMicro kezében lévő vegyesvállalat felbomlásával kapcsolatos találgatások decemberben indultak, amikor mindkét anyacég bejelentette, hogy szívesen átadná 50 százalékos részesedését a partnernek. Ezután hosszú hónapokig az Ericsson is, az STMicro is vásárlót keresett saját tulajdonhányadára, jelentkezők hiányában pedig a különválást és a közös cég felbontását választották.

A cégeknek lépniük kellett, hiszen a vegyesvállalat tavaly 841 millió dolláros veszteséget szenvedett el, idén pedig még nagyobb, mintegy 900 millió dolláros veszteséget prognosztizál, amelyet 2013-ra agresszív költségcsökkentéssel 550 millió dollárra szorítana le. A társaság mára több mint 1,35 milliárd dollárnyi tartozást halmozott fel, miközben készpénzállománya a puszta működés garantálására elegendő 39 millió dollár. Az Ericsson számításai szerint a leányvállalat működése során csak a svéd tulajdonosnak mintegy 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott, az azonos tulajdoni hányad miatt azonos értéknek kell jelentkeznie a STMicro oldalán is.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

Vimeo Record

1

Videós üzenetküldőt indít a Vimeo

2020. október 28. 08:46

Az ingyenesen használható vállalati megoldás az elnyúló megbeszéléseket, és hosszas emaileket hivatott kiváltani.