Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 28. 10:32

A Jive megszerzésével kacérkodott az SAP

A Bloomberg szerint komolyan foglalkozott az amerikai Jive felvásárlásával az SAP, de végül letett a tranzakció elindításáról. A vállalati közösségi megoldásokkal foglalkozó cég másik szoftveróriás kezében köthet ki.

A vállalati közösségi megoldások ritkán kerülnek a médiaérdeklődés homlokterébe mint a Facebook vagy a Twitter, azonban a nagy cégek IT-részlegein forró témának számítanak, mert az alkalmazottak belső kommunikációs igényei minden hagyományos megoldást kinőttek. A nem ritkán Enterprise 2.0 buzzword alatt emlegetett szoftverek segítségével az alkalmazottak kötetlenebb formában tarthatják egymással a kapcsolatot, "vállalati Facebookot", "vállalati Twittert" használhatnak, amelyek révén könnyebben nyomon tudják követni egymás munkáját és tevékenységét, kapcsolatot tudnak teremteni és ápolni, be tudnak kapcsolódni a feladatokba. Több ezer vagy több tízezer fős, földrajzilag elosztott szervezeteknél ez nagyban elősegítheti a belső kommunikációt.

Az ilyen eszközök a cégen belüli információrendszerezés és -áramlás mellett a dolgozók lojalitását is növelhetik, közösségformáló erejük révén. A terület "felkapottságát" jól érzékelteti a Forrester Research előrejelzése, amely szerint a vállalati közösségi megoldások piaca 2016-ra 6,4 milliárd dollárosra hízik. A vezető szoftvercégek egyre-másra szerzik meg a területtel foglalkozó kisebb vállalatokat - a Microsoft 2012-ben 1,2 milliárd dollárt adott a Yammerért, a SalesForce.com három kisebb vállalat (DimDim, Radian6, Rypple) technológiáit összegyúrva indította el a Chattert, az Oracle pedig csak tavaly négy céget vett meg (Selectminds, Involver, Collective Intellect, Vitrue), amelyek ezen a területen működnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az SAP a Bloomberg cikke szerint már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az amerikai Jive felvásárlásáról. A vállalati közösségi megoldásokban utazó Jive árbevétele az elmúlt négy év során négyszeresére emelkedett, de még így is csak 113 millió dollár mindössze, amihez jelentős, 47 milliós veszteség társult, mert a növekedés a létszám bővítésével is együtt járt. A terület iránti érdeklődést és további növekedési potenciált azonban jól jellemzi, hogy a 2001-ben alapított, 2011 decemberében tőzsdére ment cég piaci értéke meghaladja az 1,1 milliárd dollárt.

A Jive ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatók mint az Alcatel-Lucent, az Avon, a CSC, az EMC, a HP, a McAfee, a NetApp, a PwC és maga az SAP is. A Bloomberg szerint a német szoftveróriás már átvilágította a Jive-ot, de végül azt találta, túl sok az átfedés a termékek között, az akvizíció nem hozna számára igazán nagy áttörést - a cég tavaly indította el hasonló megoldását, a Jamet, amely a SuccessFactors felvásárlásával megszerzett technológián alapul. Az SAP-Jive ügylet ugyan meghiúsult, de a mozzanat aká annak az előszele is lehet, hogy a cég végül egy másik nagy IT-óriás kezében kössön ki, a Bloombergnek nyilatkozó elemző, Michael Nemeroff szerint "az Oracle és az IBM is alighanem szeretné rátenni a kezét".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról