:

Szerző: Koi Tamás

2013. május 24. 12:58

Óvatosan bővíti LTE-lefedettségét a Telenor

Fokozatosan, óvatos ütemben bővíti LTE-hálózatát a Telenor Magyarország, mely a három hazai mobilszolgáltató közül a legnagyobb frekvenciakészlettel rendelkezik, a gyorsabb mobilnet-szolgáltatást pedig elsősorban a vezetékes internet versenytársának szánja.

A kezdeti, elsősorban kistelepülésekre koncentráló LTE mobilhálózati lefedettségét a bevezetés óta eltelt időben jelentősen bővítette a Telenor Magyarország, mely mostanra több száz települést ér el. Bár a norvég tulajdonban álló társaság rendelkezik Magyarországon a legnagyobb frekvenciakészlettel, mind a lefedettségi mutatókat, mind az ügyfélbázis méretét tekintve számottevően elmarad a Magyar Telekomtól, mely elsőként indított LTE-alapú szolgáltatást az országban.

A két mobilcég ugyanazon a frekvencián, ugyanakkora frekvenciablokkot használva szolgáltat, vagyis mind a Telekom, mind a Telenor az 1800 MHz-es sáv egy kétszer 10 MHz-es duplex blokkját használja az LTE-hez. A szolgáltatóknak ebben a frekvenciasávban jelenleg 15 MHz-nyi használatban lévő spektrum áll rendelkezésre, a fennmaradó 5 MHz-et hangszolgáltatásokra csoportosítják a cégek. A Telenornak egyébként rendelkezésére áll egy további, kétszer 15 MHz-es duplex blokk az 1800 MHz-es sávban, ezt azonban a megszerzése óta nem vette használatba a szolgáltató.


LTE-képes állomás egy hidroglóbuszon: gyors mobilnet egy kistelepülésnek

Jöhet Budapest

Az ügyfélbázis jelentős bővülésére rövid távon nem számít a szolgáltató, jóllehet a cég még idén újabb 250 bázisállomáson kívánja bekapcsolni az LTE-technológiát, ezzel a lakosság közel negyedét érheti majd el. A lefedettség várhatóan még a nyáron kiterjed Budapest egy részére (először a belső kerületekre), illetve a szolgáltató szándéka, hogy - szintén a nyár során - az LTE-képes okostelefonok és az erre alkalmas tarifák tulajdonosai számára is elérhetővé váljon a gyorsabb mobilnet, ami egyébként ideális esetben 40 Mbps letöltési sebességet biztosít ekkora frekvenciakerettel.

A Telenor tavaly augusztusban vezette be kínálatába Hipernet 84 néven az LTE-alapú díjcsomagokat, melyeket kizárólag önálló mobilnet-előfizetésként lehetett elérni. Ez most sincs másként, az azóta kis mértékben átalakított portfólió továbbra is a modemes használatot támogatja. A szolgáltató stratégiája az LTE bevezetése óta nem változott, vagyis a cég elsősorban a vezetékes internet alternatívájaként kezeli a gyors mobilnetet, ennélfogva többnyire olyan térségekben, kistelepüléseken bővíti az állomások sávszélességét, ahol alapvetően rossz minőségű vagy lassú vezetékes internetet biztosítanak a szolgáltatók.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telenor ezzel a stratégiájával jelenleg 1,5 millió lakost ér el a szolgáltatással, az LTE-vel legalább részben lefedett települések száma ma már meghaladja a háromszázat - ezeket a cég több mint 250 bázisállomása látja el. A szolgáltató legdrágább internetcsomagjaira ettől függetlenül alig néhány ezren fizetnek csak elő, ám a megfelelő eszközök segítségével az olcsóbb Hipernet-díjcsomagokat használó ügyfeleket is felengedi már a Telenor az LTE-hálózatra.

Nem tudni, mi lesz később

A Magyar Telekom a Telenorral ellentétben a fővárosban kezdte meg a hálózat kiépítését, a cég ma már a fővárost szinte teljes egészében lefedte, év végére pedig 40 százalékos lakossági lefedettséget kíván elérni a szolgáltató. A további bővítési ütemekről egyelőre egyik cég sem nyilatkozik, a jelenleg a szolgáltatás számára használatba vett frekvenciák sorsa ugyanis kétséges. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság április elején jelentette be, hogy egyik szolgáltató lejáró frekvencialicencét sem kívánja meghosszabbítani, vagyis mindegyik cégnek újra kell majd licitálniuk a soron következő aukción azokért a frekvenciasávokért is, melyeket jelenleg használnak LTE-szolgáltatáshoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.