Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 21. 13:22

Adóelkerüléssel vádolják az Apple-t és a Google-t

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is vizsgálat folyik a különböző adóelkerülési formák miatt. Az Apple-t az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága hallgatja ma meg, a Google ellen a brit adóhatóság indított formális vizsgálatot adóelkerülés miatt.

Az amerikai szenátus vizsgálata szerint az Apple a külföldön keletkezett profit után a világon sehol nem fizetett adót, ami több tízmilliárd dolláros megtakarításként jelentkezik a vállalatnál. Az eddigi eredmények szerint (PDF) az Apple az írországi és az amerikai adójog számos kiskapuját használja évtizedek óta, ennek köszönhetően teljesen törvényesen, de erkölcsileg megkérdőjelezhető módon tartotta adómentesen mintegy 74 milliárd dollárnyi profitját az elmúlt négy évben.

Láthatatlan iCégek

Áruforgalmi adót, helyi adókat és az alkalmazottak után fizetendő adókat természetesen a cég befizeti, a profit után azonban nem adózik. A szenátusi vizsgálat szerint az egyik, az Apple Operations International nevű, ír bejegyzésű cég például 2009 és 2012 között 30 milliárd dolláros profitot számolt el, erre azonban nem fizetett adót és hasonló a helyzet a viszonteladókkal forgalmat bonyolító Apple Sales International, illetve Apple Operations Europe esetében is. Az írországi adószabályok ugyanis csak azokat a vállalatokat tekintik hazainak, amelyeket Írországból irányítanak és igazgatnak, az Apple ír leányvállalatát pedig teljes egészében az Egyesült Államokból működtetik. Ennek megfelelően az Apple néhány írországi bejegyzésű cége nem számít írnek, de amerikainak sem - profitadót így egyik országban sem kényszerül fizetni.

Az írországi vállalatokat az Apple a hazai profit növelésére is igyekszik felhasználni, a kutatás-fejlesztés "közös finanszírozása" révén. Az amerikai adószabályok szerint ugyanis két vállalat adómentesen finanszírozhat közösen amerikai kutatás-fejlesztést, így megoszlik a partnerek között a költségek és a kockázat is. Az Apple írországi entitásai így beszállnak az amerikai fejlesztésekbe papíron, évi néhány milliárd dollárt utalnak haza ilyen formában. Persze cégek közötti kooperációról, kockázatok megosztásáról szó sincs, az összes résztvevő vállalat az Apple irányítása alá tartozik, ennek ellenére rendszeresen rábólint a a konstrukcióra az amerikai adóhatóság (IRS). A trükk érdekessége egyébként, hogy csökkenti az amerikai Apple költségeit, és növeli a profitját, ennek révén megnő az otthon fizetendő adó összege is.

"Az Apple az egyik legnagyobb amerikai adózónak számít, sokszor kihagyják azonban a történet másik felét, hogy az Apple az egyik legnagyobb adóelkerülő is" - mondta John McCain republikánus szenátor. McCain szerint az Apple "az egyik legelvetemültebb elkövető" az amerikai vállalatok között az adófizetés alól való kibújást illetően. Az Apple mellett a HP, a Microsoft, a Google vagy a General Electric is nagy adóelkerülőnek számít, adókulcsaik rendszeresen messze az amerikai általános 35 százalékos profitadó alatt vannak. A vizsgálat során néhány amerikai vállalat adóügyi gyakorlatát vizsgálta a szenátus bizottsága, az összefoglaló dokumentum pedig valószínűleg egy átfogó adóügyi reform alapját képezi majd.

Tim Cook Apple-vezérigazgatót a szenátusi bizottság ma fogja meghallgatni, az előzetes vallomás szövege már most letölthető (PDF). Az Apple védekezése szerint a nemzetközi leányvállalatokat pénzügyi szempontból rendeltetésszerűen használja, nem végez megkérdőjelezhető üzleti gyakorlatot. Az Apple állítása szerint nem szervez ki a szellemi tulajdonát, amelyet visszalicencel az anyacég, így elkerülve az amerikai adó megfizetését és nem használ forgóhiteleket a leányvállalatoktól az anyacég működésének finanszírozására. A dokumentum szerint az Apple nem tart pénzt a karib-tengeri adóparadicsomokban vagy a Kajmán-szigeteken és nem mozgat amerikai profitot más országokba adóelkerülés céljából.

A Google sem jobb

Az amerikai szenátusi vizsgálat mellett az Egyesült Királyság adóhatósága is vizsgálódik a Google adózási gyakorlatával kapcsolatban. A keresőóriás ellen egy névtelen informátor feljelentése nyomán indult vizsgálat, a gyanú szerint a Google brit leányvállalata az írországi leányvállalat számára és nevében tárgyalt és írt alá szerződéseket. Ezzel a keletkezett több milliárd eurós profit adófizetés nélkül elhagyta az országot, és az ír vállalatnál csapódott le, ahol valószínűleg az Apple-hez hasonlóan profitadó nélkül halmozódott fel.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A nagy online vállalatok, a Google vagy a Facebook automatizált hirdetési rendszerein keresztül az írországi leányvállalattal kötünk szerződést egy kampány indításakor. A brit adóhatóságnál most az állítólagos gyakorlat verte ki a biztosítékot, hogy a brit Google brit bankszámlájára érkező pénzt hivatalosan az ír leányvállalat működéseként könyvelték, ez pedig már nem csak erkölcsileg, de jogilag is kifogásolható lehet az illetékesek szerint. A Google álláspontja szerint a brit leányvállalat csak marketingtevékenységet folytat, az értékesítéssel pedig kizárólag az ír leány foglalkozik - a feljelentés szerint azonban ez a forgatókönyv nem állja meg a helyét, nem működik a gyakorlatban.

A Google egyelőre a konkrét ügyet nem kommentálja, nyilatkozata szerint: "ahogy ezt a brit parlament illetékes bizottsága előtt is mondtuk, nehéz olyan dokumentumokra reagálni, amelyeket nem láttunk. Ezek a Google egyesült királyságbeli tevékenységével kapcsolatos kérdések egy évtizedre, vagy még annál is régebbre nyúlnak vissza. Illetve nem változtatnak azon a tényen, hogy a Google az Egyesült Királyságban végzett tevékenysége után az Egyesült Királyság jogszabályainak megfelelően fizeti a társasági adót és mindenben a hatályos jogszabálynak megfelelően jár el.” 

A probléma gyökere

Az amerikai vállalatok számára a legnagyobb problémát a külföldön keletkező profit hazahozatala jelenti. Amíg ugyanis a működéssel szerzett profit a leányvállalatoknál van, addig arra nem megfizetni az amerikai vállalati profitadó általános 35 százalékos összegét. A kint rekedt pénz ugyanakkor azt jelenti, hogy azt nem lehet osztalékként kifizetni sem a hazai részvényeseknek, ezért például az Apple egymilliárdos hitelt vett fel, ebből fizeti a részvényesek osztalékát - a két százalékos kamatláb mellett ez ésszerűbb, mint megfizetni a profitadót.

A jelenlegi amerikai szabályozásból amúgy pont a cégek külföldi partnerei húznak hasznot, a külföldön képződő profitot ugyanis Amerikán kívül kényszerül befektetni a vállalat. Ez az Apple esetében például a gyártópartnerek költségeibe való beszállást, rövid és középtávú befektetéseket jelent. Globálisan az Egyesült Államokon kívül rekedt összeg mintegy 1900 milliárd dollárt tesz ki az Audit Analysis felmérése szerint.

Hasonlóan a probléma része az igen egyenetlen európai adórendszer is. Ciprus, Írország, Luxemburg már hosszú ideje adóparadicsomnak számítanak az Unión belül, a válság kitöréséig azonban ezt a nagyok elnézően szemlélték. A kieső bevételek azonban egyre jobban fájnak már az amerikai, brit vagy német kormányzatnak is, a cégek körében pedig egyre terjed az adózási kiskapuk kihasználásának gyakorlata. A megoldásra valószínűleg még hosszú ideig várni kell, a gépezet azonban már beindult, néhány éven belül várhatóan a most elérhető "adóoptimalizálási" gyakorlatok nagy része megszűnik.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.