Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 17. 12:13

Nem fejleszt többé Wii U-ra az EA

Nem fejleszt tovább Wii U-ra az EA, mivel a konzol erőforrásai nem felelnek meg a következő generációs játékok által használt Frostbite 3 motor követelményeinek. A platform fanatikusai így a Battlefield és a Mass Effect következő részéhez sem juthatnak hozzá.

Az EA korábban már bejelentette, hogy az új generációs játékai alatt futó Frostbite 3 motor nem fogja támogatni a Wii U készüléket, ám a helyzet komolyodni látszik, mivel a vállalat jelenleg egyetlen címet sem fejleszt a konzolra. Johan Andersson, a cég technikai igazgatója szerint ugyanis, miután a platformon a Frostbite második generációját tesztelték, az eredmények nem voltak túl ígéretesek. Olyannyira, hogy emiatt arra a motor legújabb verzióját nem is jelentetik meg. Korábban kiszivárgott adatok szerint, az EA nagyjából 15 játékon dolgozik ami a Frostbite 3-on fut majd, a Wii U felhasználók így olyan címekről maradnak majd le, mint a Battlefield 4, a leendő Star Wars játékok, a Mass Effect következő része és az idei Madden NFL.

A 2011-es E3-on az EA akkori vezérigazgatója, John Ricctiello azt mondta: nagyon várják, hogy a cég legújabb tartalmait a Nintendo új platformján láthassák. Ezt követően néhány játék, többek között a Mass Effect 3 és a Need For Speed: Most Wanted (hónapokkal az Xbox és PlayStation verzió után) meg is jelent a konzolra, a vállalat pedig ezzel úgy látszik letudottnak tekinti ígéretét. Érdekes párhuzam, hogy mikor 1999-ben az EA visszautasította a sportjátékok gyártását a Sega Dreamcast rendszerére, sokan úgy gondolták ez a cég konzolgyártásának végét jelenti, és a Dreamcast valóban a Sega utolsó dedikált játékgépe volt. Ugyanakkor már az EA sem olyan súllyal esik latba mint hajdanán, és úgy látszik minden kockázatot el akar kerülni, a közelmúltban elkövetett hibák után. Azt sem szabad elfeledni, hogy a Nintendo saját márkás Wii Sports játéka az előző generációs felhozatal egyik legsikeresebbike volt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha a Wii U-ra nem is, de sok más eszközre érkezik támogatás az EA-től, ilyenek a következő generációs PlayStation és Xbox konzolok is. Több más gyártó is elhátrálni látszik a Nintendo  platformjától: a Take Two gondozásában megjelenő Grand Theft Auto V-öt egyelőre csak PS3-ra és Xbox360-ra ígérték és eddig a Call of Duty következő epizódját is csak a fenti két vetélytársra jelentették be. Úgy tűnik, a Nintendónak saját szoftvereivel kell elvinnie a vállán a konzolt.

Március végéig a Wii U-ból összesen 3,45 millió példányt adtak el, ami jóval elmarad a Nintendo eredeti 5,5 milliós, de még a januárban pontosított 4 millió darabos várakozásaitól is. A 2014 márciusában záródó következő pénzügyi év végére a cég 9 millió eladást vár, amelyet a "Nintendo sikercímek" megjelenésére alapoz. Ugyanakkor Michael Pachter, a Wedbush elemzője szerint a Nintendo áprilisban csak 55 ezer darab Wii U-t értékesített, ami 19%-os csökkenést jelent a márciusi értékekhez képest. A növekedés tehát tovább várat magára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról