Szerző: Koi Tamás

2013. május 16. 14:31

Harmincmillió kelet-európai háztartás túl a digitális átálláson

A tavalyi évhez képest öt éven belül megduplázódik Kelet-Európában a digitális tévészolgáltatásokkal rendelkező háztartások száma, derül ki egy friss előrejelzésből. A digitalizációból azonban továbbra is elsősorban a fizetős tévészolgáltatások profitálnak.

HIRDETÉS

Az Európa-szerte zajló analóg lekapcsolási folyamatnak köszönhetően, illetve a digitális technológiák fejlődése révén jelentős mértékben bővül a következő években a digitális rendszerben tévéző háztartások száma régiónkban: 2018 végére mintegy 121 millió kelet-európai háztartás tévézik majd digitális vétellel, míg az analóg földfelszíni sugárzás és az analóg kábeltévé gyakorlatilag teljesen eltűnik a palettáról - áll a Digital TV Research friss, régiónkat vizsgáló tanulmányában.

A lekapcsolások éve

A kutatócég szerint térségünkben csak idén mintegy 13 millió háztartás tér át analóg vételről digitális vételre - köztük számos olyan nézővel, akik az analóg lekapcsolás után jobbára valamilyen digitális vételi technológia után néznek majd. A lekapcsolási folyamat Magyarországon is idén zajlik majd, az érintettek száma hazánkban néhány százezer lehet. Itthon az ingyenesen fogható (és fizetős) DVB-T sugárzás és a szolgáltatók digitális csomagjai versengenek egymással azokért a jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokért, melyek most még analóg vétellel, tetőantennával tévéznek.


Forrás: Digital TV Research

A Digital TV Research éves értékelő tanulmánya többek közt rámutat arra, hogy ebből a versengésből az eddigi tapasztalatok alapján jobban jönnek ki a különböző vezetékes tévészolgáltatások. Legalábbis erre utal, hogy 2008 és 2012 közt nagyjából 30 millió analóg tévéző háztartással lett kevesebb, eközben viszont csupán 13 millióval bővült azoknak az otthonoknak a száma, ahol DVB-T sugárzással fogják a csatornákat. A kutatás szerint 2018-ra nagyjából 43 millió DVB-T-használó lesz a régióban, vagyis az összes tévés háztartásnak mintegy harmada nézi majd digitális technológiával, szoba- vagy tetőantennával az adásokat. A fizetős DVB-T szolgáltatók számára rossz hír, hogy a 43 millió háztartásból kevesebb mint másfél millió igényli majd a fizetős csomagokat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Míg az analóg földfelszíni sugárzással történő tévézés gyakorlatilag teljesen eltűnik 2018-ra, addig az analóg kábeltévé marginális mértékben, mintegy 3,4 millió háztartás számára továbbra is megmarad elsődleges tévés technológiai platformnak. A kutatók szerint az analóg kábeltévés előfizetők nagy része digitális kábeltévére vált majd ez idő alatt, de a szolgáltatók üzleti stratégiája alapján várható, hogy a régió országaiban eltérő mértékben nő majd az IPTV-s és digitális műholdas (DTH) háztartások száma is.

Égből jött pénz

A fizetős digitális platformok közül egyébiránt a műhold rendelkezik majd a legnagyobb előfizetői bázissal 2018-ra, 32,5 millió digitális műholdas háztartással számol a Digital TV Research. A szektor legnagyobb arányú bevétele is innen származik majd: a DTH szolgáltatók 2018-ra éves szinten mintegy 3,1 milliárd eurót kasszírozhatnak, a digitális kábeles előfizetések után 2,7 milliárd, az IPTV-s csomagokból pedig 1,31 milliárd euró folyik majd be a szolgáltatókhoz. A kelet-európai fizetős DVB-T szolgáltatók összbevétele ugyanebben az időszakban 121 millió eurót tehet ki - áll az előrejelzésben.

Magyarországon elsősorban a digitális kábelszolgáltatások irányába mozdul a piac, stagnáló vezeték nélküli (műholdas, mikrós) penetráció mellett. Míg egy évvel ezelőtt alig több mint 25 százalékos volt a digitális kábeltévé vagy IPTV tecnológia penetrációja, addig ma meghaladja a 30 százalékot. Közben az analóg kábeltévé-előfizetések száma nagyjából ugyanilyen arányban csökkent, vagyis aki korábban analóg kábeltévét használt, az szinte kizárólag valamilyen digitális kábeles technológiára hajlandó áttérni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 10:23

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.