Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 16. 10:25

Újabb rekordnegyedév a Ciscónál

Tradicionális termékeinek gyengélkedését jól ellensúlyozta a Cisco adatközponti és vezeték nélküli megoldásainak, valamint a szolgáltatásainak erősödése. A vállalat sorozatban kilencedik negyedévét zárta rekordbevétellel, amelyhez látványos profitnövekedés is járult. Az eredmények meghaladták az elemzői várakozásokat.

A hálózati eszközök legnagyobb gyártója 12,2 milliárd dolláros árbevétellel zárta a legutóbbi negyedévet, ami 6 százalékos éves növekedésnek felel meg. A termékértékesítésből származó forgalom 5 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához képest, míg a szolgáltatások bevétele 7 százalékkal erősödött - mára a Cisco bevételének több mint ötödét adják.

Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad 61,5 százalékot tett ki, ami némileg alacsonyabb a tavaly elért 61,9 százaléknál, de már magasabb a megelőző negyedév 60,7 százalékánál, vagyis a Cisco lassan, de biztosan újra nyereségesebbé válik, köszönhetően például az alacsony profitmarzzsal működő konzumer termékek (pl. Linksys) leépítésének. A vállalat nettó eredménye 14 százalékkal 2,48 milliárd dollárra ugrott, az egy részvényegységre jutó profit az egyszeri tételektől megtisztítva pedig 51 cent volt, ami felülmúlta a Cisco és a piac előrejelzését. is. A cég részvényeinek árfolyama a bejelentés hatására 8,5 százalékkal emelkedett, a 23 dolláros árfolyam éves csúcsot jelent.

Ami a különféle termékvonalakat illeti, a hagyományos (switching, routing) Cisco-termékek forgalma csökkent, illetve szinten maradt 2012-höz képest. Ezt azonban kiválóan ellensúlyozta az adatközponti megoldások (szerverek, Nexus switchek) terén elért 77 százalékos növekedés, valamint a Wi-Fi terület 27 százalékos erősödése. A Cisco adatközponti és Wi-Fi termékeinek árbevétele már meghaladja a fél-félmilliárd dollárt negyedéves szinten. A szolgáltatói videomegoldások terén 30 százalékos bővülést ért el a cég. A biztonsági termékek, illetve a kollaborációs rendszerek forgalma ugyanakkor enyhén csökkent.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cisco a technológiai ipar egyik barométere, a globális lefedettségű vállalat negyedéves eredményei általánosságban jól mutatják az IT-piac állapotát. "A Cisco egy lassú, de stabil gazdasági környezetben is kiválóan teljesít. Nagyon örülünk, hogy sorozatban a kilencedik rekordnegyedévünket zártuk. Kezdünk biztató jeleket látni az USA-ban és a világ más részein, amelyek bátorítóak" - mondta az eredmények kapcsán John Chambers elnök-vezérigazgató. "Jó termékeink, jó megoldásaink vannak, és az ügyfelek a legnagyobb üzleti problémáikkal fordulnak hozzánk. A változás üteme egyre nő és a Cisco a legjobb helyzetben van."

A cég a legutóbbi negyedévben 7, illetve 4 százalékkal tudta bővíteni amerikai és távol-keleti árbevételét, miközben az EMEA régióbeli forgalma szinten maradt 2012 azonos időszakához képest. Az ügyfélszegmensek közül a szolgáltatók nőttek a legnagyobbat, 8 százalékot, köszönhetően a Cisco videomegoldások iránti kereslet bővülésének. A vállalati szektor 3 százalékot, a közszféra viszont csak 1 százalékot bővült éves szinten - derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott adatokból. A Cisco szerint az amerikai és az EMEA régióbeli közületi vásárlások is gyengélkedtek a negyedévben, ami a gazdasági bizonytalanságra utal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról