Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 15. 12:52

Itt a leggyorsabb mobil Radeon

A Radeon HD 7970M is megkapta az átnevezést az AMD-től, mostantól Radeon HD 8970M néven is megvásárolható, 50 MHz-cel magasabb órajelen. Megjelent az új csúcskategóriás mobil Radeon.

Bemutatta a mobil grafikus chipjeinek új csúcsát képező Radeon HD 8970M processzort az AMD. A vállalat rendkívül büszke arra, hogy a lapka a legtöbb játék alatt mennyire jól teljesít, nyers számítási teljesítménye egyszeres pontosságú műveletek alatt 2,3 teraflops, ami valóban tiszteletre méltó. Igaz, kétszeres pontosságú műveletek alatt mindössze 144 gigaflopsra képes.

Az AMD a januári CES-en indította útjára 8000M sorozatú új mobil Radeonjait, a bemutatott lapkák azonban jószerével a korábbi sorozat átnevezésével születtek, az érdemi különbségeket nagyítóval kellett keresni az új GPU-k és az elődök között. Ez nincs másképp a Radeon HD 8970M esetében sem, amely szinte teljesen megegyezik a korábbi 7970M-mel.

A brutális teljesítményű GPU 1280 stream processzorral van felszerelve, amelyek névleges órajele 850 MHz, megfelelő körülmények esetén azonban a frekvencia a PowerTune Boostnak köszönhetően rövid időre elérheti a 900 MHz-et is - ez az 50 MHz-es különbség választja el egymástól a Radeon HD 7970M-et és a 8970M-et. Egyebekben a két chip teljesen megegyezik, ugyanarra a Pitcairn kódnevű architektúrára épülnek. A támogatott memória mindkét esetben 4,8 GHz-es effektív órajelű GDDR5, amely 256 bites buszon csatlakozik a GPU-hoz.

A magasabb elérhető órajelnek köszönhetően a Radeon HD 8970M elméletileg 6 százalékkal nagyobb teljesítményre képes mint az elődje, ami elég lehet a legnagyobb konkurens GeForce GTX 680M befogásához - az AMD által közzétett teszteredmények szerint ez természetesen sikerül, a kiválasztott játékokban a Radeon rendre gyorsabb a GeForce-nál, bár a teljes igazságoz hozzátartozik, hogy az összeállításban erősen AMD-re optimalizált címek szerepelnek. Minden bizonnyal találni olyan játékokat is, ahol a GeForce a gyorsabb - a vevőknek a futtatni kívánt játékoktól függően érdemes választani.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az első laptop, amelyben az AMD új csúcs GPU-ja megvásárolható, az MSI GX70 típusú, kimondottan játékosoknak szánt gépe. A konfiguráció négymagos AMD A10-5750M processzorra épül, amelyhez legfeljebb 32 gigabájt DDR3L memória csatlakozhat. A háttértár 500 vagy 750 gigabájtos HDD, de opcióként 128 gigabájtos SSD is kérhető melléjük.

A 17,3 hüvelykes kijelzőn 1920x1080 pixelnek van hely, de a laptop támogatja az Eyefinity technológiát, így összesen három kijelzőn játszhat az, akinek futja rá, és van is kedve cipelni az extra monitorokat. A specifikációból érdemes még kiemelni a két USB3 és két USB2 portot, a HD webkamerát, és a Steelseries billentyűzetet. Az MSI adatai szerint a gép majdnem 4 kilogrammot nyom és Windows 8 operációs rendszerrel kerül boltokba, valamint mellékelik hozzá a Crysys 3-at is, amit a gyártó ígérete szerint kiválóan tud futtatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról