:

Szerző: Koi Tamás

2013. május 15. 08:57

Visszaszorítható a mobilhálózatok energiaigénye

Számottevően csökkenthető a mobilhálózatok áramfogyasztása, ehhez ráadásul elég a már meglévő eszközöket finomhangolni - áll egy iparági tanulmányban. A mobilszolgáltatók ma a legnagyobb áramfogyasztók közé tartoznak, a működési költségek csökkentése azonban itt is valós igény.

A 2010-es fogyasztási értékhez képest már rövid távon is akár 90 százalékkal visszaszorítható a mobilhálózati infrastruktúrák energiaigénye - áll a GreenTouch iparági konzorcium tanulmányában, mely három év kutatómunka és több tucatnyi gyártó közreműködésével most publikálta az energiatakarékos távközlési hálózatok kialakítására tett javaslatait. A szervezet szerint a szolgáltatóknak a jövőben a megabitek és gigabitek hajszolása mellett kényszerből nagyobb hangsúlyt kell majd fektetniük a hatékonyabb, olcsóbb működésre infrastruktúra-oldalon.

Takaréklángon

A GreenTouch az ezt a célt szolgáló ajánlásaiban hosszan sorolja azokat a technológiákat és hálózati topológiákat, melyekkel a fenti cél már pár év távlatában megvalósítható - ráadásul ezek nagy része már most elérhető megoldás, néhány szolgáltató bizonyos részüket már alkalmazza is a hálózatán. A szervezet szerint az egyik kézenfekvő módszer a kisebb, célzottabb besugárzást biztosító cellák használata lehet, melyek a makrocellákhoz képest nem csak az energiafelhasználásukat tekintve biztosítanak optimális működést, hanem a városi hálózati lefedettség is hatékonyabban valósítható meg általuk.


Nap- és szélenergiával hajtott bázisállomás: alternatíva az áramköltségek lefaragásához

Fontos lépcsőfok lehet a hatékonyabb hálózatok felé vezető úton a cellák használatfüggő automatikus ki- és bekapcsolása, illetve a teljesítmény csökkentése azokban az időszakokban, amikor a hálózati terhelés csökken. Az adóteljesítmény csökkentésére irányuló próbálkozás lehet a jelenlegiektől eltérő felépítésű, többszörös MIMO antennarendszerek használata is - Ilyen megoldást a legtöbb infrastruktúra-gyártó már ma is kínál, vagy éppen fejleszt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Ericsson saját kutatásai szerint városi környezetben a megfelelően konfigurált adaptív heterogén hálózat esetében (amely követi a forgalom és a felhasználók helyzetének változását) már most közel 40 százalékos energiacsökkenés érhető el. Továbbá kombinálva egy hatékony alvó és nemfolytonos adási móddal (cell DTX) akár 75 százalékos energiamegtakarítás is elérhető városi környezetben.

Oszd meg és uralkodj!

A szervezet emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a szolgáltatóknak előbb-utóbb muszáj lesz megosztaniuk egymással a hálózati komponensek egyes aktív elemeit is, vagyis lényegében virtualizálniuk kell a hálózataikat akár úgy, hogy az infrastruktúra-hálózataikat kiszervezik egy külső, netán közös tulajdonban álló üzemeltetőcégnek. Az infrastruktúramegosztás ma még egyelőre többnyire tabu az operátorok körében, bár a passzív elemek megosztására (például oszlopok) Magyarországon is akad példa. Az infrastruktúramegosztást számos piacon nehezíti ugyanakkor, hogy a legtöbb szolgáltató most ruházott be új hálózati infrastruktúra-elemekbe, amit ötéves távlaton belül aligha kíván avultatni.

Más technológiák a felhasználók tartalomfogyasztási szokásai alapján képesek szabályozni az IP-forgalmat, ezáltal spórolni a hálózati erőforrásokkal. Tipikus példa erre a YouTube-videók letöltése, melynél csak a folyamatos megtekintéshez szükséges adatmennyiség töltődik be egyszerre. További spórolási lehetőséget biztosít az a technológia, mely a sűrűn lekért tartalmakat lokálisan tárolja a bázisállomáson (WAN gyorsítás), így az adatkommunikáció nem, vagy alig igényel gerinchálózati kapacitást. Ez utóbbi technológiát a legtöbb szolgáltató még csak teszteli, de hosszú távon elsősorban a mikrós átviteli kapacitás hatékonyabb kihasználása érdekében várhatóan mindenki bevezeti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.