Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

2020-ra 5G-t ígér a Samsung

Peresztegi Gábor, 2013. május 13. 15:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Habár sok helyen még a 4G-s LTE sincsen elterjedve, a Samsung Electronics már 5G-ben gondolkodik. Bejelentésük szerint kifejlesztették az alap technológiát a következő generációs vezeték nélküli adatátvitelnek. Állítják, már 2020-ra elég kiforrott lesz, hogy a felhasználókhoz is eljusson. Európa már készül a váltásra.

Az 5G (ötödik generációs mobil adatátvitel) több tíz Gbps le- és feltöltési sebességet ígér, a jelenlegi maximumot teljesítő 4G hálózattal szemben, ami egyelőre 75 Mbps-os adatátvitelre képes, a következő generáció pedig mintegy 150 megabitet tud majd. A Samsung álláspontja szerint a nagy átviteli sebesség eléréséhez a kulcs a milliméteres hullámhosszú adóvevő technológiában rejlik.

A cégnek ahhoz, hogy ezt a sebességet teljesíteni tudja milliméteres tartományban, 64 antennamodulra van szüksége, ezek segítségével ki tudja küszöbölni a magas frekvenciatartomány miatti jelterjedési veszteséget. A jelenlegi teszt igazolja a dél-koreai gyártót, hiszen technológiája segítségéve sikeresen küldött 28 GHz frekvencián 1,056 Gbps sebességgel adatokat két kilométer távolságra. A Samsung pár másodperces filmletöltést ígér, de hasznos lehet Ultra HD (UHD), vagy 3D tartalmak streamelésénél is, melyre eddig sávszélesség-igényük miatt nem volt mobil lehetőség.

Nem csak a Samsung foglakozik a következő generációs átviteli technológia fejlesztésével. Az NTT DoCoMo már februárban prezentálta saját kísérletét, melyben 10 gigabites sebességet mért, igaz ez egy antennákkal teletűzdelt autóval érte el, 400 Mhz-es frekvencián.

Presztízs és gazdasági kérdés

A sebességnövekedés mellett a fejlődő országoknak is nagy segítségére lehet az 5G - azokon a helyeken, ahol nincs kiépített kábelhálózat, a vezeték nélküli megoldásokra kell koncentrálni. A fejlődő országokban már most is az okostelefon jelenti széles tömegek első számítástechnikával kapcsolatos élményét, ezek a régiók egyszerűen átugorják a vezetékes internet korszakát és rögtön a mobilnettel kapcsolódnak a világhálóra.

Az 5G-s hálózat 2020-ban történő elindítására nem egyedül a Samsung gondolt. Az Európai Bizottság februárban már 50 millió eurót különített el a technológia fejlesztésére és a Samsunghoz hasonlóan a Bizottság is 2020-ra szeretné az első kereskedelmi szolgáltatást beindítani. Európa azt szeretné, hogy az öreg kontinens élen járjon az 5G hálózat bevezetésében, úgy, mint ahogy Észak-Amerika magáénak tudhatja a 4G-t. Annak ellenére, hogy a 4G kifejlesztése nem amerikai cégek eredménye, az Egyesült Államokban a mobilszolgáltatók fontos versenyelőnyt láttak a technológiában és emiatt sokkal gyorsabban építik ki hálózataikat, mint az európai társaik.

A versenyben Kína sem szeretne lemaradni, az ország is szeretné megteremteni saját 5G kompetenciáját. Ezért megalapította a hivatalosan “IMT-2020 (5G) Promotion Groupnak" nevezett,  állami felügyelet alatt álló kutatócsoportot, mely szintén az 5G hálózat fejlesztésére szakosodott.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.