Szerző: Koi Tamás

2013. május 13. 13:54

BL-döntő először 3D-ben Magyarországon

Újabb mérföldkőhöz ér Magyarországon a 3D-s televíziózás, a londoni olimpiai után ismét egy rangos sportesemény, a Bajnokok Ligája döntője kerül adásba térhatású közvetítéssel.

Bár dedikált 3D-s csatorna továbbra sincs hazánkban, a UPC Magyarország és a luxemburgi UPC Direct csatornakínálatában egyaránt megtekinthető lesz a Bajnokok Ligája döntő 3D-ben is. Ehhez mindössze egy erre alkalmas televízióval és beltéri egységgel kell rendelkeznie az előfizetőnek, a 3D-s adásért egyik cég sem számít fel külön díjat.

A május 25-én este rendezett futballrangadót a UPC Magyarország SD-ben és HD-ben, valamint 3D-ben egyaránt közvetíteni fogja a Sport1 csatorna műsorának részeként. A side-by-side 3D-s jelbe kódolt adás 20:45-kor kezdődik és a 154-es programhelyen továbbítja a kábelszolgáltató, méghozzá kódolatlanul. Ez azt jelenti, hogy a DVB-C tunerrel ellátott 3D-s tévékészülékek tulajdonosai akár beltéri egység közbeiktatása nélkül is megnézhetik a meccset 3D-ben. A szolgáltató HD-ban a 152-es programhelyen nyújtja a csatornát, csak HD-csomaggal rendelkezők számára, míg SD-ben a 151-es programhelyen továbbítja a társaság a jelet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A BL-döntőt a UPC Magyarország Luxemburgban bejegyzett testvérvállalata, a digitális műholdas adást továbbító UPC Direct is 3D-ben adja. A műholdas szolgáltató a Sport 1 3D-s közvetítését a 127-es csatornán továbbítja, a 124-es csatornán pedig HD-ban látható a program. A 3D-s adás megtekintéséhez a megfelelő HD-képes médiaboxszal kell rendelkezniük az előfizetőknek.

A tévés sportközvetítések, különösen a futballmeccsek közvetítése láthatóan továbbra is a legnépszerűbb - szinte egyedüli - 3D-s tartalmak közé tartozik nem csak Magyarországon, hanem világszerte. A világ első élő 3D-s közvetítése éppen egy hasonló futballrangadó volt, 2010 január végén az Arsenal és a Manchester United Premier League meccs volt az első olyan élő sportműsor, amit kereskedelmi sugárzás keretén belül továbbítottak. Angliában a 3D-s futballmeccsek azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek, bár a britek nem elsősorban otthon, hanem pubokban nézik előszeretettel a 3D-s meccseket, melyeket többnyire a BSkyB juttat el a kocsmákba tetemes éves licencdíj fejében.

Hazánkban az első élő 3D-s sportközvetítést az MTVA továbbította a tavalyi londoni olimpián. Akkor az m3D műsorát szinte mindegyik nagyobb magyar hálózati elosztó átvette és az olimpia teljes idején továbbította a nézők számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról