Szerző: Koi Tamás

2013. május 8. 12:58

Beperli a Vodafone a hírközlési hatóságot

Mivel nem sikerült megegyezniük a feleknek, ma beadta a keresetet a Vodafone Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen az érvényben lévő frekvencialicencek meghosszabbításának kizárása miatt. A cég szerint a hatóság magatartásával sérül az egyenlő elbánás elve, míg a szabályozó állítja, nincs ilyen szerződéses kötelezettség.

HIRDETÉS

Beperli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Vodafone Magyarország, amiért a szabályozó kitart azon álláspontja mellett, hogy egyik szolgáltató lejáró frekvencialicencét sem kívánja automatikusan meghosszabbítani. A mobilszolgáltató szerint ezzel sérül az egyenlő elbánás elve, hiszen korábban a két versenytárs már kapott hosszabbítási lehetőséget. A hatóság korábbi érvei szerint az akkori és a mostani állapotokat nem lehet összehasonlítani.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, két piaci szereplő (a Magyar Telekom és a Telenor) az eredetileg 2008-ban lejáró 900 MHz-es licenceit további hét és fél évvel egyszer már meghosszabbíthatta, az erről szóló megállapodást az akkor illetékes Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal írták alá a szolgáltatók. A Vodafone a hatósági szerződésekben foglaltakra vonatkozóan április közepén szokatlanul kemény hangú álláspontot adott ki, melyben már előrevetítette: ha a hatóság nem hosszabbítja meg a jogosultsági időt, bíróság elé citálja a szervezetet.


A Vodafone Magyarország székháza a Lechner Ödön fasoron

A megegyezésre végül a mai jogorvoslati határidőig nem került sor, a hatóság szerint ugyanis a szerződés a jelen jogszabályi keretek közt nemhogy a kötelező egyenlő elbánás elvét követi, hanem éppen ellenkezőleg, kifejezetten lehetőséget ad az indokolt megkülönböztetésre. A hatóság korábban kifejtette, az európai szabályozási rendszer nem támogatja, sőt kifejezetten csak kevés esetben teszi lehetővé a frekvenciahasználati lehetőségek versenyeztetés nélküli meghosszabbítását. Az NMHH szerint erre egyébként az EU-n belül régóta nincs is példa.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Vodafone a témában kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a cég továbbra is bízik benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre: "Miután a Vodafone Magyarországnak a mai napon van már csak jogorvoslati lépés megtételére lehetősége, így megállapodás híján a több mint 2,6 millió ügyfelünk érdekeit figyelembe véve a mai napon kénytelenek voltunk benyújtani keresetünket a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellen a hatósági szerződés megszegése miatt. Ennek ellenére továbbra is bízunk benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre, hiszen továbbra is készek vagyunk a hatósággal való megegyezésre" – jelentette ki Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese.

Bár az eset a Vodafone-nak fáj a legjobban, a Telenor és a Magyar Telekom is a lejáró frekvencialicencek meghosszabbítása mellett érvelt nemrég. Az esetleges elhúzódó jogi eljárás valójában senkinek nem kedvez, mivel az ügy lezárásáig komoly esély van rá, hogy a Vodafone minden olyan frekvenciaaukciót bírósági úton megtámad, mely érinti az ominózus 900 MHz-es sáv egy részét vagy egészét. Ezzel a szolgáltatók nem juthatnak időben frekvenciához, az állam pedig jelentős költségvetési bevételtől eshet el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 10:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.