:

Szerző: Koi Tamás

2013. május 8. 12:58

Beperli a Vodafone a hírközlési hatóságot

Mivel nem sikerült megegyezniük a feleknek, ma beadta a keresetet a Vodafone Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen az érvényben lévő frekvencialicencek meghosszabbításának kizárása miatt. A cég szerint a hatóság magatartásával sérül az egyenlő elbánás elve, míg a szabályozó állítja, nincs ilyen szerződéses kötelezettség.

Beperli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Vodafone Magyarország, amiért a szabályozó kitart azon álláspontja mellett, hogy egyik szolgáltató lejáró frekvencialicencét sem kívánja automatikusan meghosszabbítani. A mobilszolgáltató szerint ezzel sérül az egyenlő elbánás elve, hiszen korábban a két versenytárs már kapott hosszabbítási lehetőséget. A hatóság korábbi érvei szerint az akkori és a mostani állapotokat nem lehet összehasonlítani.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, két piaci szereplő (a Magyar Telekom és a Telenor) az eredetileg 2008-ban lejáró 900 MHz-es licenceit további hét és fél évvel egyszer már meghosszabbíthatta, az erről szóló megállapodást az akkor illetékes Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal írták alá a szolgáltatók. A Vodafone a hatósági szerződésekben foglaltakra vonatkozóan április közepén szokatlanul kemény hangú álláspontot adott ki, melyben már előrevetítette: ha a hatóság nem hosszabbítja meg a jogosultsági időt, bíróság elé citálja a szervezetet.


A Vodafone Magyarország székháza a Lechner Ödön fasoron

A megegyezésre végül a mai jogorvoslati határidőig nem került sor, a hatóság szerint ugyanis a szerződés a jelen jogszabályi keretek közt nemhogy a kötelező egyenlő elbánás elvét követi, hanem éppen ellenkezőleg, kifejezetten lehetőséget ad az indokolt megkülönböztetésre. A hatóság korábban kifejtette, az európai szabályozási rendszer nem támogatja, sőt kifejezetten csak kevés esetben teszi lehetővé a frekvenciahasználati lehetőségek versenyeztetés nélküli meghosszabbítását. Az NMHH szerint erre egyébként az EU-n belül régóta nincs is példa.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Vodafone a témában kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a cég továbbra is bízik benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre: "Miután a Vodafone Magyarországnak a mai napon van már csak jogorvoslati lépés megtételére lehetősége, így megállapodás híján a több mint 2,6 millió ügyfelünk érdekeit figyelembe véve a mai napon kénytelenek voltunk benyújtani keresetünket a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellen a hatósági szerződés megszegése miatt. Ennek ellenére továbbra is bízunk benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre, hiszen továbbra is készek vagyunk a hatósággal való megegyezésre" – jelentette ki Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese.

Bár az eset a Vodafone-nak fáj a legjobban, a Telenor és a Magyar Telekom is a lejáró frekvencialicencek meghosszabbítása mellett érvelt nemrég. Az esetleges elhúzódó jogi eljárás valójában senkinek nem kedvez, mivel az ügy lezárásáig komoly esély van rá, hogy a Vodafone minden olyan frekvenciaaukciót bírósági úton megtámad, mely érinti az ominózus 900 MHz-es sáv egy részét vagy egészét. Ezzel a szolgáltatók nem juthatnak időben frekvenciához, az állam pedig jelentős költségvetési bevételtől eshet el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.