:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 8. 12:33

A BMC Software is kivonul a tőzsdéről

Eladja magát az egyik legnagyobb üzleti szoftverekben utazó vállalat, a BMC Software. A befektetők jelenlegi tervei szerint összeolvasztják a Compuware-rel és agresszívan fektetnek a növekvő piacokba.

Hivatalosan bejelentette a BMC Software, hogy kivonul a tőzsdéről, miután a vállalat részvényeit kivásárolja a Bain Capital, a Golden Gate Capital és számos már pénzügyi alap által alkotott konzorcium. A bejelentés szerint a tranzakció értéke 6,9 milliárd dollár, ez két százalékkal magasabb, mint a tőzsde által beárazott kivásárlási ár és 14 százalékkal magasabb, mint a felvásárlásra utaló első jelek megjelenésekor.

Ahogy a Dell esetében, a BMC is azért vonul ki a tőzsdéről, hogy a rövidtávú, negyedéves pénzügyi célok helyett hosszabb távra tudjon fókuszálni. A hosszabb távon gondolkodó befektetők mellett a menedzsment kicsit elengedheti a költségeket (jellemzően átszervezésre vagy új termékek fejlesztésére) illetve ideiglenesen csökkenhet a bevétel régi, ahogy új, növekvő piacokra fókuszál a cég.

Összeolvasztva érdekesebb

A Wall Street Journal értesülései szerint a szoftverházat megvásároló befektetői csoport jelenleg a BMC és a Compuware összeolvasztását mérlegeli. A két cég hasonló profillal működik, a Compuware éves bevétele alapján mintegy feleakkora, mint a BMC. A Bain Capital és a Golden Gate Capital jelenleg a vállalat megvásárlásáról tárgyal, az összeolvasztástól összeadódó bevételeket ám az átfedések miatt csökkenő költségeket várnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mindkét cégben részesedéssel rendelkező, és az eladást aktívan katalizáló Elliott Management szerint a BMC-t és a Compuware-t az teszi vonzó befeketéssé, hogy nagyvállalati üzleti szoftverek piacára dolgoznak, amely jelenleg jóval kiszámíthatóbb és nyereségesebb, mint a heves átalalakulást mutató konzumer szegmens. Mindkét szoftverház stabil bevétellel és profittal bír, az összeolvasztással és átszervezéssel pedig javíthatóak e mutatók, ami várakozásaik szerint a cég értékének növekedésén is látszani fog.

Sűrűsödő kivásárlások

A tőzsdei kivásárlások nem csak a kisebb-nagyobb tech-cégeket érték el, számtalan más ágazatban is egyre erősödik a hitelből finanszírozott kivásárlások száma. Ebben a modellben a felvásárlók hitelből finanszírozzák a megvett cég értékét, a törlesztést pedig annak profitjából fizetik vissza. Mivel a kamatlábak hosszabb ideje történelmi mélypont közelében vannak, az ilyen pénzügyi tranzakciók most minden korábbinál kifizetődőbbek. A történethez hozzátartozik, hogy a befektetők nem kívánják hosszú távon megtartani a kivásárolt cégeket, átszervezés, feldarabolás, esetleg összeolvasztás révén megnövelik azok értékét, majd így, "drágábban" vezetik vissza azt a tőzsdére vagy adják el szakmai befektetőnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.