Szerző: Koi Tamás

2013. április 30. 12:53

IMAX-szerű élményt hoz a lakásba az íves tévé

Rövidesen a boltokba kerülhet Dél-Koreában a világ első ívelt felületű lapostévéje. Az LG Electronics által gyártott OLED-tévé a cég szerint az IMAX-mozik élményét hozhatja el a nappalikba, jóllehet ehhez előbb lényegesen nagyobb méretben is hozzáférhetővé kell tenni a készüléket.

Az IMAX-mozikban tapasztaltakhoz hasonló otthoni moziélményt ígér az LG Electronics vadonatúj tévékészüléke, mely a világon elsőként íves felületet használ a hagyományos, teljesen sík lapostévékkel ellentétben. A koreai gyártó a Las Vegas-i CES-en mutatta be először az 55 hüvelykes OLED-panelt használó EA9800 prototípusát, a végleges kereskedelmi modellek hamarosan várható érkezését jelzi, hogy a cég tegnap megnyitotta az előrendelést.

A várhatóan a következő hónapban, átszámítva valamivel több mint hárommillió forintért piacra kerülő tévékészülék egyik legfőbb vonzereje a fejlesztők szerint az lehet, hogy a homorú felületnek köszönhetően az emberi szem kevéssé érzékeli olyan hangsúlyosan a képszéleket, mindez pedig valósághűbb megjelenítést eredményezhet. A tévé ráadásul annyira vékony, hogy teljesen vászonszerű érzett kelt: a panel vastagsága 4,3 milliméter, a szerkezet merevségét karbonszálas megerősítés biztosítja. Az íves kijelzőjű tévé tömege ezzel együtt csupán 17 kilogramm.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A gyártó szerint a görbített kijelző emellett a WRGB technológiának köszönhetően az átlagnál jóval élethűbb és kontrasztosabb képet biztosít. A tévé kijelzőjét alkotó pixelek más WRGB-s megoldásokhoz hasonlóan a vörös, zöld és kék alpixelek mellett egy fehér alpixelt is tartalmaznak, ami átlagon felüli fényerőt biztosít. A kontrasztarányra a gyártó nemes egyszerűséggel csak a "végtelen" jelzőt alkalmazza, az LG szerint a tévé a külső fényviszonyoktól és a betekintési szögtől függetlenül tökéletes kontrasztot biztosít.

Bár egyelőre nem tudni, hogy az ívelt felületű tévék pontosan milyen fogadtatásra számíthatnak, mindenesetre az LG-nek ambiciózus tervei vannak a rendszerrel. A cég illetékesei korábban közölték, az 55 hüvelykes képátlójú modellt követően várhatóan nagyobb méretben is megkezdődik a homorú tévé gyártása, vélhetően az OLED-technológia fejlődési ívével párhuzamosan. Az LG egyébként a világon elsőként dobott piacra OLED-tévét a nagyobb képátlójú készülékek szegmensében, a gyártó 55 hüvelykes, szerves fénykibocsátó diódákra épülő készüléke várhatóan Magyarországon is a boltokba kerül az év második felében.

A homorú OLED-tévé nemzetközi megjelenéséről egyelőre nem közölt információkat a gyártó.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 23:51

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.