Szerző: Koi Tamás

2013. április 24. 10:38

Jön a világ első IP-kimenetű műholdvevő feje

Rövidesen forgalomba kerülhet a világ első olyan műholdvevő feje, melyből a hagyományos, koax kábel helyett ethernet-kábelen keresztül, IP-jelfolyamba kódolva jutnak el az adások a végpontokig. A nyílt szabványként bejegyzett SAT>IP komoly vérfrissítést adhat a műholdas televíziózásnak.

Rövidesen a boltokba kerülhet az első olyan műholdvevő fej (low-noise block downconverter, vagyis LNB), mely magába építve tartalmaz egy DVB-S2 tunert, mely Ethernet-kábelen keresztül, IP-jelfolyamba kódolva adja ki a képet a végpontoknak. Ez utóbbiak kapcsán az egyetlen kritérium, hogy a helyi hálózatra csatlakozzanak (akár vezetékkel, akár Wi-Fi-n keresztül), és képesek legyenek dekódolni a streamet - vagyis a műholdas adás külön DVB-S - IP bridge eszköz nélkül streamelhető PC-re, okostelefonra, vagy a megfelelő szoftverrel ellátott tévére.

Az IP-LNB az iparág egyik legfiatalabb nyílt transzport protokolljára, a SAT>IP-re épül, melyet három iparági szereplő, a luxemburgi SES, az angol BSkyB és a dán Craftwork dolgozott ki és mutatott be a nagyközönségnek először tavaly, az amszterdami IBC szakkiállításon és konferencián. A szabvány szerint a DVB-S/S2 jelet a demoduláció után a SAT>IP szerver IP-alapú bitfolyammá alakítja, méghozzá teljesen transzparensen. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy az átalakítás után változatlan marad a műholdas adás felbontása és kódolása, a képi paramétereket illetően tehát semmilyen változás nem történik.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

A jelenleg még fejlesztés alatt álló IP-LNB rendszer az adott pozícióban elérhető tetszőleges transzponderekről maximum nyolc párhuzamos streamet képes kiadni a hálózaton unicast és multicast módban egyaránt. A rendszer további előnye lehet az energiatakarékos működés, hiszen az IP-LNB-hez nem kell külön tápellátás, a fej, illetve a bele épített áramkör Power over Ethernet technológiával kapja a tápáramot. A fejbe épített áramkör emellett diagnosztikai jeleket is továbbíthat a hálózaton keresztül, ami lényegesen egyszerűbbé teheti a parabolatükrök pontos beállítását és a vételi körülmények folyamatos megfigyelését.

Az új felépítésű műholdvevő fejhez három cég, a MaxLinear, a Broadcom és az Inverto szállítja a kritikus komponenseket, sorrendben a DVB-S2 vevőáramkört, a Broadcast-Broadband Bridge áramkört és a szoftveres közeget. Az IP-LNB első prototípusait a SES múlt heti szakmai konferenciáján mutatták be az érdeklődőknek, a termék piaci bevezetésére még nem tűztek ki konkrét időpontot a cégek.

 

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról