Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 1. 11:44

A Google nyugdíjba küldené a JPEG-et

A Google sok küldetése közül az egyik, hogy az internetet gyorsabbá tegye. Ehhez az egyik út például a Chrome böngésző JavaScript-motorjának fejlesztése, de most egy egészen új elemmel bővült a repertoár. A Google szerint a webes adatforgalom 65 százaléka képfájlokból jön össze, egy jobb tömörítéssel sokat lehetne nyerni.

Az ötletet persze nem csak egyszerűen bedobta a cég, hanem tegnap be is mutatott egy új képformátumot, igaz egyelőre csak egy fejlesztői változatban. A JPEG alternatívájaként javasolt WebP a Google ígérete szerint jelentősen csökkentené a képméreteket, de ez nem menne a minőség rovására.

Manapság a weben található képek túlnyomórészt JPEG formátumúak, az ábrák és vonalrajzok esetében a PNG népszerű, illetve a webdizájn még mindig életben tartja a GIF-et is. Az egyre nagyobb felbontású és egyre több képfájl viszont jelentősen lassítja az oldalak betöltését. A Google szerint a képfájlok méretének csökkentése kritikusan fontos az olyan rendszereken, ahol a sávszélesség szűk keresztmetszet, mint például a mobilinternet esetében.  Ami talán ennél is komolyabb probléma, hogy a szolgáltatóknál irdatlan sok tárhelyre van szükség a képek befogadásához és elérhetővé tételéhez. Elég csak a képmegosztó oldalakra (pl. Flickr, Picasa) vagy akár a Facebook-ra és más közösségi oldalakra gondolni, ahol egyre több felhasználó egyre több és nagyobb felbontású képet tesz elérhetővé.

A Google az új formátum teszteléséhez  véletlenszerűen kiválasztott 1 millió JPEG, GIF és PNG képfájlt a webről, amelyeket átkonvertált az új WebP formátumba, mégpedig látható minőségromlás nélkül, az eredmény pedig 39 százalékos méretcsökkenés volt. Ez már önmagában is egy komoly fegyvertény, pedig ez még csak az első fejlesztői változat. A Google reményei szerint az értékek még tovább javulhatnak, a nyers képformátumokból pedig ennél is jobb eredményt tudnak kipréselni, mintha már egy eleve tömörített képet tömörítenének újra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WebP formátum egyébként a Google által felvásárolt és nyílttá tett VP8 videókodek technológiáira épül, konténerként pedig egy nagyon helytakarékos megoldást fogadott be a cég aRIFF-ből (Resource Interchange File Format). Ennek előnye, hogy képenként mindössze 20 bájt többletet jelent a metaadatok eltárolása, de a kép készítője ezen felül hozzá tud tenni extra adatokat, amennyiben szüksége van rá.

A kihívás nagy, mert a JPEG annyira erősen beitta magát a digitális világba, hogy a kirobbantása rövid távon lehetetlen feladat, sőt, az is nehéz ügy, hogy egyáltalán egy elismert szabvány jöjjön létre. Ha viszont sikerrel jár a Google, nem csak az internet világát reformálhata meg, hanem egyéb vizuális területeken is robbanthat:  egy fényképezőgépnél nem lenne hátrány, ha egy memóriakártyára az új fájlformátumnak köszönhetően kétszer annyi kép kerülhetne mint eddig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról