Szerző: Koi Tamás

2013. április 22. 10:13

Leépít, de nem adja fel az állami mobilcég

Költséget racionalizál, melynek részeként dolgozóinak jelentős részétől megválik az MPVI Mobil Zrt. A cég éppen egy éve tartott sajtótájékoztatót ambiciózus terveiről, melyekből végül a tavaly lezáruló frekvenciaaukciót kísérő jogi eljárás miatt semmi sem valósult meg.

Múlt csütörtökön közgyűlést tartott a három állami vállalat által tavaly tavasszal alapított MPVI Mobil Zrt., mely elindult ugyan, ám végül a jogerős bírósági döntés értelmében nem jutott frekvenciához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által 2011-ben kiírt frekvenciaaukción. A közgyűlés összehívását azután rendelte el a cég vezetése, hogy a társaság írásban is kézhez kapta a Kúria február 26-án hozott határozatát, mely a 2011-12-es frekvenciaaukciót jogerősen és végérvényesen eredménytelennek nyilvánította.

Takaréklángon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által múlt pénteken kiadott közlemény szerint az MPVI menedzsmentje 2013. április 19-én megkezdi azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek révén jelentős mértékben csökkenti a működéséhez szükséges költségeket. Ez kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített információk szerint egyben azt is jelenti, hogy a cég dolgozóinak több mint felétől megválik, vagyis a foglalkoztatotti létszám 30 alá csökkenhet.

A minisztérium által közzétett nyilatkozatból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank által alapított cég nem adta fel még annak a lehetőségét, hogy a Telekom, a Telenor és a Vodafone mellett negyedik piaci szereplőként mobilszolgáltatást indítson Magyarországon. " [...] mindaddig, amíg a további tevékenység pontos meghatározását célzó döntések előkészítése folyamatban van, illetve a mobilszolgáltatóként történő piacra lépés lehetősége ténylegesen meg nem nyílik, a társaság nem végez tevékenységet" - fogalmaz a szaktárca közleménye.


Kalmár és Schmidt, az MPVI tavaly áprilisi sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Soós Lajos

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az MPVI feje felett tavaly szeptemberben kezdtek sűrűsödni a sötét fellegek, a Fővárosi Bíróság ekkor semmisítette meg az NMHH frekvenciaaukcióját lezáró határozatot, miután jogalkalmazási hibákra hivatkozva azt mindhárom mobilszolgáltató megtámadta. Bár a jogi eljárás ezzel még nem ért véget, januárban távozott a cégtől Kalmár István és Schmidt Pál, a cég elnöke és vezérigazgatója. A felsővezetők nem hivatalos információk szerint azért hagyták ott a céget, mivel az aukció elbukása után más tevékenységet javasoltak az MPVI-nek, ezt azonban a tulajdonosok nem támogatták.

Nem adják fel

A vállalathoz még ugyanebben a hónapban új vezérigazgató érkezett a 43 éves Kovács Zsolt személyében, aki korábban az ING Befektetési Alapkezelőt irányította elnök-vezérigazgatóként., majd rövid ideig a Magyar Fejlesztési Banknál dolgozott. Kovács érkezése kapcsán egyes piaci szakértők úgy spekuláltak, hogy a szakmai vezető kinevezése egyet jelenthet azzal, hogy az állam egyáltalán nem szándékozik feladni azt a tervét, hogy az MPVI-ből mobilpiaci tényező legyen.

Ez azonban már biztosan nem a tavalyi NMHH-határozat adta keretek közt fog megvalósulni, azt ugyanis február 26-án a Kúria is megsemmisítette (vagyis helybenhagyta a Fővárosi Bíróság ítéletét). Ezzel egyszersmind egy olyan abszurd jogi helyzet állt elő, hogy bár az új piaci szereplő nem indíthatott szolgáltatást a liciten elnyert blokkokban, de a Vodafone Magyarország megtarthatta, illetve érvényes frekvenciaengedély alapján máig jogszerűen használhatja a 900 MHz-es sáv egy 2 MHz-es blokkját, melynek használati jogához több mint 15 milliárd forintért jutott hozzá. A szolgáltató ennek köszönhetően országos lefedettségűvé bővíthette 3G-s hálózatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról