Szerző: Koi Tamás

2013. április 15. 10:34

Megoszthatóvá válnak az okostelefonok erőforrásai

Okostelefonok bizonyos erőforrásainak megosztására irányuló kísérleteket végeznek egy amerikai műszaki egyetem kutatói - a kutatás eredményei elsősorban kreatív feladatoknál alkalmazhatók, de később az oktatásban, vagy a rendvédelmi szervek munkájában is segítség lehet.

Több tucat, vagy akár több száz okostelefon vezeték nélküli összeköttetése révén új perspektívák nyílhatnak meg a készülékek különböző erőforrásainak megosztása, összehangolása előtt - derül ki egy frissen publikált kutatásból. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsoportja által fejlesztett szoftver W-Fi és Bluetooth-kapcsolat segítségével teremt összeköttetést több telefon közt, a fejlesztés alatt álló rendszer pedig képes például arra, hogy a telefon bizonyos erőforrásait (kamera, mikrofon, egyéb szenzorok) megossza több készülék közt.

Az így összekötött rendszer elsősorban kreatív feladatoknál, azon belül is elsődlegesen fényképek, videók közös készítésénél használható látványosan - legalábbis az egyetemen bemutatott prototípus-hálózat ezt a felhasználási módot mutatta be. A tesztrendszerben összesen hat okostelefont kötöttek össze a kutatók, ebből egy (a mester készülék) fényképeket készített, míg a többi öt a mesterrel szinkronban csupán vakufényt biztosított.

Szintén fotográfiai trükkök bemutatására alkalmas az egyetem másik tesztje, amiben a telefonok azt fényképezik gyors egymásutánban, hogy két ember egymásnak egy labdát dobál. Ezzel a kutatók szerint a különféle mozgási fázisok pontosan és egyszerűen rögzíthetők, megörökíthetők, nem utolsósorban sokkal olcsóbban, mintha egy erre a célra fejlesztett kamerarendszerrel végeznék a rögzítést.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A CoSync névre keresztel szinkronizációs rendszer szakértők szerint ettől függetlenül inkább használható szórakozási céllal, mint komoly munkára. Így például egészen új perspektívát kínálhat egy ilyen kollaboráció az élő zenei- vagy sporteseményeken részt vevő nézők számára, akik így az emlékezetes pillanatokat könnyen megoszthatják a hálózatba összekötött telefonok tulajdonosaival. A CoSync-nek emellett idővel az oktatásban is hasznát vehetik a hallgatók, akik egymás közt küldhetnek oktatási segédanyagokat, fotókat, jegyzeteket a hálózat segítségével.

A rendszer, vagy egy hasonló elvre épülő megoldás az elképzelések szerint a rendvédelmi szervek munkáját is segítheti, elsősorban katasztrófahelyzetekben, bár hogy pontosan miként, arról nem közöltek részleteket a kutatók.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról