Szerző: Koi Tamás

2013. április 4. 10:22

Mobilos hálózatok terén erősít a Cisco

A jövőben tovább erősíti kifejezetten mobilszolgáltatók számára kínált termékportfólióját a Cisco. A cég felvásárolja femtocellák piacán meghatározó szereplőnek számító Ubiquisyst.

Tovább kívánja bővíteni a kifejezetten mobilszolgáltatóknak kínált, hálózati berendezésekből és kapcsolódó megoldásokból álló portfólióját a Cisco, ennek érdekében újabb felvásárlást hajtott végre a mikrocella-szegmensben. A vállalat a hét közepén bejelentette, 310 millió dolláros ajánlatot tett az angol gyökerű Ubiquisysre, a világ egyik legnagyobb femtocella-gyártójára. Az üzlet a negyedik negyedévben zárulhat le.

A mikrocellák, vagyis a femto- és pikocellák alkalmazása jelenleg az egyik leghatékonyabb módszernek számít a heterogén mobilhálózatok tehermentesítésére. A berendezések a terminál felé lényegében pont úgy viselkednek, mint a hagyományos cellák, vagy makrocellák, a besugárzási területük azonban sokkal kisebb, egyben fókuszáltabb is, így a mikrocellák ideálisan alkalmazhatók nagyobb forgalmi gócpontok feloldására, vagy a nagyobb cellák lefedettségi területén kívül eső területek ellátására.

A Ubiquisys az ABI Research statisztikái szerint jelenleg a világ legnagyobb femtocella-szállítójának számít, az angol cég portfóliója egyaránt tartalmaz UMTS- és LTE-alapú mikrocella-megoldásokat. A vállalat emellett az Intellel karöltve EdgeCloud néven kombinált szerver-mikrocella alapú architektúrát is kínál, mellyel bizonyos felhőalapú szolgáltatások könnyebben, hatékonyabban integrálhatók a mobilszolgáltatók infrastruktúrájába.


Ubiquisys femtocella SFR színekben

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Az angol cég megszerzésével a Cisco jelentősen bővítheti az operátorokból és gyártókból álló partnerhálózatát. A vállalat jelenleg mindössze egyetlen nagy partnerrel, az AT&T-vel rendelkezik, míg a Ubiquisys több mint ötven szolgáltatóval és hardvergyártóval áll kapcsolatban. A cég volt az elsődleges beszállítója többek közt a Francia SFR másfél évvel ezelőtt indult projektjének, melynek részeként minden ügyfél kapott ingyen a szolgáltatótól egy femtocellát, melyet otthon vagy az irodájában beüzemelve javíthatta a szolgáltatás minőségét.

A Ciscónak egyébként nem ez az első akvizíciója a területen, a cég nagyjából öt éve fektetett be az ip.access nevű, mikrocellás megoldásokban utazó cégbe. A cégnek egyébként ez a harmadik akvizíciós bejelentése az elmúlt négy hónapban: a vállalat tavaly decemberben vette meg a BroadHopot, idén januárban pedig az izraeli Intucellt (utóbbit 475 millió dollárért) - mindkét cég különböző mobilhálózat-menedzsment megoldásokban utazik.

a címlapról