Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 3. 09:55

Nem lehet megállítani a Red Hat növekedését

Újabb sikeres pénzügyi negyedévet zárt a Red Hat, a nyílt forrású vállalati szoftverek zászlóvivője. Bár a cég bevétele nem érte el a pénzügyi elemzők várakozásait, a nyereség magasabb lett a vártnál.

Több mint 334 millió dolláros árbevételt ért el a nemrég lezárt negyedik pénzügyi negyedévében a Red Hat, amely a világ legnagyobb, kizárólag nyílt szoftverekre specializálódott vállalata. A bevétel éves szinten 17 százalékkal emelkedett, de némileg elmaradt a Wall Street 349 milliós várakozásától. A cég nettó profitja 43 millió dollárt tett ki, ami közel 20 százalékos erősödést jelent éves szinten.

A Red Hat árbevételének legnagyobb részét az előfizetési díjak adják - a cég nyílt forrású szoftvereihez éves előfizetési díjért ad támogatást és frissítést. Az előfizetési díjakból 303 millió dollár folyt be három hónap alatt, ez 20 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A korábban megkötött előfizetési szerződésekből még be nem folyt összeg a negyedév végén 280 millió dollár volt, 40 százalékkal több mint tavaly ilyenkor, ami azt jelenti: az ügyfelek bíznak a Red Hatben és egyre több szoftvert vesznek igénybe a piros kalapos emblémát viselő társaságtól.

Az operációs rendszerek területéről indult Red Hat következő nagy lépése a JBoss nyílt forrású Java alkalmazásszerver megvásárlása volt 2006-ban. Az azóta eltelt időben azonban elsősorban az infrastruktúra területén erősített a cég, belépett a virtualizációs piacra a RHEV révén, amelyhez az alapot a Qumranettel megszerzett technológia szolgáltatta. A cég nemrég megszerezte a strukturálatlan adatok tárolására szolgáló technológiát fejlesztő Glustert, illetve a cloudmenedzsmentben utazó ManageIQ-t is.

"A 2013-as pénzügyi év során belső kezdeményezések és három akvizíció révén erőteljesen invesztáltunk olyan új területekbe mint az adattárolás, a cloud computing, a menedzsment és a big data" - mondta az eredmények kapcsán Charlie Peters, a vállalat pénzügyi vezetője. "A befektetések ellenére több mint 9 százalékkal növekedett az üzemi eredmény és 19 százalékkal gyarapodott az üzemi cash flow. Ezek a befektetések javítják stratégiai pozíciónkat az adatközpontokban és növelik a megcélozható piacunk méretét."

a címlapról