Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 26. 11:51

Frissültek a fontosabb Windows 8 alkalmazások

A várt teljes újraírás helyett apró finomításokat eszközölt a Microsoft a Windows 8-ba épített alkalmazások egy részén. A használhatóság ennek megfelelően sokat javult, a felhasználói élmény azonban még mindig nem kielégítő. A Google-lel történő ActiveSync szinkronizációt pedig mindenki felejtse el.

HIRDETÉS

Számos apró újdonsággal érkezik a Windows 8 fontos segédalkalmazásaihoz, a Mail-Calendar-People hármashoz kiadott frissítés. Az újdonságok a felhasználói felület finomhangolását és néhány új funkciót jelentenek, alapvető változást csak a Google felé történő Exchange-szinkronizálás egyoldalú letiltása jelent. Nem frissült most a többi metrós alkalmazás, az időjárás, a sport vagy a hírek app belsős információk szerint a következő napokban kaphat új verziót. A nálunk nem elérhető Xbox Music szintén frissült.

A Microsoft bejelentése szerint az alkalmazások teljesítménye is nagyot javult a frissítés nyomán. PC-n eddig sem volt baj a sebességgel, a Windows RT-t használók számára azonban valóban érezhető lehet a különbség. A hármas mellett kapott frissítést egyébként a mára elfeledett Messaging alkalmazás is, de itt csak a stabilitás és a teljesítmény javult, a felület jobbára nem változott. Ez nem csoda, a Microsoft már a Lync és a Skype között osztotta ki az üzenetküldéssel kapcsolatos feladatokat, amivel a Messaging redundánssá vált.

A Mail alkalmazás módosításai inkrementálisak, de a használhatóságot nagyban javítják. Megjelent például az olvasatlan levelekre való szűrés és a flagelés lehetősége, ami mind az Outlook-, mind a Gmail-felhasználók munkamenetéhez közelebb viszi a Mailt. Végre lehet a mappát létrehozni, törölni és átnevezni, valamint immár spamként azonosíthatunk bejövő leveleket - hihetetlen, de eddig erre nem volt lehetőség. A levélíráskor az alkalmazás okosan próbálja kitalálni a címzetteket, így nem kell végiggépelni a címeket, valamint egyszerűbbé vált a linkek és listák beszúrása is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Hasonlóan apró javításokat kapott a People és a Calendar alkalmazás is. Előbbiben megjelent a külön Facebook- és Twitter-nézet, illetve immár írhatunk a barátaink falára a böngésző megnyitása nélkül is, közvetlenül az alkalmazásból. A Calendar esetében immár van 5 munkanapos nézet is, a találkozók kezelése sokat javult, immár megnézhetjük a résztvevők rendelkezésre állását, küldhetünk és továbbíthatunk meghívókat, valamint részletesebben is beállíthatjuk a visszatérő eseményeket.

Újracsatolt Google-lel

A most megjelent frissítések sajnos lekapcsolják az eddig elérhető Exchange ActiveSync-alapú szinkronizálást a Google felé. Mindezt annak ellenére, hogy a két cég korábban külön-külön is bejelentette, hogy a január 30. előtt beállított szinkronizáció határozatlan ideig működni fog még. Sajnos a frissítésekkel ezt a lehetőséget végül a Microsoft vette el a felhasználóktól, a Gmail esetében át kell térni IMAP-alapú szinkronizációra, a naptárra azonban nincs megoldás, a Google-nél kezelt naptárak nem fognak megjelenni a Calendar (Naptár) alkalmazásban. A névjegyzék szinkronizálása továbbra is elérhető marad közvetetten, a Microsoft webes szolgáltatásán keresztül, ez azonban tudomásunk szerint csak egyirányú, a Google-tól a Microsoft felé működik.

A Microsoft támogatási oldala szerint a Google-szolgáltatásokhoz való újracsatlakozással a piszkozatok elvesznek, ezért érdemes ezeket az IMAP-ra való átállás előtt másol-beilleszt módszerrel Notepadba vagy Wordbe kimenteni - e megoldáshoz most inkább nem fűzünk kommentárt. Súlyosabb probléma, hogy tapasztalatunk szerint erre semmi nem hívja fel a figyelmet a felületen, így az a néhány ember, aki tényleg használ piszkozatokat, kellemetlen meglepetésben részesülhet, mivel azok teljesen elvesznek.

Charm-visszalépés

A metrós felület egyik sokat hangoztatott problémája, hogy a különböző, alapértelmezésben láthatatlan felületelemekkel való interakció roppant nehézkes. A felülről, alulról, jobbról, balról behúzható vagy épp hosszú tapintással előhívható funkciók szöges ellentétben állnak az érintőkijelzős eszközök eddigi paradigmáival és a felhasználók nem is nagyon találták meg ezeket a lehetőségeket. Erre utal, hogy a Microsoft végre a charm baron kívül is elérhetővé tette például a keresés gombot, amely a Mail alkalmazásban központi helyre került és a nyomtatás funkció is elérhető immár az alsó menüsorból. Mindkét ikon a charm barhoz vezet, de a felhasználó számára így már intuitívabb ezeket megtalálni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.