Szerző: Koi Tamás

2013. március 21. 15:40

Egymilliárdan nézzük havonta a YouTube-ot

Egymilliárdos havi nézőszámot ért el a Google online videomegosztója, a YouTube. A nyolc éve indult szolgáltatás ismeretlen előadókat emelt a csúcsra és multicégeket ösztönzött milliárdos beruházásokra.

Elérte az egymilliárdos havi nézőszámot a Google online videoszolgáltatása, a YouTube. Mindez a videomegosztót üzemeltetői szerint azt jelenti, hogy majdnem minden második internetező a világon felkeresi egyszer az oldalt minden hónapban. A gyakorlatilag kezdetek óta bombasikernek számító YouTube ugyanakkor így is csak a második legnépszerűbb online szolgáltatás a Facebook mögött, mely tavaly szeptemberben érte el az egymilliárd aktív felhasználói szintet.

A 2005 novemberében indult videomegosztó hamar közkedveltté vált az internetezők körében. Alig több mint fél évvel később, 2006 júliusában már naponta 65 ezernél is több videót töltöttek fel rá a felhasználók, amelyekre százmilliószor kattintottak naponta. A Google végül viszonylag hamar, egy évvel az alapítás után 1,65 milliárd dollárnyi részvényopcióért cserébe felvásárolta a szolgáltatást üzemeltető céget.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Részben az új szolgáltatásoknak (élő streaming), részben az internetes videók megtekintésére alkalmas szélessávú hálózatok terjedésének köszönhetően a YouTube forgalma évről-évre folyamatosan nőtt. Egy évvel ezelőtt a szolgáltatás havi 800 millió nézőt vonzott, akik naponta több mint négymilliárd videót néztek meg. A videomegosztó site legnézettebb videója a koreai előadó, PSY Gangnam Style című videoklipje, melyet eddig 1 milliárd 451 milliószor tekintettek meg.

Az ingyenes szolgáltatást egyelőre reklámbevételekből finanszírozza a cég, de idén az üzleti modell változhat: az év elején terjedtek el olyan pletykák, melyek szerint a YouTube fizetős csatornákat indítana, a Google ehhez aktívan keresi a tartalomszolgáltató partnereket. A tervek szerint a fizetős YouTube-csatorna havi díja 1 és 5 dollár közt változna, ami ismeretlen arányban megoszlik a tartalomtulajdonos és a Google közt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.