Szerző: Koi Tamás

2013. március 19. 10:04:00

Lemondott az EA vezérigazgatója

Távozik a világ egyik legnagyobb videojáték-kiadójának számító Electornic Arts első embere, John Riccitiello, miután a cég negyedéves eredményei a várhatóan ezúttal is elmaradnak majd a várakozásoktól. A vállalat imázsát ráadásul több kisebb-nagyobb kommunikációs baki is megtépázta az utóbbi időben.

Március 30-i hatállyal távozik posztjáról John Riccitiello, a világ egyik legnagyobb videojáték-kiadójának számító Electronic Arts vezérigazgatója. Riccitiello azután nyújtotta be lemondását az igazgatótanácsnak, hogy a cég az utóbbi pénzügyi időszakok elvárásait sorra képtelen volt teljesíteni, emellett több olyan kommunikációs bakit is elkövetett a vállalat, mely komolyan ártott az EA imázsának. Riccitiello hat éve volt a játékkiadó első embere, vezetése alatt a cég papírjai 60 százalékot veszítettek az értékükből.

Ez ugyanakkor nem írható kizárólag a távozó vezérigazgató számlájára, a videojáték-ipar az utóbbi években általában véve nehéz időszakot él meg, a dobozos játékok egyre kevésbé fogynak, az olcsó vagy éppen ingyenes mobilos játékok pedig tarolnak. A játékkiadó a többi nagy versenytárssal összehasonlítva még így is sikeresen terelte át vásárlóit az online csatornákra, így például az Origin nevű disztribúciós szolgáltatásnak immár több mint 40 millió felhasználója van.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza az EA árbevételének és nyereségének drasztikus csökkenését az utóbbi negyedévekben. A leglátványosabban a december végével záródó, karácsonyi szezont is tartalmazó harmadik negyedév eredményein mutatkoztak látványosan a visszaesés jelei. A társaság várhatóan nem tud majd megfelelni a január 31-én közzétett pénzügyi előrejelzéseknek, Riccitiello lemondásának okaként elsősorban ezt nevezte meg.

Az EA számára ugyanakkor az utóbbi pár hónap több olyan fiaskót is tartogatott, melyek nem tettek jót a társaság imázsának. Így például az óriási érdeklődéssel várt Sim City debütálása végül kifejezetten botrányosra sikerült, a játékhoz kötelező szerveroldali rendszer összeomlott az óriási terhelés alatt, a cégnek ezért napokig fel kellett függesztenie az értékesítést. A Star Wars: The Old Republic című online szerepjátékkal kapcsolatban pedig éppen a lanyha érdeklődés okozott fejtörést a cégnek. Az EA végül úgy próbálta serkenteni a játék forgalmát, hogy ingyenessé tette a részvételt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 01:57

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.