:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 14. 12:20

Új vezér irányítja az Android fejlesztését

Meglepetésre távozik az Android fejlesztésének éléről Andy Rubin, az operációs rendszer atyja. Helyét a Chrome-ot és a Google Apps-ot irányító Sundar Pichai veszi át. A váltás békésen zajlik le, Rubin továbbra is a Google-nál folytatja munkáját, egyelőre nem tudni, mivel.

Elhagyja az Android projektet Andy Rubin, a mobil operációs rendszer létrehozója. Az általa vezetett részleg a Chrome-ért (és a Chrome OS-ért, valamint a Chromebook-projektért) és az Appsért is felelő  Sundar Pichai irányítása alá kerül, szervezeti szinten azonban a hírek szerint egyelőre nem egyesülnek a különböző divíziók. Larry Page a döntést bejelentő blogbejegyzésben azonban nem jelöl ki semmilyen specifikus célt az Android számára, Pichai feladata így minden jel szerint az eddigi irány folytatása lesz, a közös irányítás alá vont két Google-féle operációs rendszer azonban a cégen belüli konszolidáció megkezdését jelezheti.

A csúcson szállt ki

A Dangertől érkezett Andy Rubin 2003-ben (társ)alapította az Android Inc-et, a mobil operációs rendszert fejlesztő startupot a Google aztán 2006-ban vásárolta fel. A rendszer diadalmenete 2008 őszén kezdődött, ekkor vált a piacon elérhetővé az első androidos telefon, amelyet egyre sűrűbb ütemben követett a többi. Mára több mint 750 millió androidos eszköz fogyott, ennek szinte fele 2012 folyamán, a növekedés tehát továbbra is robbanásszerű. Az Android eladott darabszámot tekintve abszolút dominálja az okostelefon-piacot, a zöld robotos rendszerrel szerelt modellek adták a globális piac mintegy 70 százalékát tavaly.

Iparági források szerint a Rubin távozásáról hozott döntés hirtelen születhetett az elmúlt egy-két hétben, legalábbis erre utal, hogy a vezető nemrég még elvállalta az All Things D májusi konferenciáján való részvételt. Belsős információk szerint Rubint már frusztrálta a nagyra nőtt divízió mindennapjainak menedzselése, amely a hosszútávú célok helyett a folyamatosan felmerülő apróbb problémákkal vonta el a figyelmét. A vizionáriusnak tartott Rubin a bejelentés szerint a jövőben is a Google-nél folytatja, érdeklődési körébe tartozik a robotika és az otthonautomatizáció, így várhatóan kap egy saját Google "X projektet" a cég kísérleti technológiákkal foglalkozó részlegénél, ahol például a sofőr nélküli autókat is fejlesztik.

A belsős informátorok szerint Andy Rubin vezetői stílusa alapvetően elütött a Google-féle elvekkel, a kompromisszum- és konszenzuskeresés helyett szeretett egyedül döntéseket hozni, akár konfliktust is felvállalva a szervezeten belül. Az Android-divízió működése is ezt tükrözte, Rubin személyes döntései jelölték ki a rendszer fejlődésének útját. Bennfentesek szerint Rubin kifelé is konfliktusos személyiség volt, összeütközésbe került az Amazon, az Alibaba és a Baidu Android-forkjai kapcsán a megfelelő vállalatokkal, függetlenül attól, hogy a Google teljesen nyílt és szabványokon alapuló rendszerként szereti mutatni a rendszert. Rubin állítólag a Samsung látványos előretörését sem nézte jó szemmel, ami kiszivárgott a sajtó felé is és komoly feszültséget okozott a dél-koreai gyártóval.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Sundar Pichai ezzel szemben híresen sikeres a partneri kapcsolatok felépítésében, karrierje kezdetén a kereső toolbar terjesztéséhez kötött szerződéseket még 2004-ben. Ettől függetlenül az indiai-amerikai gyökerekkel rendelkező Pichai sincs híján víziónak, 2008-ban, a Firefox-Internet Explorer csata csúcsán jelentette be a Google, hogy saját böngésző fejlesztésébe kezd, miután Pichai és néhány más szakember meggyőzte a keresőóriás vezetését a Chrome szükségességéről a piacon. Azóta a Chrome látványos sikertörténetté nőtte ki magát, ma már az Androidhoz fogható fontossággal bír a Google-birodalomban.

Merre tovább, Android?

Az okostelefonos rendszer további fejlődésére tehát már nem Rubin irányítása alatt kerül sor, ettől függetlenül nem valószínű, hogy a következő néhány évben változna a fejlesztések iránya. A bejelentés szerint a divíziónál stabil és kompetens középvezetői réteg jött létre az elmúlt években, amely Pichai alatt is helyén marad és folytatja a rendszerrel kapcsolatos feladatok elvégzését.

Nem lehet ugyanakkor elmenni a tény mellett, hogy immár a Chrome böngésző, a Chrome OS és az Android fejlesztése is egy kézben, bár eltérő szervezeti struktúrákkal folyik, a jövőben várhatóan elkezdenek majd egymás felé konvergálni ezek a termékek. Az egyik járható út lehet, hogy a Chrome OS a böngésző mellett androidos alkalmazások futtatására is képessé válik - az új, érintőképernyős Chromebook Pixel például erre kiválóan alkalmas lenne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 10:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.