Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 14. 12:20

Új vezér irányítja az Android fejlesztését

Meglepetésre távozik az Android fejlesztésének éléről Andy Rubin, az operációs rendszer atyja. Helyét a Chrome-ot és a Google Apps-ot irányító Sundar Pichai veszi át. A váltás békésen zajlik le, Rubin továbbra is a Google-nál folytatja munkáját, egyelőre nem tudni, mivel.

Elhagyja az Android projektet Andy Rubin, a mobil operációs rendszer létrehozója. Az általa vezetett részleg a Chrome-ért (és a Chrome OS-ért, valamint a Chromebook-projektért) és az Appsért is felelő  Sundar Pichai irányítása alá kerül, szervezeti szinten azonban a hírek szerint egyelőre nem egyesülnek a különböző divíziók. Larry Page a döntést bejelentő blogbejegyzésben azonban nem jelöl ki semmilyen specifikus célt az Android számára, Pichai feladata így minden jel szerint az eddigi irány folytatása lesz, a közös irányítás alá vont két Google-féle operációs rendszer azonban a cégen belüli konszolidáció megkezdését jelezheti.

A csúcson szállt ki

A Dangertől érkezett Andy Rubin 2003-ben (társ)alapította az Android Inc-et, a mobil operációs rendszert fejlesztő startupot a Google aztán 2006-ban vásárolta fel. A rendszer diadalmenete 2008 őszén kezdődött, ekkor vált a piacon elérhetővé az első androidos telefon, amelyet egyre sűrűbb ütemben követett a többi. Mára több mint 750 millió androidos eszköz fogyott, ennek szinte fele 2012 folyamán, a növekedés tehát továbbra is robbanásszerű. Az Android eladott darabszámot tekintve abszolút dominálja az okostelefon-piacot, a zöld robotos rendszerrel szerelt modellek adták a globális piac mintegy 70 százalékát tavaly.

Iparági források szerint a Rubin távozásáról hozott döntés hirtelen születhetett az elmúlt egy-két hétben, legalábbis erre utal, hogy a vezető nemrég még elvállalta az All Things D májusi konferenciáján való részvételt. Belsős információk szerint Rubint már frusztrálta a nagyra nőtt divízió mindennapjainak menedzselése, amely a hosszútávú célok helyett a folyamatosan felmerülő apróbb problémákkal vonta el a figyelmét. A vizionáriusnak tartott Rubin a bejelentés szerint a jövőben is a Google-nél folytatja, érdeklődési körébe tartozik a robotika és az otthonautomatizáció, így várhatóan kap egy saját Google "X projektet" a cég kísérleti technológiákkal foglalkozó részlegénél, ahol például a sofőr nélküli autókat is fejlesztik.

A belsős informátorok szerint Andy Rubin vezetői stílusa alapvetően elütött a Google-féle elvekkel, a kompromisszum- és konszenzuskeresés helyett szeretett egyedül döntéseket hozni, akár konfliktust is felvállalva a szervezeten belül. Az Android-divízió működése is ezt tükrözte, Rubin személyes döntései jelölték ki a rendszer fejlődésének útját. Bennfentesek szerint Rubin kifelé is konfliktusos személyiség volt, összeütközésbe került az Amazon, az Alibaba és a Baidu Android-forkjai kapcsán a megfelelő vállalatokkal, függetlenül attól, hogy a Google teljesen nyílt és szabványokon alapuló rendszerként szereti mutatni a rendszert. Rubin állítólag a Samsung látványos előretörését sem nézte jó szemmel, ami kiszivárgott a sajtó felé is és komoly feszültséget okozott a dél-koreai gyártóval.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Sundar Pichai ezzel szemben híresen sikeres a partneri kapcsolatok felépítésében, karrierje kezdetén a kereső toolbar terjesztéséhez kötött szerződéseket még 2004-ben. Ettől függetlenül az indiai-amerikai gyökerekkel rendelkező Pichai sincs híján víziónak, 2008-ban, a Firefox-Internet Explorer csata csúcsán jelentette be a Google, hogy saját böngésző fejlesztésébe kezd, miután Pichai és néhány más szakember meggyőzte a keresőóriás vezetését a Chrome szükségességéről a piacon. Azóta a Chrome látványos sikertörténetté nőtte ki magát, ma már az Androidhoz fogható fontossággal bír a Google-birodalomban.

Merre tovább, Android?

Az okostelefonos rendszer további fejlődésére tehát már nem Rubin irányítása alatt kerül sor, ettől függetlenül nem valószínű, hogy a következő néhány évben változna a fejlesztések iránya. A bejelentés szerint a divíziónál stabil és kompetens középvezetői réteg jött létre az elmúlt években, amely Pichai alatt is helyén marad és folytatja a rendszerrel kapcsolatos feladatok elvégzését.

Nem lehet ugyanakkor elmenni a tény mellett, hogy immár a Chrome böngésző, a Chrome OS és az Android fejlesztése is egy kézben, bár eltérő szervezeti struktúrákkal folyik, a jövőben várhatóan elkezdenek majd egymás felé konvergálni ezek a termékek. Az egyik járható út lehet, hogy a Chrome OS a böngésző mellett androidos alkalmazások futtatására is képessé válik - az új, érintőképernyős Chromebook Pixel például erre kiválóan alkalmas lenne.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról