Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 13. 08:06:00

Mostantól hangos a Prezi

A magyar fejlesztésű Prezi a teljesen megújult kezelőfelület, a térhatású témák és az új menedzsmentfelület után egy régen várt funkcióval jelentkezik: a prezikbe ezentúl hangfájlok is illeszthetők.

A végtelen zoomolható felület alapötletére épített prezentációkészítő a kezdetektől a szabad gondolkodás és kreativitás híve volt. A kezdetben “ZUI”-nak becézett felület eleinte meghökkentő és furcsa volt, de az évek során lépésről-lépésre jött létre egy szinte tökéletes rendszer gondolatok megosztására.

Ütős képességek

A szerkesztőben folyamatosan érkeztek újdonságok, hamar lettek egyedileg állítható színek, betűtípusok, a formázás lehetőségei is bővültek, egyre több különböző ábra, forma és kiegészítő került be, megjelentek a videók, illetve nemrégiben beépített képkeresőt is kaptak a felhasználók. A webes kliens mellett megjelent mobilos változat iPadre, illetve a korai kísérleti és nagyon “geek” kezelőfelület közérthető, mindenki által használható ma már. A Prezi logóját is adó “zebra”, a tekerhető gomb is eltűnt, illetve a bal felső sarokban lévő forgó menü is a múlté már.

Az elmúlt évben a cég sebességet váltott és a kísérletezés évei után egy nagyon céltudatos, piacorientált fejlődésbe fogott. A cél továbbra is az unalmas, statikus prezentációk helyett egy kreatív, vizuálisan gazdag megjelenítés. A cég ügyvezetője, Árvai Péter úgy tartja: “a globális piac egyre inkább ötletalapúvá válik, így az innováció és a társadalmi fejlődés is csak a kreatív ötletekre támaszkodhat. Ezek emlékezetes megosztásában segít a Prezi.”

A termékfejlesztés sebességváltása közvetlen visszacsatolást kapott a felhasználói szám növekedésével is, hiszen az elmúlt 10 hónapban megduplázódott a regisztráltak száma. Ez azt jelenti, hogy átlagosan havonta 1 millió új Prezi-felhasználó regisztrál, s most márciusban az összlétszám átlépte a 20 milliót - tudta meg a HWSW.

Zene és zoom

A statisztika mellett azonban sokkal fontosabb, hogy az eddig csak vizuális eszköztárként létező Prezi mostantól hangokkal is operálhat, a szerkesztés folyamatába a képekhez, ábrákhoz, feliratokhoz hasonlóan illeszthetőek be mostantól zenék, beszédrészletek, zajok vagy hangeffektek is. Az élő előadások mellett a megosztott prezentációk is érdekesebbé, filmszerűbbé tehetők azzal, hogy audióval is kiegészíti azt a szerző.

A szerkesztőben lehetséges az egész prezi mögé egy folyamatos hangfájlt illeszteni, így akár utólag az elhangzott előadás szövege is ráilleszthető az illusztrációra, de egy bemutató mögé lehet aláfestőzenét is tenni. Ugyanakkor lépésenként a prezi-nyomvonal állomásaihoz is lehet külön-külön hangfájlokat rendelni, ami az adott ponthoz érve indul majd el.

Lenyomhatja a PowerPointot?

A Prezivel kapcsolatban gyakran felmerült már a kérdés, hogy lehet-e a PowerPoint méltó ellenfele vagy csak egy hóbort a különc felhasználóknak, de egyre több helyen találkozunk nagy rendezvényeken is Prezi-prezentációval, az oktatásban és a vállalati felhasználásban is természetesnek számít ma már, ha valaki Prezivel érkezik. Az idei TED konferenciákon a kiemelt előadások közül 8 is Prezit használt, illetve a tavaly év végi App! mobilalkalmazás-fejlesztés konferencián is féltucat előadó érkezett Prezi-prezentációval.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A nem előadásszerű használat is gyakoribb, a Prezi szerint az úttörő ötletek globális világában fontos elem a közösségi megosztás is. Gyakran előfordul, hogy a weben publikált sok millió prezi közül egy-egy saját életre kel a megosztások nyomán. Jó példa erre egy tavaly készült prezi a relativitáselméletről, amit több mint 750 ezren láttak. Sokan használják személyes üzenetek küldésére is, de gyakori, hogy önéletrajz, ajánlat, bemutató készül Preziben.

A 20 millió felhasználó között a legtöbb természetesen egyéni felhasználó, de a Fortune 500 listáján szereplő cégeknek 80 százaléka használ jelenleg Prezit és szintén a vállalati felhasználásnak köszönhető, hogy az iPad alkalmazás letöltésszámlálója is túl van a 2 millión.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:00

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.