:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 5. 10:31

Mégis legális lehet a telefonfüggetlenítés Amerikában

Könnyen lehet, hogy rövid tiltási időszakot követően ismét legálisan függetleníthetik szolgáltatói telefonjaikat az amerikaiak, legalábbis a Fehér Ház álláspontja szerint felül kellene bírálni a vonatkozó szabályozást, melynek értelmében pénzbüntetés, vagy akár börtön is járhat a függetlenítésért, ha a szolgáltató abba nem egyezett bele.

Ismét legális lehet a telefonok és tabletek szolgáltatófüggetlenítése az Egyesült Államokban,  legalábbis a Fehér Ház hétfői álláspontjában egyáltalán nem tartja jó ötletnek, hogy a készüléküket saját kútfőből függetlenítő előfizetőkre lesújtson a törvény. Az Obama-kabinet azután fejtette ki álláspontját az ügyben, hogy a vonatkozó szerzői jogi szabályozás január végi megváltoztatása után több mint százezren írták alá azt a petíciót, mely tiltakozik a függetlenítés kriminalizálása ellen.

Január 29-től a szolgáltatóktól vásárolt függő készülék függetlenítése jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekménynek számít az Egyesült Államokban. Az új szabályozás értelmében a szolgáltatók 200 és 2500 dollár közti kártérítési összeget követelhetnek azoktól az előfizetőktől, akik a szerződés lejárta előtt függetlenítik a telefont és átviszik másik operátorhoz, de törvény szerint akár 500 ezer dolláros büntetéssel, vagy öt év börtönnel is sújtható, aki megszegi a törvényt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az amerikai szolgáltatók régóta lobbiztak a vonatkozó szabályozás megváltoztatásáért, mivel álláspontjuk szerint a jelentős összegű készüléktámogatásért cserébe elvárhatják, hogy az ügyfél a szerződés lejártáig nem használja más hálózaton a telefont. A Fehér Ház szerint viszont a telefonok függetlenítésének tiltása korlátozza a fogyasztók jogait és kifejezetten árt a használt készülékek piacának. Az Obama-kabinet képviselői ugyanakkor fontosnak tartották leszögezni azt is, hogy az előfizetőknek tiszteletben kell tartani az előfizetői szerződésben foglalt megállapodást.

Magyarországon a mobiltelefonok ügyfél általi függetlenítése régóta jogszabályba ütköző cselekedetnek számít. Az okostelefonok és tabletek szoftverének megváltoztatása, különösen a védelmi rendszerek megkerülése a Büntető Törvénykönyv szerint vétségnek minősül és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Hazánkban szolgáltatófüggő készüléket csak a hűségnyilatkozat lejártát követően lehet függetleníteni, és elvileg csak a szolgáltató teheti ezt meg - tetemes ügyintézési díjért cserébe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 01:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.