Szerző: Koi Tamás

2013. március 5. 10:31

Mégis legális lehet a telefonfüggetlenítés Amerikában

Könnyen lehet, hogy rövid tiltási időszakot követően ismét legálisan függetleníthetik szolgáltatói telefonjaikat az amerikaiak, legalábbis a Fehér Ház álláspontja szerint felül kellene bírálni a vonatkozó szabályozást, melynek értelmében pénzbüntetés, vagy akár börtön is járhat a függetlenítésért, ha a szolgáltató abba nem egyezett bele.

Ismét legális lehet a telefonok és tabletek szolgáltatófüggetlenítése az Egyesült Államokban,  legalábbis a Fehér Ház hétfői álláspontjában egyáltalán nem tartja jó ötletnek, hogy a készüléküket saját kútfőből függetlenítő előfizetőkre lesújtson a törvény. Az Obama-kabinet azután fejtette ki álláspontját az ügyben, hogy a vonatkozó szerzői jogi szabályozás január végi megváltoztatása után több mint százezren írták alá azt a petíciót, mely tiltakozik a függetlenítés kriminalizálása ellen.

Január 29-től a szolgáltatóktól vásárolt függő készülék függetlenítése jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekménynek számít az Egyesült Államokban. Az új szabályozás értelmében a szolgáltatók 200 és 2500 dollár közti kártérítési összeget követelhetnek azoktól az előfizetőktől, akik a szerződés lejárta előtt függetlenítik a telefont és átviszik másik operátorhoz, de törvény szerint akár 500 ezer dolláros büntetéssel, vagy öt év börtönnel is sújtható, aki megszegi a törvényt.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az amerikai szolgáltatók régóta lobbiztak a vonatkozó szabályozás megváltoztatásáért, mivel álláspontjuk szerint a jelentős összegű készüléktámogatásért cserébe elvárhatják, hogy az ügyfél a szerződés lejártáig nem használja más hálózaton a telefont. A Fehér Ház szerint viszont a telefonok függetlenítésének tiltása korlátozza a fogyasztók jogait és kifejezetten árt a használt készülékek piacának. Az Obama-kabinet képviselői ugyanakkor fontosnak tartották leszögezni azt is, hogy az előfizetőknek tiszteletben kell tartani az előfizetői szerződésben foglalt megállapodást.

Magyarországon a mobiltelefonok ügyfél általi függetlenítése régóta jogszabályba ütköző cselekedetnek számít. Az okostelefonok és tabletek szoftverének megváltoztatása, különösen a védelmi rendszerek megkerülése a Büntető Törvénykönyv szerint vétségnek minősül és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Hazánkban szolgáltatófüggő készüléket csak a hűségnyilatkozat lejártát követően lehet függetleníteni, és elvileg csak a szolgáltató teheti ezt meg - tetemes ügyintézési díjért cserébe.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.