:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 5. 10:00

IDC: idén is folytatódik a PC-piac csökkenése

2012 végére az elemzőcégek és a gyártók is a PC-piac fellendülését várták, köszönhetően a Windows 8 megjelenésének. Az új operációs rendszer azonban nem tudta becsalogatni a vevőket a boltokba, a lakossági vásárlók továbbra is inkább okostelefonokra és tabletekre költik informatikai büdzséjüket. A trend várhatóan idén is folytatódik, a PC-eladások tovább csökkennek.

Az IDC január elején közzétett számai szerint a negyedik negyedévben 6,6 százalékot csökkentek a PC-eladások, a most nyilvánosságra hozott anyag azonban még ennél is nagyobb, 8 százalék feletti visszaesésről beszél. Az elemzőcég szerint ez volt a PC-történelem legnagyobb csökkenése az ünnepi szezonban, felülmúlva a 2000-es évek elején tapasztalt dokom-kiábrándulást, valamint a 2008-as válság utáni időszakot is.

A fejlődő piacokon is csökken a kereslet

Az elmúlt években a fejlődő piacokon tapasztalható erős kereslet "megmentette" a PC-eladásokat, azonban most úgy tűnik, már ezekben az országokban is visszaesik a hagyományos értelemben vett személyi számítógépek iránti igény. 2013-ban már csak 1 százalék körüli bővülést vár a fejlődő országok PC-piacán az IDC és 2017-ig bezárólag csupán enyhe, egyszámjegyű százalékos további növekedést valószínűsít. Eközben a fejlett piacokon már egy ideje csökkennek a PC-eladások, ami 2013-ben is folytatódni fog.

PC-eladások világszerte, millió darab (forrás: IDC)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A PC-ipar a Windows 8-tól és az ultravékony notebookoktól várta az eladások fellendülését, de az erőfeszítések eddig jobbára hiábavalóak voltak" - írja az elemzőcég közleménye. "Az érintőképernyők hiánya miatt az érintésre optimalizált Windows 8-as notebookokból korlátozott volt a hozzáférés, ami szembement az operációs rendszer touch fókuszával, ráadásul ezek a gépek jóval drágábbak is."

Loren Loverde, az IDC elemzője szerint a PC-ipar továbbra is keresi a lehetőségeket a megkapaszkodásra és a személyi számítógép értékének megfelelő demonstrálására egy nagyon erősen kompetitív piacon. "Továbbra is szűk PC-keresletet látunk, ahogy a vevők más eszközöket részesítenek előnyben mobilitásuk és kényelmük miatt. Nem gondoljuk, hogy a (korlátozott tárkapacitású és fájlrendszerű, produktivitásra kevéssé kihegyezett) tabletek funkcionálisan versenyeznének a PC-kkel, de a mobilitásuk és vonzerejük miatt a vásárlók pénzét sikeresen nyerik el" - mondta Loverde.

Szűk esztendők

Az IDC szerint a fejlődő piacokon tavaly összesen 205,9 millió PC-t értékesítettek a gyártók, ez idén csupán 2,7,1 millió darabra nő, ami mindössze 0,5 százalékos növekedést jelent. 2017-re az eladások 240 millió darab fölé nőnek, ami évi 3 százalékos átlagos növekedést jelent. A fejlett piacokon eközben hatalmas visszaesés várható idén, 144 millió darabról 138 millióra esik az eladott PC-k száma és a forgalom még 2017-re is csak 141 millióra nő majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 18:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.