Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 26. 11:03

Kétmagos Atomok okostelefonokba

Gyorsabb processzorral erősít az okostelefonok frontján az Intel, a Clover Trail+ lapkának kell kitöltenie az év végén érkező 22 nanométeres Silvermontig tartó űrt.

Bemutatta új okostelefonos lapkáját az Intel, a kétmagosra hízott Clover Trail+ kódnevű platform általánosan magasabb teljesítményt hoz, várhatóan némileg emelkedő fogyasztás mellett. Az új család három modellt tartalmaz, mindegyik kétmagos, a CPU és a GPU maximális órajelével szegmentálja őket az Intel: a csúcsmodell Z2580 névleges órajele 2 GHz/533 MHz, míg a legkisebb Z2520 csak 1,2 GHz/300 MHz frekvencián ketyeg.

Két mag, azonos architektúra, azonos gyártástechnológia

Elsőként a nevezéktant érdemes tisztába tenni: az Intel első okostelefonos processzorai (pontosabban a rendszerlapkát és a rádiós elemeket is tartalmazó platform) a Medfield kódnevet kapták, ezeket pont egy éve, a 2012-es CES-en mutatták be a nagyközönségnek. A 32 nanométeres, egymagos Atom-alapú rendszerlapkák mellett, azzal párhuzamosan született meg a Clover Trail platform, amelyet kizárólag Windows 8-as tabletek alapjaként forgalmazott az Intel, ezek némi késéssel, év végére kerültek a boltokba. A két család idén egyesül, a Clover Trail+ platform mindkettő közös utódja lesz, várhatóan androidos és windowsos meghajtótámogatást is kap.

A Medfield és a Clover Trail+ között számos jelentős eltérés van, a legfontosabb, hogy egymagos kialakítás helyett immár kétmagosra váltott az Intel. Maradt a Hyper Threading is, így egy-egy processzor immár négy programszál párhuzamos futtatására képes. A processzormagok megduplázásával a többszálú végrehajtás gyakorlatilag megduplázódik, a csak egy magot kihasználni képes feladatok azonban érdemben nem gyorsulnak majd. Ebben az is közrejátszik, hogy a névleges (amúgy turbózott) órajelek nem nőttek, a 2 gigahertz marad továbbra is a maximális órajel.

Nem változott azonban a gyártástechnológia és a mikroarchitektúra. A Clover Trail+ továbbra is 32 nanométeren készül, nem kapta meg a több, mint egy éve beindult 22 nanométeres, három dimenziós tranzisztorokat használó új eljárást. Ugyan a 32 nanométeres technológia már rendkívül kiforrottnak számít, a 22 nanométeres eljárás jelentős fogyasztáscsökkentést hozna, ezt azonban csak az év végén érkező, új generációs Silvermont lapkák kapják majd meg. Ugyanígy a Silvermont hoz majd architekturális változásokat is, a Clover Trail+ addig az eredeti, 2008-ban bemutatott Atom CPU-jával dolgozik.

Gyorsabb grafika, friss memóriavezérlő

A processzor tehát maradt a szokásos, a rendszerlapka CPU-n kívüli, "uncore" része azonban alapos ráncfelvarrást kapott. Megújult a GPU, a Medfield egyetlen PowerVR SGX 545 modulját két SGX 544 modul váltja. Szokásához híven az Intel meglehetősen magas órajeleket használ a grafikus egységhez, modelltől függően 300-533 MHz a maximális sebesség. Ezzel a lapka teljesítménye nagyjából megfelel az iPhone 5-ben levő A6-ének, a legújabb iPadben található monstrumot azonban nem közelíti meg.

A grafikus alrendszernek segít a kétcsatornás memóriavezérlő, amely immár 800 helyett 1066 MHz (effektív) órajelet támogat. A Clover Trail+ nevét egyébként ez a memóriavezérlő indokolja, mivel az ősszel megjelent Clover Trail egységét örökölte meg. Ez a vezérlő képes a memóriautasítások bizonyos átrendezésére, így a terhelés függvényében képes a GPU hozzáférésének prioritást adni a CPU hátrányára, ez játékok esetében látványos sebességnövekedést hoz, de a felhasználói felület folyamatosságán is segít.

Az új GPU legnagyobb direkt hozadéka, hogy végre megnőtt a támogatott kijelzőfelbontás. Míg a Medfield maximum 1024x768 pixeles kijelzőket támogatott, a Clover Trail+ már FullHD panelekkel is sikeresen elbánik, vagyis már a csúcskategóriás mobilok között sem kell ebből a szempontból szégyenkeznie az Intel lapkájának. A képfeldolgozó áramkörök fizikailag azonosak a Medfield hasonló részével, de az alapoktól átírt firmware magasabb sebességet és hozzáadott funkciókat hoz. Az Intel szerint javult a HDR-feldolgozás sebessége, ami szebb képeket eredményez, megjelent a csoportfotók szerkesztésének funkciója, ilyenkor több képből a szoftver ollóz össze egyet, amelyen senki sem pislant és mindenki mosolyog.

És a fogyasztás?

A megduplázódó teljesítmény azonban nem jön ingyen - architektúra- és csíkszélességváltás nélkül a magasabb tranzisztorszám és végrehajtó egységek megtöbbszöröződése fogyasztásnövekedést is eredményez - legalábbis csúcsra járatva. Az Intel szerint a Medfieldhez képest üresjáratban a Clover Trail+ sem fogyaszt többet, mivel az extra erőforrásokat egyszerűen áramtalanítja a lapka energiavezérlője. Aktív használat közben a teljesítménynövekedés áldás és átok is lehet, mindennapi használat során a gyorsabb processzor hamarabb végez a feladatával és korábban képes áramtalanítani magát, így a fogyasztás nem változik. Fordul azonban a kocka, ha folyamatosan terheljük a lapkát (például játékokkal), ilyenkor a Clover Trail+ fogyasztása többszöröse lehet a Medfieldének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel ebben a tekintetben az iparági trendet követi, a sokmagosra hízott mobilprocesszorok és a melléjük szerelt grafikus egységek maximális terhelés mellett képesek néhány óra alatt lemeríteni a csúcskategóriás telefonok vagy tabletek akkuját. Szerencsére ez a felhasználás nem jellemző, még webböngészés, Facebook- vagy Instagram-feed olvasása közben is csak néhány pillanatra ébrednek fel a magok.

Mire lesz ez elég?

Az előzetes bejeletések szerint egyelőre a Lenovo épít a platformra telefont, az IdeaPhone K900 modell már a CES-en tiszteletét tette, forgalmazása pedig hamarosan beindul majd - Kínában. A Clover Trail+ elterjedését nagyban gátolhatja, hogy a lapka egyelőre csak az Intel saját fejlesztésű rádiós modemjével képes együttműködni. A Clover Trail+ megkapta ugyan a baseband ráncfelvarrott, XMM 6360 jelű kiadását, amely már támogatja a DC-HSPA+ (42 Mbps le) szabványt, az Amerikában küszöbnek számító LTE-t azonban nem ugorja meg. Ezt a hiányosságot a hamarosan megjelenő új baseband pótolja.

Az Intel eddigi legnagyobb győzelme a Motorola RAZR i, az amerikai gyártó azonban már nem számít meghatározónak az iparágban. Született Intel-platformra középkategóriás ZTE és tegnap bemutatkozott a legolcsóbb Medfieldre épülő ASUS Fonepad is - ezek a termékek azonban biztosan nem hozzák meg az Intelnek a várt láthatóságot a piacon. A valódi csúcskategória, az iPhone és Galaxy S vagy HTC One-szintű telefonok pedig egyelőre messze vannak az Intel elérésétől. Ez változhat 2013 végén, a Silvermont érkezésével, amely mind teljesítményben, mind fogyasztásban új minőséget hozhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról