Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 14. 15:39

Cisco: Európa továbbra is válságban

Nyilvánosságra hozta januárral véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco. A vállalat különösen nehéz körülményeket tapasztalt Európában, a világ többi része azonban szárnyal.

Egészséges ütemben, 5 százalékkal, 12,1 milliárd dollárra növelte bevételét a Cisco a januárral záruló pénzügyi negyedévében - jelentette be a vállalat. Az általánosan elfogadott könyvelési alapelveknek (GAAP) megfelelő profit 3,1 milliárd dollárt tett ki, ami rendkívüli, 44 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A képet árnyalja, hogy mintegy 6 százalékos visszaesésről számolt be a Cisco az európai partnerei által generált forgalom kapcsán, miközben az Észak- és Dél-Amerikát tartalmazó régió 2 százalékkal, Ázsia pedig 3 százalékkal bővült. Érdekes módon a különböző szegmensek között nincs érdemi eltérés, a vállalatok, a közszféra, a kereskedelem (és végfelhasználók) illetve a szolgáltatói szegmens is nagyjából azonos teljesítményt mutatott.

A termékkategóriák tekintetében a központi kompetenciának számító switchek és routerek ellenkező irányba indultak, míg előbbi 3 százalékos növekedést, utóbbi 6 százalékos csökkenést könyvelt el a forgalmat tekintve. Nagyot, 20 százalékot nőtt a szolgáltatók számára videós megoldásokat kínáló üzletág, amely már harmadakkora, mint a switchekből befolyó bevétel. Folytatta gyors növekedését a szerveres üzletág is, 548 millió dolláros forgalma 65 százalékos növekedésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. A nagy üzletágak között a nagyvállalati kollaborációs eszközök gyengélkedtek, 11 százalékos visszaesést mutatva.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A stabilizáció korai jeleit látjuk a kormányzati költésekben és Európa kétharmadában" - mondta John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a jelentést követő befektetői konferenciahíváson. "A jeleket azonban még legalább egy negyedéven keresztül érdemes fenntartásokkal kezelni" - intett óvatosságra Chambers. A hálózati berendezésekben utazó vállalat pénzügyi jelentése az IBM-hez hasonlóan fontos makrogazdasági barométernek számít, a prosperálásnak induló gazdaságokban a nagyvállalati és kormányzati költés beindulása jelzi előre a gazdaság pozitív irányát.

A Cisco az elmúlt másfél évben agresszív költségcsökkentő lépéseket tett, amivel sikerült visszafogni a korábban fokozatosan elharapózó kiadásokat. A költségcsökkentések gyors, hatékony és fókuszált végrehajtása meggyőzte a befektetőket, így a pénzügyi jelentés előtt ezúttal a bevétel nagysága kapta az elsődleges figyelmet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról