Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 14. 10:55

Androidos tabletet készít a HP

Windowsos tabletek mellett prémium kategóriás androidos tablettel is jelentkezik a HP. A termék várhatóan az NVIDIA Tegra 4 rendszerlapkáját használja majd, így nyár végén, ősz elején jelenhet meg.

Ősz óta dolgozik androidos tabletjének fejlesztésén a HP - írja belső informátorokra hivatkozva a Read Write Web, az értesülést független forrásból a The Verge-nek is sikerült megerősítenie. A két lap szerint a készülő tablet a legfelső kategóriában versenyez, alapját várhatóan az NVIDIA nemrég bemutatott új rendszerlapkája, a Tegra 4 adja.

A Tegra 4 alapvetően meghatározza a tablet piacra lépésének időpontját is, a chipgyártó nyár közepén kezdi meg tömegesen szállítani a mobilprocesszort, ennek megfelelően a rá épülő termékek sem kerülhetnek piacra késő nyár-kora ősz előtt. A Tegra 4 az ARM legújabb, Cortex-A15-ös magjaira épül, további műszaki jellemzőkről itt írtunk.

A bejelentés nem számít váratlannak a HP-tól, Meg Whitman, a cég elnök-vezérigazgatója korábban már bejelentette, hogy vissza kíván térni a tablet- és okostelefon-piacra is. Némi meglepetést jelent azonban, hogy a tablet Androidot használ, nem pedig a Microsoft érintőkijelzőkhöz optimalizált új operációs rendszerét, a Windows RT-t. Az értesülések szerint a HP androidos okostelefonon is elkezdett dolgozni, ez azonban várhatóan idén már nem kerül piacra, talán a jövő évi Mobile World Congress magasságában mutatkozhat be.

Üzenet Redmondba?

A HP és a Microsoft között az első fontosabb törést a Palm felvásárlása jelentette, a lépést széles körben úgy értelmezték, mint a HP kitörési kísérlete a Microsoft-féle ökoszisztémából. A webOS masszív kudarca nyomán a saját operációs rendszerről letett a gyártó, a kitörésről azonban szemmel láthatóan nem. Bár a fejlesztések a webOS körül tovább folynak, a fejlesztők bevonzása, egy új platform nulláról történő újraindítása hatalmas tőkeigényű és kockázatos vállalkozás, így inkább a már bejáratott platformnak számító Androidra esett a gyártó választása.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HP ettől függetlenül a Microsoft egyik legnagyobb partnere, mind az üzleti, mind a konzumer termékek piacán a redmondi szoftverház Windows-bevételének jelentős része a HP-n keresztül, előtelepített rendszerek után keletkezik. A nemrég bemutatott HP Chromebook illetve a most megszellőztetett androidos tablet arra utal, hogy a jövőben jobban támaszkodna a Google rendszereire a HP. Ennek két oka lehet, egyrészt saját, platformokon átívelő, gyártói imázsát erősítheti vele, másrészt több oszlopon állva jobb tárgyalási pozícióba kerülhet mind a Google-lal mind a Microsofttal szemben.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról